Tort czekoladowy z konfiturą z czarnej porzeczki
Jeżeli szukasz słodkiego rozwiązania na specjalną okazję, ten bogaty, wykwintny tort czekoladowy z konfiturą z czarnej porzeczki będzie idealnym wyborem. Jego ciemna, aksamitna warstwa czekolady doskonale komponuje się z ażurowym środkiem, które kryje w sobie pyszny akcent w postaci konfitury z czarnych porzeczek. Ta doskonała harmonia smaków zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia, a jego elegancki wygląd zachwyci każdego. Tort czekoladowy z konfiturą z czarnej porzeczki to nie tylko wyjątkowy deser, ale także prawdziwa uczta dla zmysłów. To przepis, który zachwyci smakiem, wyglądem i oryginalnością.
admin
Składniki:
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki ciemnego kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem:
- 700 ml zimnej śmietanki 30%
- 500 g zimnego serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fixy
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 tabliczki białej czekolady
- Dodatkowo:
- słoiczek konfitury z czarnej porzeczki
- czekoladowe płatki do posypania
Tort czekoladowy z konfiturą z czarnej porzeczki – jak zrobić?
- Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Ubijać aż masa będzie lśniąca i szklista. Nadal ucierając dodawać po 1 żółtku. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki. Dno tortownicy (śr. 24cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać biszkopt. Piec w 180 stopniach przez ok 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Biszkopt ostudzić i przekroić na 2 krążki.
- Krem: Miskę robota schłodzić wcześniej. Czekolady połamać i osobno rozpuścić nad kąpielą wodną, lekko przestudzić (ma być lekko ciepła ale nie gorąca) Ubijać śmietankę. Gdy będzie prawie ubita dodać cukier puder, śmietan fixy i mascarpone, ubić na sztywny krem. Krem podzielić na 2 części. Do jednej dodać rozpuszczoną gorzką czekoladę, szybko ubić mikserem. Do drugiej części wlać białą czekoladę, zmiksować.
- Przełożenie: Krążki biszkopta nasączyć wodą (1/2 szkl) z dodatkiem cukru i łyżką soku z cytryny (można dodać alkohol), posmarować konfiturą z porzeczek. Ułożyć dolny krążek, założyć obręcz, nałożyć ciemny krem, wyrównać powierzchnię. Nałożyć drugi krążek ciasta i jasny krem, wyrównać. Tort chłodzić najlepiej przez całą noc w lodówce. Posypać czekoladowymi płatkami.
Porady – Dodatkowe informacje
1. Oczekiwanie na ostygnięcie biszkoptu i stężenie całego tortu może się wydawać długie. Dlatego proponuję podzielić sobie przygotowanie tortu na etapy. Biszkopt upiec dzień wcześniej lub z samego rana, aby zdążył ostygnąć do czasu aż zajmiemy się masą. Po przełożeniu dobrze byłoby, aby torcik poleżał całą noc w lodówce i dobrze się schłodził.
2. Jeśli nie przepadacie za gorzką czekoladą, krem można zrobić z mlecznej lub deserowej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort Czekoladowy róg obfitości
Następny przepis: Tort czekoladowy z kremem śmietankowo - czekoladowym