Tort Czekoladowy róg obfitości
Przygotujcie się na prawdziwie czekoladową ucztę! Tort Czekoladowy róg obfitości to receptura, która zauroczy każdego miłośnika słodyczy. Podziel się nim z bliskimi podczas celebrowania szczególnych chwil. Każdy kęs odpowiada za falę intensywnego, czekoladowego smaku, a delikatna, aksamitna konsystencja sprawia, że niemożliwym jest zatrzymać się na jednym kawałku. Imponująca, ozdobna forma tortu na nawiązująca do rogu obfitości, kładzie nacisk na obfitość czekoladowych doznań. Róg obfitości jak zrobić, to pytanie, na które odpowiada ten przepis. Zapewnijcie sobie i swoim bliskim prawdziwą czekoladową rozkosz.
admin
Składniki:
- biszkopt:
- 6 jajek
- 6 średnio czubatych łyżek cukru
- 5 średnio czubatych łyżek mąki tortowej
- 1 średnio czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 średnio czubate łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- poncz:
- 3/4 szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru
- ew. 1 łyżka alkoholu
- krem:
- 250 g sera mascarpone
- 250 g śmietanki 30%
- 150 g cukierków czekoladowych trufli
- polewa:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g śmietanki 30%
- dekoracja:
- 2 rożki waflowe
- różne rodzaje cukierków czekoladowych i galanterii czekoladowej
- złote perełki cukrowe
- ew. garść malin lub inne owoce
Tort „czekoladowy róg obfitości” – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy biszkopt: Mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy przez sitko. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, w dalszym ciągu ubijając dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do ubitej masy jajecznej wsypujemy po trochę przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm, której dno wyścielamy wcześniej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni. Pieczemy ok. 35 minut (do suchego patyczka).
- Z podanych składników przygotowujemy poncz. Trufle przeznaczone do kremu ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ser mascarpone i śmietankę na krem umieszczamy w misce i ubijamy do uzyskania gęstej masy. Dodajemy trufle i mieszamy.
- Ostudzony biszkopt wyjmujemy z tortownicy i przekrawamy na 3 krążki. Na paterze umieszczamy górny krążek i zapinamy obręcz tortownicy lub obręcz do formowania tortów. Nasączamy 1/3 ilości ponczu i wykładamy połowę kremu, który rozsmarowujemy po powierzchni równą warstwą. Kładziemy środkowy krążek ciasta, nasączamy i wykładamy równą warstwą resztę kremu. Na wierzchu układamy ostatni krążek ciasta spodem do góry i nasączamy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, przed dekorowaniem zdejmujemy obręcz.
- Śmietankę na polewę podgrzewamy prawie do zagotowania, wkładamy połamaną na kostki czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Polewę wykładamy na wierzch tortu i równo rozsmarowujemy. Tort dekorujemy waflowymi rożkami, cukierkami i galanterią czekoladową, perełkami cukrowymi i ewentualnie malinami lub innymi owocami.
Tort Czekoladowy róg obfitości – dodatkowe informacje
Tak pomyślana dekoracja utrudnia, niestety, krojenie tortu. Aby wygodnie pokroić tort, najlepiej dekorację zdjąć. Aby przy okazji nie zrujnować polewy, najlepiej przed układaniem dekoracji poczekać, aż polewa zastygnie. Wtedy jednak nie da się tortu przetransportować.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort czekoladowy Milka
Następny przepis: Tort czekoladowy z konfiturą z czarnej porzeczki