Tort dacquoise z orzechami, daktylami i dżemem porzeczkowym
Tort dacquoise to wyjątkowe połączenie delikatnej bezy z chrupiącymi orzechami oraz miękkimi daktylami. Ta wersja tortu dacquoise z przepisu ma dodatek słodkiego dżemu porzeczkowego, który idealnie komponuje się z nutą orzeźwienia daktylego smaku, dostarczając wyjątkową rozkosz dla podniebienia. Perfekcyjny na specjalne okazje oraz jako baza dla wykwintnych deserów, ten tort z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające gusta. Jego unikalne zestawienie smaków i faktur sprawia, że stanowi idealny wybór dla osób szukających czegoś więcej niż tylko tradycyjnego ciasta. Przygotowanie tego tortu dacquoise to prawdziwa przyjemność dla wszystkich miłośników cukiernictwa.
admin
Składniki:
- 2 duże białka
- szczypta soli
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżki cukru zwykłego
- 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
- 8 suszonych daktyli, drobno pokrojonych
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 150 g masy kajmakowej z puszki
- pół szklanki orzechów włoskich, posiekanych
- 10 daktyli, posiekanych
- dżem porzeczkowy
Tort dacquoise z orzechami, daktylami i dżemem porzeczkowym – jak zrobić?
- Schłodzony serek mascarpone wymieszać z masą kajmakową na gładką masę. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Wmieszać do masy z mascarpone, delikatnie mieszając szpatułką. Dodać orzechy, daktyle i wymieszać.
Tort dacquoise z orzechami, daktylami i dżemem porzeczkowym – dodatkowe informacje