Tort czekoladowo - kokosowy z karmelem

Tort czekoladowo – kokosowy z karmelem

Podaruj sobie odrobinę tropikalnego luksusu w zaciszu własnej kuchni, przyrządzając tort czekoladowo-kokosowy z karmelem. Jest to deser, który zachwyci zarówno wielbicieli intensywnego smaku czekolady, jak i miłośników egzotycznej kokosowej nuty. Kruche ciasto, aksamitny mus czekoladowy i delikatna warstwa kokosowa tworzą niesamowite połączenie smaków, które wprowadzi każdego w prawdziwy zachwyt. Karmelowa nota dodaje deserowi dodatkowego uroku i głębi, sprawiając, że jest prawdziwą gratką dla podniebienia. Ten tort nie tylko smakuje wyjątkowo, ale również wygląda imponująco, dzięki czemu idealnie sprawdzi się na specjalne okazje.

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 26cm
  • Ciasto kawowe:
  • 1 szklanka maślanki naturalnej
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 ¾ szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ szklanki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • Cukier waniliowy
  • 1 szklanka zaparzonej mocnej kawy, nierozpuszczalnej takiej z fusami
  • Masa śmietanowo – kokosowa:
  • 700 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 6 łyżek zmielonego kokosu
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • Poncz:
  • ¾ szklanki niesłodzonej herbaty może być smakowa np. śliwkowa
  • 1 puszka masy kajmakowej o smaku krówkowym

Tort czekoladowo – kokosowy z karmelem – jak zrobić?

  1. Ciasto kawowe: Do miski wlać maślankę, olej, jajko i cukier waniliowy. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach, do połączenia składników. Dodać przesianą mąkę z kakao, sodą, proszkiem, wsypać cukier i krótko zmiksować. Następnie partiami wlewać gorącą kawę łącznie z fusami, cały czas powoli miksując. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 – 40 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Ciasto przekroić na 3 części.
  2. Masa śmietanowo – kokosowa: Żelatynę namoczyć 2 łyżkach zimnej wody, następnie wlać 1/3 szklanki wrzącej wody i dokładnie ją rozpuścić. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder, kokos i ekstrakt. Na koniec wlać lekko ciepłą żelatynę. Dokładnie zmiksować.
  3. Przełożenie tortu:

    Składniki karmelu i ponczu podzielić na 3 części. Pierwszy blat ciasta nasączyć ponczem, posmarować karmelem, wyłożyć masę śmietanową. Przykryć drugim ciastem, którego należy ponownie nasączyć ponczem, wyłożyć karmel i masę śmietanową. Na ostatni blat ciasta, ponownie poncz, karmel i warstwa śmietanowa. Boki tortu również należy posmarować masą śmietanową i posypać kokosem. Wierzch posypać kakao, udekorować bezami lub jeśli zostanie to rozetami z pozostałej masy śmietanowej. Tort chłodzić w lodówce całą noc.

Tort czekoladowo – kokosowy z karmelem – dodatkowe informacje

Kokos można zmielić w młynku do kawy, należy jednak mielić krótko, tylko do jego rozdrobnienia. W przeciwnym razie powstanie zbita, twarda masa.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort czekoladowo-brzoskwiniowy
Następny przepis: Tort czekoladowo-owocowy na ciemnym biszkopcie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode