Tort czekoladowy na urodziny

Tort czekoladowy na urodziny

Ciasto czekoladowe jest klasykiem, który nigdy nie wychodzi z mody. Szczególnie doskonale sprawdza się jako tort urodzinowy. Nie tylko dla dzieci, ale również dla dorosłych. Wyrazisty smak gorzkiej czekolady, połączony z delikatnym biszkoptem sprawi, że każdy zakochany w słodko-ciach stwierdzi, że to jedno z najlepszych urządzeń. Prezentowany tort czekoladowy na urodziny to gwarancja nie tylko smaku, ale również efektu wizualnego. Zwraca uwagę swoim wyglądem i kusi, by go spróbować. To doskonały pomysł na urodzinowy deser, który z pewnością zachwyci wszystkich gości. Wszystko to dzięki idealnym proporcjom składników.

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe ciemne:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 50 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Ciasto czekoladowe jasne:
  • 50 g białej czekolady
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 50 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem czekoladowy:
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 350 g mlecznej czekolady, połamanej w kostki (np. Ritter Sport)
  • 7 łyżek zwykłej, ostudzonej herbaty
  • Do dekoracji:
  • 300 g chrupek w czekoladzie lub Maltesersów (niem. Knusperkugeln, dostępne w Realu)
  • kilka płatków czekoladowych (Schokoblätter, dostępne w Realu)

Tort czekoladowy na urodziny – jak zrobić?

  1. Pierwszym krokiem jest upieczenie obydwu blatów ciasta. Zaczniemy od pierwszego, ciemnego spodu. Do małego garnuszka wrzuć 50 g masła, rozpuść, dodaj połamaną gorzką czekoladę, ale już nie podgrzewaj, czekolada powinna się rozpuścić. Zostaw do lekkiego ostudzenia. 2 jajka wbij do misy miksera, dodaj 50 g cukru i ubij na puszystą, jasną masę, trwa to ok. 10 minut. Podczas końcowego etapu miksowania dolewaj powoli, cienką strużką roztopioną czekoladę z masłem. Na sam koniec – już tylko szpatułką – wmieszaj delikatnie mąkę. Nagrzej piekarnik do 175 st. C. Tortownicę o średnicy 25 cm, wyłóż papierem do pieczenia (tylko spód). Ciasto wylej do formy i piecz 25 minut. Można też sprawdzić patyczkiem, czy się upiekło, jeśli jest suchy to ciasto można wyciągać z pieca. Zostawić w formie do całkowitego ostygnięcia. Przed wyciąganiem, ostrym nożem, obkroić boki ciasta.
  2. Blat ciasta jasnego robi się analogicznie do pierwszego, tylko tam zamiast czekolady gorzkiej jest biała, reszta składników jest w takiej samej ilości.
  3. Krem czekoladowy najlepiej przygotować dzień wcześniej, to ważne bo musi być naprawdę porządnie schłodzony, inaczej się nie ubije.
    Śmietankę wlej do garnuszka i doprowadź do wrzenia, ściągnij z ognia. Do miski połam 350 g mlecznej czekolady, zalej gorącą śmietanką, nie mieszaj jeszcze. Odstaw na 10-15 minut, potem porządnie wymieszaj, czkolada powinna się całkowicie rozpuścić. Miskę przykryj folią i wstaw do lodówki na przynajmniej 12 godzin a najlepiej na całą noc.
  4. Przygotuj paterę lub talerz, połóż na spód ciemny blat ciasta, skrop go herbatą, jeżeli tort nie będą jadły dzieci, można blaty skropić alkoholem, np. rumem czy likierem pomarańczowym.
    Krem czekoladowy wyciągnij z lodówki i od razu ubij mikserem, do momentu aż będzie bardzo gęsty. Na blat ciemny nałóż grubą warstwę kremu, przykryj jasnym blatem, skrop go herbatą i przykryj kremem. Boki również posmaruj kremem. Tort udekoruj czekoladowymi chrupkami lub Maltesersami i płatkami czekoladowymi lub inną dowolną dekoracją. Tort schłodzić przed podaniem.

xxxx – dodatkowe informacje

Tort czekoladowy na urodziny można przygotować wcześniej, a blaty ciasta upiec już dzień przed. Po upieczeniu układamy je na talerzu i przykrywamy folią spożywczą, aby nie wyschły. Można skorzystać z przepisu oryginalnego, dostępnego pod adresem http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-podwojnie-czekoladowe-z-malteserami, jednak warto go nieco zmodyfikować, aby stworzyć własną unikalną wersję.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort czekoladowy Milka
Następny przepis: Tort czekoladowy z konfiturą z czarnej porzeczki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode