Tort czekoladowo – kokosowy z karmelem
Podaruj sobie odrobinę tropikalnego luksusu w zaciszu własnej kuchni, przyrządzając tort czekoladowo-kokosowy z karmelem. Jest to deser, który zachwyci zarówno wielbicieli intensywnego smaku czekolady, jak i miłośników egzotycznej kokosowej nuty. Kruche ciasto, aksamitny mus czekoladowy i delikatna warstwa kokosowa tworzą niesamowite połączenie smaków, które wprowadzi każdego w prawdziwy zachwyt. Karmelowa nota dodaje deserowi dodatkowego uroku i głębi, sprawiając, że jest prawdziwą gratką dla podniebienia. Ten tort nie tylko smakuje wyjątkowo, ale również wygląda imponująco, dzięki czemu idealnie sprawdzi się na specjalne okazje.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Tortownica o średnicy 26cm
- Ciasto kawowe:
- 1 szklanka maślanki naturalnej
- 0,5 szklanki oleju
- 1 ¾ szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- ¾ szklanki kakao
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- Cukier waniliowy
- 1 szklanka zaparzonej mocnej kawy, nierozpuszczalnej takiej z fusami
- Masa śmietanowo – kokosowa:
- 700 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 6 łyżek zmielonego kokosu
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- Poncz:
- ¾ szklanki niesłodzonej herbaty może być smakowa np. śliwkowa
- 1 puszka masy kajmakowej o smaku krówkowym
Tort czekoladowo – kokosowy z karmelem – jak zrobić?
- Ciasto kawowe: Do miski wlać maślankę, olej, jajko i cukier waniliowy. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach, do połączenia składników. Dodać przesianą mąkę z kakao, sodą, proszkiem, wsypać cukier i krótko zmiksować. Następnie partiami wlewać gorącą kawę łącznie z fusami, cały czas powoli miksując. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 – 40 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Ciasto przekroić na 3 części.
- Masa śmietanowo – kokosowa: Żelatynę namoczyć 2 łyżkach zimnej wody, następnie wlać 1/3 szklanki wrzącej wody i dokładnie ją rozpuścić. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder, kokos i ekstrakt. Na koniec wlać lekko ciepłą żelatynę. Dokładnie zmiksować.
- Przełożenie tortu:
Składniki karmelu i ponczu podzielić na 3 części. Pierwszy blat ciasta nasączyć ponczem, posmarować karmelem, wyłożyć masę śmietanową. Przykryć drugim ciastem, którego należy ponownie nasączyć ponczem, wyłożyć karmel i masę śmietanową. Na ostatni blat ciasta, ponownie poncz, karmel i warstwa śmietanowa. Boki tortu również należy posmarować masą śmietanową i posypać kokosem. Wierzch posypać kakao, udekorować bezami lub jeśli zostanie to rozetami z pozostałej masy śmietanowej. Tort chłodzić w lodówce całą noc.
Tort czekoladowo – kokosowy z karmelem – dodatkowe informacje
Kokos można zmielić w młynku do kawy, należy jednak mielić krótko, tylko do jego rozdrobnienia. W przeciwnym razie powstanie zbita, twarda masa.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort czekoladowo-brzoskwiniowy
Następny przepis: Tort czekoladowo-owocowy na ciemnym biszkopcie