Tort czekoladowy Milka
Składniki:
- 12 jajek
- 10 łyżek ksylitolu do warstw białkowych
- 200 g ksylitolu do kremu
- 200 g mielonych orzechów laskowych
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki pszennej
- 1 aromat waniliowy lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 litr mleka
- 1 biała czekolada Milka
- 1 mleczna czekolada Milka
- 250 g masła
- 500 ml Śmietanki 30%
Tort czekoladowy milka – jak zrobić?
-
1.
Warstwa tortu:
3 białka ubić mikserem na pianę, w trakcie ubijania ok. po jednej minucie dodać 2,5 łyżki ksylitolu, żeby się rozpuścił w białkach i dalej miksować. Jak już piana jest sztywna dodać 50 g zmielonych orzechów laskowych i 1 łyżkę mąki i delikatnie wymieszać trzepaczką (już nie mikserem). Formę do pieczenia posmarować olejem i lekko poprószyć ok. 1 łyżką mąki. Wyłożyć masę białkową do formy, wyrównać warstwę i wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na ok.15 min.
-
2.
Tą czynność należy powtarzać 4 razy, ponieważ potrzebne są 4 warstwy tortu.
-
3.
Krem tortowy:
12 żółtek miksować z 200 g ksylitolu na puszystą masę. Następnie dodać 100 g mąki ziemniaczanej i 50 g mąki oraz ekstrakt waniliowy i zmiksować na jednolitą masę. Na koniec dodać 0,5 litra mleka i wymieszać łyżką. W garnku podgrzać 0,5 litra mleka i dolać masę z żółtek. Cały czas mieszając i gotując na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Podczas gęstnienia masy należy mieszać intensywniej, żeby masa nie przywarła do dna garnka. Masa zgęstnieje i zrobi się budyń. Po zagotowaniu masę należy podzielić na pół i przełożyć do dwóch misek. Do jednej miski dodać połamaną białą czekoladę, a do drugiej miski dodać połamaną mleczną czekoladę. Obie masy dokładnie wymieszać, żeby czekolady się roztopiły. Obie miski odstawić na ok. 1 godz. do wystygnięcia. Od czasu do czasu należy masę przemieszać, żeby wierzchu masy nie zrobiła się grubsza warstwa. Po wystygnięciu do każdej z mas dodać po 125 g masła. Masło powinno być o temperaturze pokojowej tak, żeby łatwo dało się zmieszać z masą. Wymieszać mikserem na jednolitą masę, żeby nie było grudek.
-
4.
Śmietankę 30% ubić na sztywną pianę.
Najpierw położyć pierwszą warstwę ciasta, nałożyć 1/3 kremu z czekoladą mleczną. Dokładnie wyrównać i na to nałożyć 1/3 kremu z białą czekoladą. Masę dokładnie wyrównać. Następnie nałożyć warstwę z bitej śmietany. Śmietany należy wyłożyć ok. 3 – 4 łyżki stołowe. Ta warstwa nie musi być gruba. Również dokładnie wyrównać.
-
5.
Na trzy warstwy (2 warstwy kremu i warstwa śmietany) położyć drugą warstwę ciasta i na to w tej samej kolejności wszystkie masy.
-
6.
Pozostałą część bitej śmietany użyć do końcowej dekoracji wierzchu i boków tortu. Tort można udekorować mielonymi orzechami lub posypką orzechową. Gotowy tort należy wstawić do lodówki na kilka godzin, a nawet na całą noc.
Porady – dodatkowe informacje
Tort czekoladowy Milka jest bardzo wysoki i można go zrobić z trzech warstw, aby uzyskać odpowiednie proporcje.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort czekoladowy
Następny przepis: Tort czekoladowy na urodziny