Tort czekoladowy Milka

Tort czekoladowy Milka

Dla wszystkich miłośników czekolady mamy coś naprawdę pysznego – Tort Czekoladowy Milka. Jak sama nazwa wskazuje, podstawowym składnikiem tego wspaniałego deseru jest popularna czekolada Milka, która nadaje mu niepowtarzalnego, kremowego smaku. Ale to nie jedyny sekret naszego przepisu. Potrzebować będziemy także ciemnej czekolady, masła oraz przepysznych orzechów laskowych, które dodają chrupkości i wyjątkowego aromatu. Ten tort łączy w sobie różnorodne tekstury i smaki, co sprawia, że jest idealny na każdą okazję. Dodatkowym atutem jest to, że jest to tort lodowy, co czyni go świetnym wyborem na upalne dni.

Składniki:

  • 12 jajek
  • 10 łyżek ksylitolu do warstw białkowych
  • 200 g ksylitolu do kremu
  • 200 g mielonych orzechów laskowych
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 aromat waniliowy lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 litr mleka
  • 1 biała czekolada Milka
  • 1 mleczna czekolada Milka
  • 250 g masła
  • 500 ml Śmietanki 30%

Tort czekoladowy milka – jak zrobić?

  1. Tort czekoladowy Milka

    1.

    Warstwa tortu:

    3 białka ubić mikserem na pianę, w trakcie ubijania ok. po jednej minucie dodać 2,5 łyżki ksylitolu, żeby się rozpuścił w białkach i dalej miksować. Jak już piana jest sztywna dodać 50 g zmielonych orzechów laskowych i 1 łyżkę mąki i delikatnie wymieszać trzepaczką (już nie mikserem). Formę do pieczenia posmarować olejem i lekko poprószyć ok. 1 łyżką mąki. Wyłożyć masę białkową do formy, wyrównać warstwę i wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na ok.15 min.

  2. Tort czekoladowy Milka

    2.

    Tą czynność należy powtarzać 4 razy, ponieważ potrzebne są 4 warstwy tortu.

  3. Tort czekoladowy Milka

    3.

    Krem tortowy:

    12 żółtek miksować z 200 g ksylitolu na puszystą masę. Następnie dodać 100 g mąki ziemniaczanej i 50 g mąki oraz ekstrakt waniliowy i zmiksować na jednolitą masę. Na koniec dodać 0,5 litra mleka i wymieszać łyżką. W garnku podgrzać 0,5 litra mleka i dolać masę z żółtek. Cały czas mieszając i gotując na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Podczas gęstnienia masy należy mieszać intensywniej, żeby masa nie przywarła do dna garnka. Masa zgęstnieje i zrobi się budyń. Po zagotowaniu masę należy podzielić na pół i przełożyć do dwóch misek. Do jednej miski dodać połamaną białą czekoladę, a do drugiej miski dodać połamaną mleczną czekoladę. Obie masy dokładnie wymieszać, żeby czekolady się roztopiły. Obie miski odstawić na ok. 1 godz. do wystygnięcia. Od czasu do czasu należy masę przemieszać, żeby wierzchu masy nie zrobiła się grubsza warstwa. Po wystygnięciu do każdej z mas dodać po 125 g masła. Masło powinno być o temperaturze pokojowej tak, żeby łatwo dało się zmieszać z masą. Wymieszać mikserem na jednolitą masę, żeby nie było grudek.

  4. Tort czekoladowy Milka

    4.

    Śmietankę 30% ubić na sztywną pianę.

    Najpierw położyć pierwszą warstwę ciasta, nałożyć 1/3 kremu z czekoladą mleczną. Dokładnie wyrównać i na to nałożyć 1/3 kremu z białą czekoladą. Masę dokładnie wyrównać. Następnie nałożyć warstwę z bitej śmietany. Śmietany należy wyłożyć ok. 3 – 4 łyżki stołowe. Ta warstwa nie musi być gruba. Również dokładnie wyrównać.

  5. Tort czekoladowy Milka

    5.

    Na trzy warstwy (2 warstwy kremu i warstwa śmietany) położyć drugą warstwę ciasta i na to w tej samej kolejności wszystkie masy.

  6. Tort czekoladowy Milka

    6.

    Pozostałą część bitej śmietany użyć do końcowej dekoracji wierzchu i boków tortu. Tort można udekorować mielonymi orzechami lub posypką orzechową. Gotowy tort należy wstawić do lodówki na kilka godzin, a nawet na całą noc.

Porady – dodatkowe informacje

Tort czekoladowy Milka jest bardzo wysoki i można go zrobić z trzech warstw, aby uzyskać odpowiednie proporcje.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort czekoladowy
Następny przepis: Tort czekoladowy na urodziny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode