Tort Hello Kitty
Zaczaruj swoje dziecko niespodzianką w stylu jego ulubionej kreskówki tworząc słodki Tort Hello Kitty. Dzieci uwielbiają torty tematyczne i ten specyficzny przepis na pewno wywoła radość na twarzach maluchów, a także dorosłych. Składniki są proste, a efekt końcowy zachwycający. Prezentowany tort to prawdziwa uczta zarówno dla podniebienia, jak i dla oka. Wielobarwna powłoka oraz jasno różowe detale, charakterystyczne dla tej postaci, zachwycą smakoszy i miłośników Hello Kitty. Wypróbuj sam na swoim przyjęciu i zaskocz wszystkich gości wyjątkowym deserem. Właśnie przedstawiamy przepis na Tort Hello Kitty.
admin
Składniki:
- Biszkopt:
- 7-8 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- Bita śmietana:
- 0,7l-0,75l śmietanki 30%
- 3 śmietan-fixy
- 2-3 łyżki cukru pudru
- Galaretki:
- czerwona i żółta
- 600 ml wody
- Dekoracja:
- wiórki kokosowe białe i różowe
- ok. pół tabliczki czekolady deserowej
- skórka z cytryny
- Do nasączenia:
- sok z połowy cytryny
- 250 ml wody
- 2-3 łyżeczki cukru
Tort hello kitty – jak zrobić?
-
1.
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, po chwili żółtka. Na koniec do masy wsypać mąkę z proszkiem d/piecz., dodać olej i całość bardzo delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do dużej tortownicy (28 cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i piec 30-35 min. w temp. 180 stopni. Wystudzić, ściąć powstałą na wierzchu skorupkę, wyciąć kształt według szablonu (przygotować wcześniej samemu, jak na zdjęciu obok) i podzielić na trzy części. -
2.
Galaretki rozpuścić w 300 ml wody każdą. Do osobnego naczynia wlać 1/3 żółtej galaretki i stopniowo dodawać czerwonej do uzyskania koloru pomarańczowego. Galaretki wylać na np. głębokie talerze i pozostawić do stężenia w lodówce. Gdy galaretka będzie gotowa pokroić ją w kostkę.
Połowę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i za pomocą strzykawki zrobić na papierze do pieczenia, kokardkę, wąsy i oczy (najlepiej użyć szablonu). Wstawić do lodówki, do zastygnięcia. -
3.
Śmietankę ubić na sztywno na małych obrotach. Pod koniec dodać cukier puder ze śmietan-fixami. Podzielić na trzy części. -
4.
Dolny blat delikatnie nasączyć ponczem, posmarować I częścią śmietany i porozrzucać po trochu kolorowe galaretki. Tak samo postąpić przy drugim blacie. Trzeci blat nasączyć, posmarować III częścią śmietany, nie zapominając o bokach i wstawić do lodówki.
Gdy masa trochę stężeje możemy poukładać na torcie wcześniej przygotowane dekoracje czekoladowe i wycięty nos ze skórki cytryny, po czym dokładnie obsypać wiórkami. Na koniec roztopić resztę czekolady, trochę przestudzić i za pomocą strzykawki nałożyć jeszcze jedną warstwę na nasze dodatki czekoladowe.
SMACZNEGO!!!
Tort Hello Kitty – dodatkowe informacje
Biszkopt gdy jest jeszcze ciepły dobrze jest obrócić „do góry nogami”, będzie wtedy równy.
Zamiast galaretki można użyć owoców świeżych lub z puszki.
Tort najlepiej przygotować dzień wcześniej.