Tort Ciuchcia Tomek

Tort Ciuchcia Tomek

Czy Twoje dziecko uwielbia przygody sympatycznej Ciuchci Tomka z kreskówki, którą można zobaczyć na stronie ciufcia pufcia.pl? Czy szukasz pomysłu na tematyczną niespodziankę na urodziny malucha? Mamy dla Ciebie genialny sposób na ukoronowanie takiej imprezy. Przedstawiamy przepis na Tort Ciuchcia Tomek – dekoracyjne i smakowe arcydzieło, które z pewnością zrobi wielkie wrażenie na małym wielbicielu lokomotywy i jego gościach. Oryginalny i kreatywny, a przy tym przepyszny – ten tort to hit na każde urodziny miłośnika „ciuchcie” Tomka. Zaskocz swoje dziecko niezapomnianym tortem na podobieństwo ulubionej postaci.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 6 jaj
  • cukier około 0,5 szklanki
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
  • szczypta soli
  • forma okrągła 22-24cm
  • Krem budyniowy:
  • 4 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 8 łyżek cukru
  • 500 g miękkiej margaryny lub masła
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • Wiśnie wydrążone do przełożenia
  • Krem maślany pod masę cukrową:
  • 100 gramów miękkiego masła 82%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • Masa cukrowa 1 kg
  • Ja używam kupnej już gotowej, ale podam przepis na masę, którą kiedyś sama robiłam:
  • proporcje trzeba podwoić
  • 800 g cukru pudru
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 100 g glukozy
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml wody oraz sitko
  • barwniki spożywcze

Tort ciuchcia tomek – jak zrobić?

  1. Krem
    1.
    Budyń na krem: W szklance mleka wymieszaj mąkę z budyniem i kakaem. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę cały czas mieszając aby budyń się nie przypalił. Pozostawić do wystudzenia przykryty folią. Po wystudzeniu dodajemy po łyżce budyń do masła.
  2. Biszkopt
    2.
    Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy cukier, a następnie żółtka i mieszamy. Mąki z proszkiem przesiewamy przez sitko dodając po łyżce do masy jajecznej delikatnie mieszając. Ciasto wykłądamy do formy wyłożonej papierem. Pieczemy w 170-180 st.C przez 30-35 min.
  3. Tort z wiśniami
    3.
    Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 części. Następnie skrapiamy biszkopt sokiem z wiśni i smarujemy blaty kremem i wiśniami. Tak kolejno składamy cały tort. Schładzamy w lodówce kilka godzin.
  4. krem
    4.
    Krem maślany: masło ubij na puszystą masę dodając stopniowo cukier puder i łyżkę soku z cytryny. Gotowym kremem posmaruj dookoła boki i górę tortu. Dobrze wygładź koki aby były gładkie.
  5. MASA CUKROWA
    5.
    Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą dodaj glukozę i pozwól jej namoknąć. W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić więc wstaw ją na chwilkę do mikrofali lub podgrzej w garnuszku na płycie, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru, dodaj kilka kropli olejku migdałowego. Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali.
  6. MASA CUKROWA CIUCHCIA TOMEK
    6.
    Masę barwimy na potrzebne nam kolory. Pamiętaj, że najwięcej musisz zabarwić niebieskiej masy. Rozwałkuj niebieską masę cukrową. Obłóż masą cukrową tort, ścinając nadmiar masy po bokach. Wygładź brzegi i boki, aby tort był gładki. Wykonaj dowolne dekoracje barwiąc masę cukrową na tort.
  7. tory
    7.
    Z brązowej masy zrób tory, a z czarnej delikatne ruloniki tworzące szyny.
  8. dekoracja
    8.
    Robimy ozdobne dekoracje z masy cukrowej.
  9. MASA CUKROWA CIUCHCIA TOMEK
    9.
    Dzień wcześniej przygotuj sobie ozdoby na tort, np. ciuchcię Tomka.
  10. MASA CUKROWA CIUCHCIA TOMEK
    10.
    Pozostaw ciuchcie przynajmniej na 12 godzin, aby przeschła i wtedy połóż na tort.

Tort Ciuchcia Tomek – dodatkowe informacje

Nigdy nie nakładaj masy na bitą śmietanę ponieważ masa się rozpuści


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort chałwowo-czekoladowy
Następny przepis: Tort czekoladowo - bananowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode