TORT KAJMAKOWY
Miłośnicy słodkości na pewno docenią przepis na niepowtarzalny Tort Kajmakowy. Delikatne ciasto przekładane aksamitnym kremem kajmakowym oraz mascarpone, to połączenie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale i eleganckim wyglądem. To ciasto doskonale sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystości i przyjęcia, a jego niezwykły smak z pewnością zostanie doceniony przez wszystkich gości. Tort Kajmakowy to deser, którym warto zaskoczyć bliskich podczas rodzinnych spotkań. Wypróbuj ten przepis, a twoi goście będą zachwyceni!
Piotr Zieliński
Składniki:
- SKŁADNIKI NA CIASTO:
-125ml oleju słonecznikowego
-7 jajek
-50g kakao
-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
-1 szklanka cukru
-200ml wody
-300g mąki
-1 łyżeczka sody
SKŁADNIKI PONCZU:
– 3/4 szkl. letniej,przegotowanej wody
– 2 łyżki cukru
– łyżeczka ekstraktu waniliowego
– łyżeczka soku z cytryny
SKŁADNIKI KREMU:
– 200 ml śmietanki kremówki 30%
– 500 g serka mascarpone
– 200 g masy kajmakowej
– śmietanfix
SKŁADNIKI DEKORACJI:
– 200g masy kajmakowej
– bezy
Tort kajmakowy – jak zrobić?
- Wykonanie ciasta:
W jednej misce miksujemy żółtka, olej, ekstrakt, cukier i wodę do gładkiej masy.
W drugiej misce przesiewamy składniki suche.
Ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą pierwszą.
Do masy dodajemy powoli suche składniki.
Ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy w 160 st. przez około 1h, do suchego patyczka. - Wykonanie kremu:
Serek z śmietaną ubijamy na sztywną masę. Dodajemy kajmak i łączymy. (Można dodać śmietanfix do śmietany choć ja nie dodawałam). - Składniki na poncz mieszamy.
CIASTO KROIMY NA 3 BLATY. KAŻDY Z NICH KOLEJNO POLEWAMY 1/3 PONCZU.
PIERWSZY I DRUGI BLAT SMARUJEMY KREMEM ZOSTAWIAJĄC TROCHĘ NA WYSMAROWANIE BOKÓW.
WIERZCH TORTU SMARUJEMY KAJMAKIEM Z PUSZKI, TWORZĄC WZORY WIDELCEM.
DEKORUJEMY np. BEZAMI.
TORT KAJMAKOWY – dodatkowe informacje
Przed podaniem tort kajmakowy należy przetrzymać w lodówce przez kilka godzin.
Słowa kluczowe: krem kajmakowy przepis, tort kajmakowy przepis, tort z masa kajmakowa, torcik kajmakowy, masa kajmakowa do tortu, krem kajmakowy do tortu, krem kajmakowy z mascarpone, tort kajmakowy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mój jogurtowo-śmietankowy tort
Następny przepis: Tort kakaowy z frużeliną ananasową i masą mascarpone-mleczną