Tort Hello Kitty

Tort Hello Kitty

Zaczaruj swoje dziecko niespodzianką w stylu jego ulubionej kreskówki tworząc słodki Tort Hello Kitty. Dzieci uwielbiają torty tematyczne i ten specyficzny przepis na pewno wywoła radość na twarzach maluchów, a także dorosłych. Składniki są proste, a efekt końcowy zachwycający. Prezentowany tort to prawdziwa uczta zarówno dla podniebienia, jak i dla oka. Wielobarwna powłoka oraz jasno różowe detale, charakterystyczne dla tej postaci, zachwycą smakoszy i miłośników Hello Kitty. Wypróbuj sam na swoim przyjęciu i zaskocz wszystkich gości wyjątkowym deserem. Właśnie przedstawiamy przepis na Tort Hello Kitty.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 7-8 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • Bita śmietana:
  • 0,7l-0,75l śmietanki 30%
  • 3 śmietan-fixy
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • Galaretki:
  • czerwona i żółta
  • 600 ml wody
  • Dekoracja:
  • wiórki kokosowe białe i różowe
  • ok. pół tabliczki czekolady deserowej
  • skórka z cytryny
  • Do nasączenia:
  • sok z połowy cytryny
  • 250 ml wody
  • 2-3 łyżeczki cukru

Tort hello kitty – jak zrobić?

  1. 1.
    Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, po chwili żółtka. Na koniec do masy wsypać mąkę z proszkiem d/piecz., dodać olej i całość bardzo delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do dużej tortownicy (28 cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i piec 30-35 min. w temp. 180 stopni. Wystudzić, ściąć powstałą na wierzchu skorupkę, wyciąć kształt według szablonu (przygotować wcześniej samemu, jak na zdjęciu obok) i podzielić na trzy części.
  2. 2.
    Galaretki rozpuścić w 300 ml wody każdą. Do osobnego naczynia wlać 1/3 żółtej galaretki i stopniowo dodawać czerwonej do uzyskania koloru pomarańczowego. Galaretki wylać na np. głębokie talerze i pozostawić do stężenia w lodówce. Gdy galaretka będzie gotowa pokroić ją w kostkę.

    Połowę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i za pomocą strzykawki zrobić na papierze do pieczenia, kokardkę, wąsy i oczy (najlepiej użyć szablonu). Wstawić do lodówki, do zastygnięcia.
  3. 3.
    Śmietankę ubić na sztywno na małych obrotach. Pod koniec dodać cukier puder ze śmietan-fixami. Podzielić na trzy części.
  4. 4.
    Dolny blat delikatnie nasączyć ponczem, posmarować I częścią śmietany i porozrzucać po trochu kolorowe galaretki. Tak samo postąpić przy drugim blacie. Trzeci blat nasączyć, posmarować III częścią śmietany, nie zapominając o bokach i wstawić do lodówki.

    Gdy masa trochę stężeje możemy poukładać na torcie wcześniej przygotowane dekoracje czekoladowe i wycięty nos ze skórki cytryny, po czym dokładnie obsypać wiórkami. Na koniec roztopić resztę czekolady, trochę przestudzić i za pomocą strzykawki nałożyć jeszcze jedną warstwę na nasze dodatki czekoladowe.

    SMACZNEGO!!!

Tort Hello Kitty – dodatkowe informacje

Biszkopt gdy jest jeszcze ciepły dobrze jest obrócić „do góry nogami”, będzie wtedy równy.

Zamiast galaretki można użyć owoców świeżych lub z puszki.

Tort najlepiej przygotować dzień wcześniej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort Hawana
Następny przepis: Tort Hello Kitty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode