Tort czekoladowy
Składniki:
- Biszkopt kakaowy:
- – 3 duże jajka
- – 3 łyżki cukru
- – 2 łyżki mąki tortowej
- – 1 łyżka ciemnego kakao
- Krem czekoladowy:
- – 150g serka mascarpone
- – 50 g czekolady ciemnej
- – 100 g czekolady mlecznej
- – 300 ml śmietany 36%
- – cukier puder około 2 łyżek
- Krem na zewnątrz tortu:
- – 250 g masła 82%
- – 50 g białej czekolady
- – 100 g serka mascarpone
- – cukier puder
Tort czekoladowy – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
Biszkopt kakaowy:
Mąkę i kakao przesiewamy. Białka ubić na sztywną pianę dodając w 3 partiach cukier. Potem dodać żółtka. Na końcu dodać mąkę i kakao oraz delikatnie wymieszać szpatułką. Piec w 180 stopniach przez 20 minut. Użyć funkcji góra-dół. Powtórzyć czynność łącznie 3 razy.
-
Krem czekoladowy:
Ciemną i mleczną czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Serek mascarpone, śmietanę i cukier puder miksujemy na jednolity krem. Na końcu dodajemy lekko ciepłą czekoladę.
-
Krem na zewnątrz tortu:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło i cukier puder miksujemy na jasną masę. Dodajemy serek mascarpone. Na końcu dodajemy lekko ciepłą czekoladę.
Słowa kluczowe: lekki tort czekoladowy
Tort czekoladowy – dodatkowe informacje
* składniki podane są na tortownice o średnicy 22 cm.
* tort przed tynkowaniem musi być dobrze schłodzony
* do kremy na zewnat tortu dodać barwnik biały i odrobinę fioletu. Uzyskamy wtedy tz brudna biel.
* biszkopt można nasączyć mlekiem.