Tort gruszkowy

Tort gruszkowy

Czy jest coś bardziej kuszącego niż domowy tort? Nasz przepis na tort gruszkowy jest wyjątkowy i pełen delikatnych smaków. Główną rolę odgrywa tu aksamitny krem gruszkowy. Za jego pomocą powstałe z nich cienkie i delikatne warstwy dodają deserowi nie tylko słodyczy, ale także delikatnie orzeźwiającej soczystości. Składniki, które wykorzystujemy do stworzenia tego cudeńka, są dostępne praktycznie w każdym sklepie, a ich połączenie powoduje, że nasz tort gruszkowy jest nie tylko pyszny, ale również atrakcyjny wizualnie. To doskonały wybór na każdą okazję. Pamiętaj tylko, żeby zaplanować sobie dodatkowy czas na przyrządzenie tego pysznego deseru.

Składniki:

  • WITRAŻE:
  • Gruszki (Około 20-30 sztuk wybrać najładniejsze plastry- na tort potrzeba około 20 plastrów)
  • 4 kolory barwnika spożywczego
  • Woda (2 szklanki/1 kolor)
  • Cukier (1 szklanka/1 kolor)
  • Jadalny brokat
  • Barwnik spożywczy w wybranym kolorze
  • BISZKOPT
  • 6 jajek
  • 220g cukru
  • 170g mąki tortowej
  • 80g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody
  • PONCZ
  • Napar z zielonej herbaty
  • KREM
  • 300g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200g śmietanki 36%
  • 1 puszka gruszek
  • KREM MAŚLANY
  • 1 kostka masła
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka

Tort gruszkowy – jak zrobić?

  1. 1.
    Gruszki pokroić na 1,5mm plastry. Do garnków wlać wodę, dodać cukier, zagotować i dodać odrobinę barwnika. Plastry gruszek dodać do syropu: 5szt/1 kolor. Gotować 15 min. Wyłączyć i zostawić w syropie na 3 godz. Odsączyć gruszki na ręczniku papierowym. Suszyć plastry w piekarniku-75 stopni, 2 godz.
  2. 2.
    BISZKOPT: Białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo cukier i ubijać, aż cały się rozpuści. Dodać żółtka i chwilę miksować. Wsypać przesiane mąki i ręcznie wymieszać. Dodać wodę i olej i połączyć całość. Biszkopt przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st. góra- dół 40 min. Po upieczeniu wyjąc z blaszki, wystudzić, Pokroić na 3 blaty.
  3. 3.
    Krem gruszkowy: Gruszki odsączyć i pokroić w kostkę. Śmietankę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na sztywny krem. Dodać gruszki i wymieszać.
  4. 4.
    KREM MAŚLANY: Masło utrzeć na jasną puszystą masę. Dodać cukier puder i wymieszać dokładnie. Pod koniec dodać mleko i połączyć całość w jednolitą masę.
  5. 5.
    Pierwszą warstwę biszkoptu nasączyć herbatą. Nałożyć 1/2 kremu z gruszkami. Nałożyć drugi biszkopt, również nasączyć. Nałożyć resztę kremu. Położyć ostatni biszkopt i lekko nasączyć. Plastry gruszek posypać jadalnym brokatem. Krem maślany rozsmarować na górze i wkoło tortu. Przykleić gruszki na boki i dołożyć kilka na górę. Schłodzić tort przed podaniem.

Tort gruszkowy – dodatkowe informacje

Witraże i biszkopt zrobić dzień przed ale dekorować jak najkrócej przed podaniem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort Głowa konia
Następny przepis: Tort Harry Potter

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode