TORT DWA SERCA

TORT DWA SERCA

Tort Dwa Serca to romantyczne danie, które pozwoli Ci zdobyć serce swojej drugiej połówki. Kompozycja dwóch serc dobranych w tematyczną harmonię nie tylko zachwyca urodą, ale przede wszystkim smakiem. Wyobraź sobie połączenie miękkiego biszkoptu, lekkiej kremowej warstwy przeplataną letnimi owocami oraz puszysty krem, który dodaje deserowi wykwintnego charakteru. Tort Dwa Serca to idealny przepis na romantyczną kolację, zaręczyny, walentynki, rocznice, a także na niezapomniane wesele. Spraw aby te dwa serca bijące razem na talerzu przypominały o twojej miłości z każdym kęsem.

Składniki:

  • BISZKOPT:
  • jaja – 8 szt
  • cukier – 16 łyżek
  • mąka tortowa – 16 łyżek
  • mąka ziemniaczana – 8 łyżek
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • sól – szczypta
  • ocet – 2 łyżki
  • MASA:
  • 1 litr śmietany 30%
  • 4 śmietan fiksów
  • 10 łyżeczek cukru pudru
  • KREM:
  • 1 krem ajerkoniakowy Delekta
  • 1 śmietan fiks
  • 300ml mleka
  • Dodatkowo: dżem porzeczkowy
  • Dekoracja:
  • kwiatki, perełki, pisaki, barwnik czerwony

Tort dwa serca – jak zrobić?

  1. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę dodać połowę cukru i ubić. Do żółtek dodać pozostały cukier, proszek do pieczenia i ocet i ubić do białości. Połączyć białka z żółtkami dodać przesiane obydwie mąki. Wylać ciasto do prostokątnej dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec przez 35-45 w temp. 180 st.
    Przekroić dwa razy i wykroić serca. Nasączyć ponczem (woda, sok z cytryny, cukier, wódka).
  2. Ubić śmietanę, dodać śmietan fiksy wymieszane z cukrem pudrem. Część odkładamy do dekoracji.
    Krem przygotować wg przepisu na opakowaniu i dodać 1 śmietan fiks, ubić. 4 łyżki zostawiamy do wykończenia tortu.
    Układać: biszkopt-dżem porzeczkowy-śmietana-biszkopt-dżem-krem ajerkoniakowy-śmietana-biszkopt.
    3 łyżki śmietany barwimy na czerwono i robimy 2 mniejsze serca. PIsakiem spożywczym wypisujemy (jaka okazja).
    Resztą śmietany dekorujemy tort, brzegi serc wykańczamy pozostawionym kremem. Układamy kwiaty i perełki.

TORT DWA SERCA – dodatkowe informacje

Pamiętamy, żeby tortu ze śmietaną nie włożyć do lodówki z otwartą np. kiełbasą lub sałatkami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort dla pszczelarza
Następny przepis: Tort dyniowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode