Tort brzoskwiniowy z galaretką

Tort brzoskwiniowy z galaretką

Tort brzoskwiniowy z galaretką to pyszna, orzeźwiająca propozycja na letni deser. Delikatna, ale sycąca baza biszkoptowa, skropiona aromatycznym syropem brzoskwiniowym, uzupełniona jest kruchymi kawałkami soczystych brzoskwiń zatopionych w galaretce. Ten deser przyciąga wzrok swoją atrakcyjną estetyką, a smak brzoskwiń i lekkością galaretki zachwyca każde podniebienie. Jogurtowe nadzienie sprawia, że jest niezwykle wilgotny i lekki. Ten przepis to idealna propozycja na ciepłe letnie popołudnia, czy uroczystości rodzinne. Tworząc ten tort, gwarantujemy, że zachwycimy swoich gości zarówno pod względem smaku jak i wyglądu.

Składniki:

  • Tort brzoskwiniowy z galaretką
  • SKŁADNIKI: tortownica o średnicy 28-30 cm; czas przygotowania ok.5 godzin
  • Biszkopt:
  • 8 jaj średniej wielkości, żółtka i białka oddzielnie
  • 8 łyżek cukru
  • 6 łyżek kopiastych mąki pszennej
  • 1 łyżka kopiasta mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 łyżek wody
  • Mus:
  • 400 ml śmietany 30%
  • 800 g serków homogenizowanych (waniliowe)
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 25 g żelatyny ( 2 łyżki)
  • 6 łyżek zimnej wody do namoczenia żelatyny
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 750 ml wrzątku
  • Puszka brzoskwiń w żelu lub dżem brzoskwiniowy
  • Dekoracja:
  • 500 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Słoik brzoskwiń w lekkim syropie 500 g
  • podwójne pakowanie ciastek ,,delicje pomarańczowe,, 290 g

Tort brzoskwiniowy z galaretką – jak zrobić?

  1. 1.

    Dno tortownicy wyłożyć pergaminowym krążkiem, boków nie smarujemy.
    Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem i proszkiem do pieczenia, aż otrzymamy puszystą masę. Dodać do piany, krótko zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z kakaem. Delikatnie wymieszać rózgą, wlać zimną wodę, połączyć z ciastem i wyłożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku w 170’C przez ok. 35 minut.

  2. 2.

    Galaretki rozpuść we wrzątku, przelać do płaskiego, kwadratowego pojemniczka. Pozostawić żeby dobrze stężała, najlepiej w lodówce.
    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
    Brzoskwinie odcedź, sok zostawiamy do nasączenia tortu, owoce kroimy w plasterki.
    Upieczony, chłodny biszkopt kakaowy przekroić na trzy cienkie blaty. Każdy nasączyć syropem brzoskwiniowym.
    Dwa blaty smarujemy brzoskwiniami w żelu lub dżem.

  3. 3.

    Mus.
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem.
    Żelatynę rozpuści w mikrofali i zmiksować z setkami homogenizowanych.
    Serki z żelatyną dodać do bitej śmietany i delikatnie wymieszać.
    Stężałą galaretkę pokroić w drobną kostkę, 3/4 dodać do serka, jedną część odłożyć do dekoracji.

  4. 4.

    Na paterze układamy blat posmarowany brzoskwiniami, założyć obręcz tortownicy i wylać połowę masy serowej z galaretką. Masa powinna lekko zastygać.
    Położyć drugi blat z brzoskwiniami i wyłożyć pozostałą masę.
    Na wierzch położyć ostatni blat i lekko docisnąć.
    Całość wstawić na 3 godziny do lodówki, żeby wszystko dobrze zastygło.

  5. 5.

    Po trzech godzinach możemy przygotować serek mascarpone do dekoracji.
    Śmietanę ubijamy z cukrem, uważając żeby nie przebić.
    Do miski wyłożyć serek mascarpone, do serka dodajemy po łyżce ubitej śmietany i delikatnie mieszamy, żeby wszystko połączyć. 1/3 serka odłożyć do dekoracji.
    Zastygnięty tort odkroić od tortownicy.
    Otynkować serkiem, przykleić delicje do boku tortu, na wierzchu układamy pokrojone brzoskwinie, dekorujemy brzeg rozetkami z serka.
    Kostki galaretki ostrożnie podgrzać, żeby nam się trochę rozpuściła. Taką galaretką polać pokrojone brzoskwinie.
    Tort wstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin, żeby wszystko dobrze stężało.
    Smacznego

porady – dodatkowe informacje

Tort brzoskwiniowy z galaretką najlepiej pozostawić na noc w lodówce, żeby dobrze stężał.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort biszkoptowo - kokosowy z cytrynową pianką
Następny przepis: Tort - kiedy znów zakwitną białe bzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode