TORT KAJMAKOWY

TORT KAJMAKOWY

Miłośnicy słodkości na pewno docenią przepis na niepowtarzalny Tort Kajmakowy. Delikatne ciasto przekładane aksamitnym kremem kajmakowym oraz mascarpone, to połączenie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale i eleganckim wyglądem. To ciasto doskonale sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystości i przyjęcia, a jego niezwykły smak z pewnością zostanie doceniony przez wszystkich gości. Tort Kajmakowy to deser, którym warto zaskoczyć bliskich podczas rodzinnych spotkań. Wypróbuj ten przepis, a twoi goście będą zachwyceni!

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:

    -125ml oleju słonecznikowego

    -7 jajek

    -50g kakao

    -2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

    -1 szklanka cukru

    -200ml wody

    -300g mąki

    -1 łyżeczka sody

    SKŁADNIKI PONCZU:

    – 3/4 szkl. letniej,przegotowanej wody

    – 2 łyżki cukru

    – łyżeczka ekstraktu waniliowego

    – łyżeczka soku z cytryny

    SKŁADNIKI KREMU:

    – 200 ml śmietanki kremówki 30%

    – 500 g serka mascarpone

    – 200 g masy kajmakowej

    – śmietanfix

    SKŁADNIKI DEKORACJI:

    – 200g masy kajmakowej

    – bezy

Tort kajmakowy – jak zrobić?

  1. Wykonanie ciasta:

    W jednej misce miksujemy żółtka, olej, ekstrakt, cukier i wodę do gładkiej masy.

    W drugiej misce przesiewamy składniki suche.

    Ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą pierwszą.

    Do masy dodajemy powoli suche składniki.

    Ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy w 160 st. przez około 1h, do suchego patyczka.
  2. Wykonanie kremu:

    Serek z śmietaną ubijamy na sztywną masę. Dodajemy kajmak i łączymy. (Można dodać śmietanfix do śmietany choć ja nie dodawałam).
  3. Składniki na poncz mieszamy.

    CIASTO KROIMY NA 3 BLATY. KAŻDY Z NICH KOLEJNO POLEWAMY 1/3 PONCZU.

    PIERWSZY I DRUGI BLAT SMARUJEMY KREMEM ZOSTAWIAJĄC TROCHĘ NA WYSMAROWANIE BOKÓW.

    WIERZCH TORTU SMARUJEMY KAJMAKIEM Z PUSZKI, TWORZĄC WZORY WIDELCEM.

    DEKORUJEMY np. BEZAMI.

TORT KAJMAKOWY – dodatkowe informacje

Przed podaniem tort kajmakowy należy przetrzymać w lodówce przez kilka godzin.

Słowa kluczowe: krem kajmakowy przepis, tort kajmakowy przepis, tort z masa kajmakowa, torcik kajmakowy, masa kajmakowa do tortu, krem kajmakowy do tortu, krem kajmakowy z mascarpone, tort kajmakowy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mój jogurtowo-śmietankowy tort
Następny przepis: Tort kakaowy z frużeliną ananasową i masą mascarpone-mleczną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode