Tort komunijny wielosmakowy

Tort komunijny wielosmakowy

Tort komunijny wielosmakowy jest absolutną gwiazdą staropolskich tortów komunijnych. Mieszanka różnych smaków sprawia, że jest niepowtarzalny i zawsze zachwyca swą różnorodnością. Każdy kęs roztacza przed nami inną paletę smakową, co czyni jedzenie go niezwykle przyjemnym doświadczeniem. Ten tort to istny pokaz sztuki cukierniczej, gdzie każdy element jest doskonały sam w sobie, jednak razem tworzą niezapomniany efekt. Staropolska receptura przekazywana z pokolenia na pokolenie dodaje mu wyjątkowego charakteru. Niezależnie od preferencji, każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Przygotujmy więc miejsce na stole dla tego wspaniałego tortu komunijnego wielosmakowego!

Składniki:

  • Biszkopt kawowy:
  • 7 jajek
  • 7 łyżek cukru
  • 1/2 szkl mąki krupczatki
  • 2 łyżki kawy mielonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Beza kokosowa:
  • 7 białek
  • 20 dag kokosu
  • 20 dag cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki proszku
  • Biszkopt migdałowy:
  • 7 jajka
  • 7 łyżki cukru
  • 25 dag migdałów (pół na pół zmielonych i posiekanych/ew.płatków migdałowych)
  • 4 łyżki mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt orzechowy:
  • 7 jajka
  • 7 łyżki cukru
  • 25 dag orzechów włoskich (pół na pół zmielonych i posiekanych)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa jajeczna:
  • 6 kostek masła w temp. pokojowej
  • 8 jajek
  • 40 dag cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • puszka kajmaku
  • Poncz:
  • 1 szkl przegotowanej wody
  • łyżka cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Tort komunijny wielosmakowy – jak zrobić?

1. Biszkopt kawowy: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Nadal ubijając dodawać żółtka. Mąkę, kawę i proszek wymieszać. Do piany delikatnie wmieszać suche składniki. Spód formy (20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt. Piec około 15 minut do zarumienienia. Ostudzić, zdjąć papier.

2. Biszkopty z takiej formy wyjdą dość wysokie. Spokojnie można je upiec w blaszce 24x36cm, ale tort będzie niższy.

3. Biszkopt orzechowy, migdałowy i kokosowy zrobić w ten sam sposób jak kawowy.

4. Masa jajeczna: jajka umyć i sparzyć wrzątkiem. Ubić na parze z cukrem na jasną, puszystą masę. Ostudzić. Masło utrzeć na puch i cały czas miksując dodawać stopniowo masę jajeczną i ekstrakt waniliowy.

5. Składniki na masę warto podzielić sobie na 2 części. Połowę przygotować przed przełożeniem biszkoptów, a pozostałą część tuż przed dekoracją.

6. Układać poszczególne warstwy, pamiętając aby biszkopty nasączyć ponczem: biszkopt kawowy, 1/4 masy, biszkopt migdałowy, kajmak, beza kokosowa, 1/4 masy, biszkopt orzechowy. Całość udekorować pozostałą masą, nałożyć cukrowy opłatek i wbić kwiaty.

7. Tort schłodzić.

Tort komunijny wielosmakowy – dodatkowe informacje

Do dekoracji użyłam wydruku na masie cukrowej oraz kwiaty eustomy i gipsówki. Używając masy cukrowej masz pewność, że wydruk nie pomarszczy się jak to dzieje się przy zwykłym opłatku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort komunijny „Otwarta Księga”
Następny przepis: Tort korzenny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode