Tort jabłkowy
Zanurz się w prawdziwą ucztę dla podniebienia z tym cudownym przepisem na Tort Jabłkowy. To niepowtarzalne połączenie soczystych jabłek, miękkiego ciasta i delikatnej polewy to prawdziwy majstersztyk cukierniczy, który zadowoli nawet najbardziej wybredne kubki smakowe. Inspiracją do tego przepisu jest popularny Tort Ambasador, który zasłynął dzięki polskiej mistrzyni kulinarnych sztuk, Ewie Wachowicz. Przepis łączy w sobie prostotę, styl i elegancję, stając się tym samym idealną propozycją na każdą okazję – od rodzinnych spotkań po formalne przyjęcia. Przygotuj się na aromatyczną podróż smaków!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Biszkopt cynamonowy:
- 6 jajek
- 1/5 szklanki cukru
- 1/5 szklanki mąki tortowej
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Biszkopt kakaowy:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kakao (z lekkim czubem)
- 3 czubate łyżki mąki tortowej
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa śmietanowa:
- 300 g śmietanki tortowej 36%
- 3 opakowania (3×150 g) serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 1 śmietanfiks
- 1-2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- Jabłka prażone:
- 5 średnich jabłek
- cukier
- 1-2 łyżeczki przyprawy do szarlotki
- Genaż (czyli polewa czekoladowa)
- 200 g śmietany 36%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- Dodatkowo:
- 3/4 soku jabłkowego do nasączenia biszkoptu cynamonowego
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych
Tort jabłkowy – jak zrobić?
Tort jabłkowy – dodatkowe informacje
Tort jabłkowy należy zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.