Tort czekoladowo-brzoskwiniowy

Tort czekoladowo-brzoskwiniowy

Pozwól, że przedstawię Ci przepis na tort czekoladowo-brzoskwiniowy – idealny wybór na wszelkiego rodzaju uroczystości i spotkania rodzinne. To połączenie ciemnej gorącej czekolady z soczystym i słodkim smakiem brzoskwiń to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wykorzystanie tych dwóch kontrastujących smaków nadaje temu deserowi niepowtarzalnego charakteru, a jednocześnie tworzy harmonijną mieszankę, która zaspokoi nawet najbardziej wymagające gusta. Ten przepis, oprócz świetnego smaku, zadowoli również wszystkich, dla których estetyka jest równie istotna. W końcu jest to tort – musi zachwycać zarówno wyglądem, jak i smakiem!

Składniki:

  • biszkopt biały: 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • biszkopt kakaowy: 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • krem budyniowo-maślany: 1,5 kostki masła
  • 2 budynie śmietankowe (z cukrem) po 60 g
  • 0,75 l mleka
  • 2 łyżki kakao
  • sok z połowy cytryny
  • poncz: szklanka mocnej herbaty z cukrem i sokiem z cytryny
  • ponadto: 2 puszki brzoskwiń (po 820 g)
  • wiórki kokosowe i perełki cukrowe do dekoracji

Tort czekoladowo-brzoskwiniowy – jak zrobić?

  1. Biszkopt biały: jajka ubij z cukrem na puszystą pianę. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i połącz z masą jajeczną. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz 30-40 minut, do suchego patyczka. Wystudź. Przekrój wzdłuż na trzy blaty. Naponczuj.
  2. Biszkopt kakaowy: jajka ubij z cukrem na puszystą pianę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao i połącz z masą jajeczną. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz 30-40 minut do suchego patyczka. Wystudź. Przekrój wzdłuż na pół. Naponczuj.
  3. Krem maślano-budyniowy: budynie ugotuj wg.przepisu na opakowaniu. Wystudź. Miękkie masło utrzyj na puch dodając po jednej łyżce budyniu. Delikatnie połącz z sokiem z cytryny. Masę podziel na dwie części, do jednej dodaj kakao. Brzoskwinie z jednej puszki dokładnie osącz na papierowym ręczniku, a następnie pokrój w kosteczkę i wymieszaj z białą masą.
  4. Przełożenie: na paterze rozłóż biszkopt biały i posmaruj kremem białym z brzoskwiniami. Przykryj biszkoptem kakaowym i posmaruj kremem czekoladowym. Następnie znów ułóż biszkopt biały, a na nim rozsmaruj krem biały z brzoskwiniami. W następnej kolejności ułóż biszkopt kakaowy i posmaruj kremem białym z brzoskwiniami. Na końcu ułóż biszkopt biały. Wierzch i boki tortu posmaruj kremem kakaowym. Na wierzchu wyciśnij na przemian rozetki z kremu kakaowego i białego i ozdób perełkami cukrowymi. Na środku poukładaj połówki pozostałych brzoskwiń. Środek i boki udekoruj wiórkami kokosowymi. Tort wstaw do lodówki na min. 3-4 godz., a najlepiej na całą noc. Smacznego!

Tort czekoladowo-brzoskwiniowy – dodatkowe informacje

Brzoskwinie na wierzchu tortu można posmarować tężejącą galaretką, aby nie wyschły.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort czekoladowo – ajerkoniakowy
Następny przepis: Tort czekoladowo - kokosowy z karmelem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode