Tort czekoladowo – ajerkoniakowy
Zanurz się w niepowtarzalne, kuszące doznania smaku z naszym tortem czekoladowo-ajerkoniakowym. Pozwól sobie na odrobinę luksusu z tym wykwintnym deserem, który będzie doskonałym zwieńczeniem każdej kolacji, bez względu na okoliczności. Ten czekoladowy sen pozwoli Ci przenieść się do raju smaków, w którym dominują subtelne nuty gorzkiej czekolady przeplatające się z delikatnym, słodkim ukojeniem ajerkoniaku. Wyjątkowe połączenie tych dwóch składników gwarantuje prawdziwie niezapomniane doświadczenie kulinarne. Przepis na nasz tort czekoladowo – ajerkoniakowy jest prosty, nawet dla początkujących kucharzy, a rezultat z pewnością zadowoli najbardziej wymagające podniebienia.
admin
Składniki:
- Tortownica 26cm
- Ciasto czekoladowe:
- 6 jajek
- 1 szkl cukru
- ¾ szkl mąki
- ¼ szkl mąki ziemniaczanej
- 250g margaryny
- 4 łyżki mleka
- 3 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku
- 0,5 łyżeczki sody
- Dżem pomarańczowy – może być inny
- Lekko posłodzona herbata z cytryną
- Masa śmietanowo – ajerkoniakowa
- 700 ml śmietany 30%
- 300 ml ajerkoniaku
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- ¼ szkl gorącej wody
- 1 łyżka kakao
Tort czekoladowo – ajerkoniakowy – jak zrobić?
- Ciasto czekoladowe: Margarynę, cukier, mleko i kakao razem zagotować. Do zimnej masy dodać żółtka oraz przesiane mąki z proszkiem i sodą. Białka ubić na sztywno połączyć delikatnie łyżką z masą czekoladową. Ciasto wlać do blaszki posmarowanej tłuszczem. Piec ok. 30 – 40 minut w 180 stopniach. Do suchego patyczka, ciasto będzie odchodzić od brzegów blaszki. Zimne przekroić na 3 części. Każdą część nasączyć herbatą i posmarować dżemem.
- Masa śmietanowo – ajerkoniakowa: Żelatynę rozpuścić w wodzie. Zimną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder oraz alkohol. Zmniejszyć obroty miksera i wlać jeszcze ciepłą żelatynę. Dokładnie wymieszać. Krem podzielić na dwie nierówne części, do mniejszej dodać kakao. Lekko tężejącą, jasną masą przekładać placki, a ciemną rozsmarować po bokach tortu. Udekorować według uznania.
Tort czekoladowo – ajerkoniakowy – dodatkowe informacje
Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej, przed krojeniem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort czekolada, limonka i kokos z frużeliną malinową
Następny przepis: Tort czekoladowo-brzoskwiniowy