Tort komunijny wielosmakowy
Składniki:
- Biszkopt kawowy:
- 7 jajek
- 7 łyżek cukru
- 1/2 szkl mąki krupczatki
- 2 łyżki kawy mielonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Beza kokosowa:
- 7 białek
- 20 dag kokosu
- 20 dag cukru
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki proszku
- Biszkopt migdałowy:
- 7 jajka
- 7 łyżki cukru
- 25 dag migdałów (pół na pół zmielonych i posiekanych/ew.płatków migdałowych)
- 4 łyżki mąki krupczatki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Biszkopt orzechowy:
- 7 jajka
- 7 łyżki cukru
- 25 dag orzechów włoskich (pół na pół zmielonych i posiekanych)
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mąki krupczatki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa jajeczna:
- 6 kostek masła w temp. pokojowej
- 8 jajek
- 40 dag cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- puszka kajmaku
- Poncz:
- 1 szkl przegotowanej wody
- łyżka cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Tort komunijny wielosmakowy – jak zrobić?
1. Biszkopt kawowy: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Nadal ubijając dodawać żółtka. Mąkę, kawę i proszek wymieszać. Do piany delikatnie wmieszać suche składniki. Spód formy (20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt. Piec około 15 minut do zarumienienia. Ostudzić, zdjąć papier.
2. Biszkopty z takiej formy wyjdą dość wysokie. Spokojnie można je upiec w blaszce 24x36cm, ale tort będzie niższy.
3. Biszkopt orzechowy, migdałowy i kokosowy zrobić w ten sam sposób jak kawowy.
4. Masa jajeczna: jajka umyć i sparzyć wrzątkiem. Ubić na parze z cukrem na jasną, puszystą masę. Ostudzić. Masło utrzeć na puch i cały czas miksując dodawać stopniowo masę jajeczną i ekstrakt waniliowy.
5. Składniki na masę warto podzielić sobie na 2 części. Połowę przygotować przed przełożeniem biszkoptów, a pozostałą część tuż przed dekoracją.
6. Układać poszczególne warstwy, pamiętając aby biszkopty nasączyć ponczem: biszkopt kawowy, 1/4 masy, biszkopt migdałowy, kajmak, beza kokosowa, 1/4 masy, biszkopt orzechowy. Całość udekorować pozostałą masą, nałożyć cukrowy opłatek i wbić kwiaty.
7. Tort schłodzić.
Tort komunijny wielosmakowy – dodatkowe informacje
Do dekoracji użyłam wydruku na masie cukrowej oraz kwiaty eustomy i gipsówki. Używając masy cukrowej masz pewność, że wydruk nie pomarszczy się jak to dzieje się przy zwykłym opłatku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort komunijny „Otwarta Księga”
Następny przepis: Tort korzenny