Tort czekoladowo – bananowy
Pragniemy zaprezentować rewelacyjny przepis na tort czekoladowo-bananowy. Ten pyszny deser z pewnością przypadnie do gustu każdemu łakomczuchowi. Wyróżnia go delikatne połączenie ciemnej, gorzkiej czekolady z łagodnym smakiem dojrzałych bananów. Serce tortu kryje w sobie wyjątkowy bananowy krem do tortu, który nadaje deserowi niepowtarzalnego charakteru. Ten przepis to idealna propozycja na zakończenie świątecznego obiadu czy urodzinowego przyjęcia. Zadowoli zarówno dzieci, jak i dorosłych. Spróbujcie go i przekonajcie się sami, jak wspaniale smakuje ten sposób połączenia bananów i czekolady!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Biszkopt kakaowy (×3)
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżki kakao ciemnego
- Krem Bananowy:
- 2 duże dojrzałe banany
- 100 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan fix
- Krem czekoladowy:
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
- 100 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- Masa na zewnątrz tortu:
- 2 kostki masła 82%
- 1 biała czekolada
- 50 g serka mascarpone
- Cukier puder do smaku
Tort czekoladowo – bananowy – jak zrobić?
-
1.
Biszkopt:
Mąkę przesiewamy razem z kakao. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając w 3 partiach cukier. Następnie dodajemy żółtka i przesianą mąkę i kakao. Delikatnie mieszamy szpatułką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut bez termoobiegu. Powtarzamy ten krok 3 razy. -
2.
Krem Bananowy:
Dojrzałe banany blendujemy. Dodajemy śmietanę, serek mascarpone i cukier puder. Ubijamy na sztywny krem. Następnie dodajemy banany i śmietankę fix. -
3.
Krem czekoladowy:
Obie czekolady topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy. Ubijamy śmietankę z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy lekko ciepłą czekoladę. -
4.
Krem na zewnątrz tortu:
Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. W międzyczasie miksujemy masło i cukier. Następnie dodajemy serek mascarpone. Na końcu dodajemy lekko ciepłą czekoladę.
Tort czekoladowo – bananowy – dodatkowe informacje
Składniki są podane na tortownice o średnicy 25 cm.
Aby uzyskać biały krem na zewnątrz tortu dodajemy biały barwnik i odrobinkę fioletu.
Biszkopty nasaczamy lekko mlekiem
Tort przed tynkowaniem musi być dobrze schłodzony w lodówce.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort Ciuchcia Tomek
Następny przepis: Tort czekolada, limonka i kokos z frużeliną malinową