Tort czekoladowy

Tort czekoladowy

Zapraszam do odkrycia tajemnic doskonałego tortu czekoladowego! Idealny na uroczyste okazje, jak i do codziennego popołudniowego deseru. Ten lekki tort czekoladowy jest prawdziwą ucztą dla kubków smakowych. Czy jest coś lepszego niż rozpływanie się w ustach kremu czekoladowego i delikatnego biszkopta? Oryginalna receptura zapewnia, że tort nie będzie za ciężki, a jednocześnie zachowa głębię smaku prawdziwej czekolady. Ten przepis stworzony dla prawdziwych miłośników czekolady, o których mówi się, że są prawdziwymi koneserami smaku, z pewnością zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Zatem zapraszam do przygotowania tego wyjątkowego deseru.

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
  • – 3 duże jajka
  • – 3 łyżki cukru
  • – 2 łyżki mąki tortowej
  • – 1 łyżka ciemnego kakao
  • Krem czekoladowy:
  • – 150g serka mascarpone
  • – 50 g czekolady ciemnej
  • – 100 g czekolady mlecznej
  • – 300 ml śmietany 36%
  • – cukier puder około 2 łyżek
  • Krem na zewnątrz tortu:
  • – 250 g masła 82%
  • – 50 g białej czekolady
  • – 100 g serka mascarpone
  • – cukier puder

Tort czekoladowy – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt kakaowy:

    Mąkę i kakao przesiewamy. Białka ubić na sztywną pianę dodając w 3 partiach cukier. Potem dodać żółtka. Na końcu dodać mąkę i kakao oraz delikatnie wymieszać szpatułką. Piec w 180 stopniach przez 20 minut. Użyć funkcji góra-dół. Powtórzyć czynność łącznie 3 razy.

  2. Krem czekoladowy:

    Ciemną i mleczną czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Serek mascarpone, śmietanę i cukier puder miksujemy na jednolity krem. Na końcu dodajemy lekko ciepłą czekoladę.

  3. Krem na zewnątrz tortu:

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło i cukier puder miksujemy na jasną masę. Dodajemy serek mascarpone. Na końcu dodajemy lekko ciepłą czekoladę.

Słowa kluczowe: lekki tort czekoladowy

Tort czekoladowy – dodatkowe informacje

* składniki podane są na tortownice o średnicy 22 cm.
* tort przed tynkowaniem musi być dobrze schłodzony
* do kremy na zewnat tortu dodać barwnik biały i odrobinę fioletu. Uzyskamy wtedy tz brudna biel.
* biszkopt można nasączyć mlekiem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort czekoladowy
Następny przepis: Tort czekoladowy Milka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode