Tort chałwowo-czekoladowy

Tort chałwowo-czekoladowy

Chcesz zaskoczyć bliskich niecodziennym deserem? Spróbuj tortu chałwowo-czekoladowego – to propozycja dla wielbicieli intensywnych smaków. Połączenie bazy czekoladowej z delikatną chałwą tworzy niepowtarzalną kompozycję, która dosłownie rozpływa się w ustach. Ten tor tort jest także doskonałym pomysłem na urodzinowy deser, który zachwyci nie tylko solenizanta, ale i gości. Elegancki, wyrafinowany, a jednocześnie prosty w wykonaniu – tort chałwowo-czekoladowy to prawdziwa uczta dla podniebienia. Poznaj jego sekret i przekonaj się, jak niewiele potrzeba, aby stworzyć coś wyjątkowego. Pamiętaj, najlepsza czekolada to ta o wysokiej zawartości kakao!

Składniki:

  • Biszkopt:
    • 8 jajek
    • 6 łyżek mąki
    • 2 łyżki kakao
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa chałwowa:
    • 30 dag chałwy waniliowej
    • 4 żółtka
    • Pół szklanki mleka
    • Cukier waniliowy
    • 35 dag masła
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • Około 1 kieliszka spirytusu
  • Masa czekoladowa:
    • 1 jajko
    • Cukier waniliowy
    • Pół szklanki mleka
    • 13-15 dag cukru
    • 25 dag masła
    • 1 łyżka kakao
    • Tabliczka gorzkiej czekolady
  • Dodatkowo:
    • 25 dag małych bez (na blaszkę; na tortownicę około 25cm wystarczy 10 dag)
  • Opcjonalnie:
    • Polewa:
      • 1 tabliczka czekolady
      • Kilka łyżek mleka

Tort chałwowo-czekoladowy – jak zrobić?

  1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno, dodawać po łyżce cukru, dobrze ubić, dodać żółtka, chwileczkę ubić, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i lekko wymieszać. Upiec w temp ok. 180 stopni, około 30 minut. Ostudzić, przekroić na pół.
  2. Masa chałwowa:
    Żółtka rozmieszać z cukrem waniliowym, mąką i odrobiną mleka. Resztę mleka zagotować, wlać do rozmieszanych żółtek i zagotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć z chałwą i budyniem.
  3. Masa czekoladowa:
    Jajko roztrzepać mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Zalać wrzącym mlekiem. Gotować do zgęstnienia na małym ogniu, ciągle mieszając, bo się przypala. Ostudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce kremu. Następnie dodać roztopioną czekoladę (w kąpieli wodnej lub mikrofalówce) i kakao. Można dodać kieliszek spirytusu.
    Polewa:
    Czekoladę rozpuścić z mlekiem. Polać po wierzchu.
    Przekładanie: pierwsza część biszkoptu – masa chałwowa – na to bezy lekko wtapiane w masę – masa czekoladowa – druga część biszkoptu i polewa.

Tort chałwowo-czekoladowy – dodatkowe informacje

Jeśli przygotowujemy tort w tortownicy, możemy zrezygnować z polewy. Zostawiamy wtedy po troszku każdej masy i smarujemy nią brzegi i wierzch tortu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort - kiedy znów zakwitną białe bzy
Następny przepis: Tort chocolate chip cookie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode