Tort czekoladowo-gruszkowy

Tort czekoladowo-gruszkowy

Zapraszamy do odkrycia prawdziwej kulinarniej rozkoszy – tortu czekoladowo-gruszkowego. Ten ekskluzywny deser spodoba się zarówno miłośnikom klasycznych smaków, jak i tym, którzy lubią łączyć tradycyjne i nowoczesne w jednym. Słodki, aksamitny mus czekoladowy, dopełnia charakteru delikatnej i aromatycznej gruszki, tworząc niepowtarzalne połączenie smaków. Ta wyjątkowa kombinacja sprawia, że tort czekoladowo-gruszkowy, dokładnie tak jak brzmi jego nazwa – jest jednocześnie elegancki i prosto z półki sklepu z delikatesami. Idealny na specjalne okazje, ale też jako nagroda po ciężkim dniu. Cudownie smakuje i zachwyca wyglądem.

Składniki:

  • ciasto:
    • 125ml kefiru lub jogurtu naturalnego
    • 60ml oleju rzepakowego
    • 2 małe jajka
    • 3/4 szklanki brązowego cukru
    • 1 szklanka mąki
    • 2 łyżki kakao
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody
    • 125ml gorącej kawy (bez fusów, może być rozpuszczalna)
  • Krem:
    • 250ml śmietanki 30%
    • 100g mascarpone
    • 100g czekolady (deserowa, gorzka albo wg uznania)
  • Beza:
    • 2 białka
    • 3 łyżki cukru
    • 0,5 szklanki orzechów (laskowe, włoskie)
  • Warstwa owocowa:
    • 3 gruszki średniej wielkości (np. konferencja)
    • 3 łyżki galaretki gruszkowej
  • Polewa:
    • 50g czekolady (deserowa, gorzka)
    • 2 łyżki mleka
    • do nasączenia: kilka łyżek likieru migdałowego (można zastąpić naparem herbaty z cytryną)
    • do dekoracji: kulki czekoladowe, posypka czekoladowa, kandyzowane plasterki gruszki

Tort czekoladowo-gruszkowy – jak zrobić?

  1. 1.
    ciasto:
    Jajka, kefir, olej i cukier zmiksować.
    Suche składniki – mąkę, proszek, sodę, kakao – przesiać, wsypać do jajecznej mikstury, wymieszać.
    Wlać gorącą kawę, jeszcze raz wymieszać.
    Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy (20cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40-45 minut w temp. 170stC do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto ostudzić, ściąć górkę*, przekroić na 2 blaty.
  2. 2.
    Krem:
    Czekoladę połamać, zalać śmietanką, ciągle mieszając podgrzewać, aż czekolada się rozpuści. Śmietankę ostudzić i dobrze schłodzić (najlepiej wstawić na noc do lodówki).
    Śmietankę ubić, pod koniec dodać mascarpone i jeszcze chwilę ubijać.
  3. 3.
    Beza:
    Orzechy podpiec w piekarniku ok 5 minut, ostudzić, obrać ze skórek, zmielić.
    Białka ubić na sztywna pianę, pod koniec ubijania wsypując cukier. Dodać orzechy, wymieszać.
    Dno tortownicy (20cm) wyłożyć papierem.
    Bezę wyłożyć do tortownicy, wyrównać. Piec ok 20 minut w temp. 150stC. Ostudzić.
  4. 4.
    Warstwa owocowa:
    Gruszki obrać, pokroić w większą kostkę, gotować aż puszczą sok i będą miękkie, ale nie rozpadną się całkowicie. Wsypać galaretkę, wymieszać, żeby galaretka się rozpuściła. Ostudzić do konsystencji syropu.
  5. 5.
    polewa i dekoracja:
    Do przygotowania polewy posiekać czekoladę, zalać mlekiem i podgrzewać, aż czekolada się rozpuści, lekko przestudzić.
    Kandyzowane plastry gruszki: gruszkę, która powinna być dość twarda, pokroić w cienkie plastry (2-3mm), np. za pomocą obieraczki do warzyw albo szatkownicy do kapusty. Każdy plaster obtoczyć w cukrze, ułożyć na blasze (wyłożonej papierem lub silikonową matą), wstawić do nagrzanego piekarnika (170stC). Piec ok 5 minut, odwrócić na drugą stronę, piec jeszcze ok 5 minut, znów odwrócić, podpiec, żeby karmel zaczął lekko się złocić. Pasterki gruszek od razu zdjąć z maty, ułożyć na kratce lub na innej silikonowej macie do wystudzenia i zastygnięcia.
  6. 6.
    Składanie tortu:
    Jeden blat ciasta ułożyć w tortownicy, zapiąć obręcz. Na ciasto wylać tężejącą galaretkę z gruszkami, wstawić na ok 20 minut do lodówki.
    Na galaretkę położyć bezę, posmarować połową kremu czekoladowego, przykryć drugim blatem ciasta. Ciasto nasączyć likierem, posmarować resztą kremu. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
    Tort polać polewą, udekorować wg uznania.
    Smacznego!

Tort czekoladowo-gruszkowy – dodatkowe informacje

Ciasto i bezę można upiec dzień przed, ciasto przechowywać owinięte folią.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort czekolada, limonka i kokos z frużeliną malinową
Następny przepis: Tort czekoladowo-brzoskwiniowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode