Tort domek z rusztowaniem

Tort domek z rusztowaniem

Czy próbowałeś kiedyś stworzyć tort, który nie tylko smakuje nieziemsko, ale także zachwyca wyglądem? Nasz przepis na tort domek z rusztowaniem z pewnością spełni to wyzwanie. To połączenie smacznej, wilgotnej masy ciasta, kremowego nadzienia i dekoracji walentynkowych miłośników słodkości. Kolorowe elementy, ciekawie zaprojektowane elementy, dbałość o detale sprawiają, że tort giętki imponuje na każdym stole. Bez względu na to, czy jesteś cukiernikiem, czy początkującym wypiekem, ten przepis podniesie Twoje umiejętności pieczenia na wyższy poziom. Zapraszamy do tworzenia tego wyjątkowego tortu.

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • Biszkopt kawowo-czekoladowy:
  • 3 jajka
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • Krem:
  • 2 bułki (np. kajzerki)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • Nasączenie:
  • 1 mała cytryna
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka wody
  • dodatkowo:
  • ryż dmuchany lub preparowany
  • 4 delicje
  • 8 paluszków
  • masa cukrowa
  • wafel andrut
  • kilka miśków żelek
  • dżem truskawkowy

Tort domek z rusztowaniem – jak zrobić?

  1. Biszkopt jasny: białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier oraz stopniowo żółtka. Na koniec dosypujemy przesiane obie mąki. Pieczemy w tortownicy (23 cm) około 40 minut w 170 stopniach.
  2. Biszkopt czekoladowo-kawowy: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i stopniowo żółtka, na koniec dosypujemy budyń z mąką i kawą. Pieczemy w okrągłej tortownicy (23 cm) około 25 minut w 170 stopniach.
  3. Z obu biszkoptów odkrawamy brzegi tak, aby powstał kwadrat. Jasny dzielimy na pół. Z pozostałych kawałków robimy dach.
  4. Krem: bułki namaczamy w mleku, kiedy nasiąkną dodajemy oba cukry i gotujemy do powstania papki, ciągle mieszając. Zostawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy, stopniowo dodając zimną masę z bułek.
  5. Nasączenie: cytrynę obieramy ze skórki, kroimy w plasterki i zalewamy wodą. Dodajemy cukier i gotujemy kilka minut. Zostawiamy do ostygnięcia po czym przelewamy przez sito.
  6. Każdy biszkopt nasączamy, smarujemy dżemem i kładziemy kremem. Resztą kremu smarujemy cały tort. Z masy cukrowej robimy okna, drzwi i dach. Ryżem dmuchanym wykańczamy ściany domku. Z delicji, paluszków oraz wafla robimy rusztowanie. Układamy miśki.

Tort domek z rusztowaniem – dodatkowe informacje

Jeśli dżem truskawkowy jest bardzo słodki możemy dodać do niego sok z cytryny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort dla pszczelarza
Następny przepis: Tort dyniowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode