Tort chocolate chip cookie

Tort chocolate chip cookie

Przedstawiamy przepis na tort chocolate chip cookie, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom ciasteczek z kawałkami czekolady. To propozycja dla tych, którzy cenią klasyczne smaki, ale jednocześnie nie boją się kulinarnych eksperymentów. Nasz tort to połączenie chrupiącej ciasteczkowej podstawy z delikatnym kremem, a całość jest dopełniona zdecydowanym smakiem ciemnej czekolady. To prawdziwa uczta dla podniebienia! Ciasto jest idealne na różne okazje – od urodzin, przez spotkania z przyjaciółmi, aż po zwyczajne, codzienne popołudnia. Choć na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowane, to jego przygotowanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać.

Składniki:

  • biszkopt:
  • 6 białek
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki kropelek czekoladowych chocolate chip
  • krem:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g białej czekolady
  • 150 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 125 g serka mascarpone
  • polewa czekoladowa:
  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 ml słodkie śmietanki 30%
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • ponadto:
  • 50 ml naparu z kawy do nasączenia
  • ciasteczka, kawałki czekolady, chocolate chip do ozdobienia

Tort chocolate chip cookie – jak zrobić?

  1. Przygotuj tortownicę o średnicy 16 cm, dno i boki wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 160 stopni (u mnie termoobieg).
  2. Przygotuj biszkopt. Białka ubij na sztywno w misie miksera. Do ubitych białek dodawaj po łyżce cukru trzcinowego oraz po jednym żółtku. Nie przerywaj ubijania. Masa jajeczna musi być dobrze napowietrzona i lśniąca.
  3. Do masy jajecznej dodaj łyżkę oleju, delikatnie wymieszaj ręczną trzepaczką.
  4. Następnie dodawaj po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszaj delikatnie ręczną trzepaczką tak, aby nie naruszyć struktury biszkoptu.
  5. Na końcu wsyp chocolate chip i delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do tortownicy, wyrównaj wierzch. Piecz przez 30 minut.
  6. Gotowe, jeszcze gorące ciasto upuść na blat lub inną płaską powierzchnię z wysokości około 10-20 cm, aby usunąć nadmiar powietrza i uzyskać równy wierzch. Biszkopt wystudź, następnie przekrój na 3 blaty i nasącz kawą.
  7. Przygotuj krem: śmietankę podgrzej w rondlu, nie gotuj jej. Do gorącej śmietanki wrzuć połamaną mleczną oraz białą czekoladę. Odczekaj chwilę, aż czekolada zacznie się topić, dokładnie wymieszaj i odstaw masę, aby trochę przestygła.
  8. Przestygniętą masę schładzaj przez 30 minut w lodówce. Po tym czasie ubij ją mikserem, aż podwoi objętość.
  9. Do masy dodaj schłodzony serek mascarpone i zmiksuj całość.
  10. Gotowym kremem przełóż blaty oraz posmaruj boki i wierzch ciasta.
  11. Ciasto wstaw do lodówki, a w tym czasie przygotuj polewę. Śmietankę, miód oraz połamaną na kawałki deserową czekoladę umieść w rondelku i podgrzewaj na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści.
  12. Zdejmij rondel z ognia, dokładnie wymieszaj i przestudź polewę.
  13. Przestudzoną polewą oblej wierzch tortu, a następnie udekoruj go ciasteczkami, czekoladkami oraz chocolate chips.
  14. Tort przechowuj w lodówce.

Porady – dodatkowe informacje

Masę śmietankowo- czekoladową dobrze schłódź przed ubiciem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort chałwowo-czekoladowy
Następny przepis: Tort czekoladowo - bananowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode