Tort kotek

Tort kotek

Przygotowując Tort kotek, macie możliwość stworzenia nie tylko pysznego deseru, ale także niepowtarzalnej ozdoby na urodziny dla małego fana futrzaków. Ten słodki, niesamowicie kreatywny przepis, pełen jest zdrowych składników, dzięki czemu smakuje nie tylko dobrze, ale jest również pełnowartościowym posiłkiem. Jego wykonanie zapewni wspaniałą zabawę zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Wiele osób dzieli się swoimi wersjami tortu kotek na różnych blogach kulinarnych i profilach w mediach społecznościowych. Z pewnością zainspiruje Was do stworzenia swojego własnego kociaka, który zachwyci na pewno każdego, kto go zobaczy i spróbuje.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
  • – 8 jajek
  • – 14 łyżek cukru
  • – 8 łyżek mąki
  • – 1 łyżka kakao
  • – 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Składniki na masę:
  • – 25 dag masła
  • – 25 dag margaryny (np.palmy)
  • – 20 dag cukru kryształu
  • – 4 łyżeczki kakao
  • – 4 łyżki wody
  • – 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • – 3 jaja
  • – 15 dag cukru kryształu
  • – czekoladowe ozdoby i pisaki do dekoracji

Tort kotek – jak zrobić?

  1. Przygotowanie biszkoptu:
    Białka ubić na sztywno. Dalej miksując dodać cukier i żółtka. Ubić na gładką masę. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Dokładnie połączyć. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec 30 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu pokroić na 3 części. Jedną część podzielić na 4 trójkąty – to będą uszy.
  2. Przygotowanie masy:
    Masło z margaryną utrzeć na puszystą masę w malakserze.
  3. 20 dag cukru, kakao, cukier waniliowy połączyć z wodą i zagotować.
  4. Jaja i 15 dag cukru ubić na parze.
  5. Wlać gorące kakao i dalej ubijać aż do ostygnięcia.
  6. Następnie lać powoli do utartego masła i dalej ucierać, aż do całkowitego połączenia.
    Ułożenie: biszkopt – 1/2 masy – biszkopt – reszta masy na wierzchu i po bokach. Udekorować.

Tort kotek – dodatkowe informacje

Masę polecam wszystkim. Z niej zrobiłam już 6 różnych tortów. Jest jedyna w swoim rodzaju, nauczyłam się jej od babci, która jest dla mnie mistrzynią kulinarną.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort korzenny
Następny przepis: Tort krakowski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode