Tort czekoladowo – ajerkoniakowy

Tort czekoladowo – ajerkoniakowy

Zanurz się w niepowtarzalne, kuszące doznania smaku z naszym tortem czekoladowo-ajerkoniakowym. Pozwól sobie na odrobinę luksusu z tym wykwintnym deserem, który będzie doskonałym zwieńczeniem każdej kolacji, bez względu na okoliczności. Ten czekoladowy sen pozwoli Ci przenieść się do raju smaków, w którym dominują subtelne nuty gorzkiej czekolady przeplatające się z delikatnym, słodkim ukojeniem ajerkoniaku. Wyjątkowe połączenie tych dwóch składników gwarantuje prawdziwie niezapomniane doświadczenie kulinarne. Przepis na nasz tort czekoladowo – ajerkoniakowy jest prosty, nawet dla początkujących kucharzy, a rezultat z pewnością zadowoli najbardziej wymagające podniebienia.

Składniki:

  • Tortownica 26cm
  • Ciasto czekoladowe:
  • 6 jajek
  • 1 szkl cukru
  • ¾ szkl mąki
  • ¼ szkl mąki ziemniaczanej
  • 250g margaryny
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku
  • 0,5 łyżeczki sody
  • Dżem pomarańczowy – może być inny
  • Lekko posłodzona herbata z cytryną
  • Masa śmietanowo – ajerkoniakowa
  • 700 ml śmietany 30%
  • 300 ml ajerkoniaku
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • ¼ szkl gorącej wody
  • 1 łyżka kakao

Tort czekoladowo – ajerkoniakowy – jak zrobić?

  1. Ciasto czekoladowe: Margarynę, cukier, mleko i kakao razem zagotować. Do zimnej masy dodać żółtka oraz przesiane mąki z proszkiem i sodą. Białka ubić na sztywno połączyć delikatnie łyżką z masą czekoladową. Ciasto wlać do blaszki posmarowanej tłuszczem. Piec ok. 30 – 40 minut w 180 stopniach. Do suchego patyczka, ciasto będzie odchodzić od brzegów blaszki. Zimne przekroić na 3 części. Każdą część nasączyć herbatą i posmarować dżemem.
  2. Masa śmietanowo – ajerkoniakowa: Żelatynę rozpuścić w wodzie. Zimną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder oraz alkohol. Zmniejszyć obroty miksera i wlać jeszcze ciepłą żelatynę. Dokładnie wymieszać. Krem podzielić na dwie nierówne części, do mniejszej dodać kakao. Lekko tężejącą, jasną masą przekładać placki, a ciemną rozsmarować po bokach tortu. Udekorować według uznania.

Tort czekoladowo – ajerkoniakowy – dodatkowe informacje

Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej, przed krojeniem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort czekolada, limonka i kokos z frużeliną malinową
Następny przepis: Tort czekoladowo-brzoskwiniowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode