Tort Fedora.

Tort Fedora.

Przekonaj swoich gości swoimi umiejętnościami cukierniczymi przygotowując Tort Fedora. Jest to starannie zaprojektowany deser, który łączy w sobie subtelną słodycz i kuszące smaki. Ta wykwintna uczta nie tylko zadowoli podniebienie, ale także zaimponuje swoim wyglądem. Tort Fedora składa się z różnorodnych składników, które harmonijnie ze sobą współgrają, dając efekt końcowy, który, jak sama nazwa wskazuje, przypomina eleganckie Fedora. Doskonały na specjalne okazje, a także jako słodkie rozwiązanie na poprawienie każdego dnia. Główne składniki to: masa cukrowa, biszkopt, krem ​​do tortów, czekolada na gorąco, cukierki, jajka i wiele innych.

Składniki:

  • 1 wafel na spód
  • Masa czekoladowa
  • 200g masła
  • 200g gorzkiej czekolady
  • ¾ szkl. mleka
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 150g cukru
  • 40ml spirytusu
  • Masa migdałowa
  • 200g zmielonych migdałów bez łupin
  • 200g cukru
  • 50g kaszy manny
  • 1/3 szkl. śmietanki 12%
  • sok z ½ cytryny
  • 3 łyżki spirytusu

Tort fedora – jak zrobić?

  1. Masło ubić na puszystą masę. Zagotować mleko z cukrem i kakao. Na parze ubić żółtka, zalać gorącym mlekiem i ubijać 5 min.wystudzić. Masę dodawać stopniowo do masła i ucierać mikserem. Stopniowo wlewać spirytus. Roztopić czekoladę i przestudzoną dodać do kremu. Ucierać jeszcze 2-3 minuty. Wstawić do lodówki, by masa stężała.
  2. Zagotować kaszkę ze śmietanką, dodać cukier i migdały. Chwilę gotować mieszając. Ostudzić. Dodać sok z cytryny i spirytus. Na wafel o średnicy 22 cm wyłożyć połowę masy migdałowej, na nią warstwę masy czekoladowej i znowu masę migdałową i resztę czekoladowej. Można polać roztopioną czekoladą i posypać migdałami. Ciekawszym smakowo (dla mnie) jest nałożenie całej masy migdałowej i na nią całej masy czekoladowej. Możemy przygotować tort kwadratowy, jeżeli nie mamy okrągłych wafli, lub wyciąć koło. Po zjedzeniu kawałka tortu zalecany intensywny spacerek!, to też duża przyjemność.

Porady – Dodatkowe informacje: Tort Fedora

Ten wykwintny smakołyk po raz pierwszy został podany w 1882r w Paryżu, „U Maxima”, na cześć Sarah Bernhard, która zagrała główną rolę w melodramacie „Fedora”. Ten rozrzutny tort nie wymaga pieczenia. Uchodzi za bardzo elegancki, jest pyszny i niestety bardzo kaloryczny. Istnieje kilkanaście wersji wykonania. Wersja klasyczna to czekolada i migdały, ale bardzo rozpowszechniona jest składanka czekolada, migdały i orzechy przełożone waflami. Ja podam przepis trochę lżejszy i bez przekładania waflami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort FC Barcelona
Następny przepis: Tort Głowa konia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode