Tort brzoskwiniowy z galaretką
Składniki:
- Tort brzoskwiniowy z galaretką
- SKŁADNIKI: tortownica o średnicy 28-30 cm; czas przygotowania ok.5 godzin
- Biszkopt:
- 8 jaj średniej wielkości, żółtka i białka oddzielnie
- 8 łyżek cukru
- 6 łyżek kopiastych mąki pszennej
- 1 łyżka kopiasta mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 8 łyżek wody
- Mus:
- 400 ml śmietany 30%
- 800 g serków homogenizowanych (waniliowe)
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 25 g żelatyny ( 2 łyżki)
- 6 łyżek zimnej wody do namoczenia żelatyny
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 750 ml wrzątku
- Puszka brzoskwiń w żelu lub dżem brzoskwiniowy
- Dekoracja:
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- Słoik brzoskwiń w lekkim syropie 500 g
- podwójne pakowanie ciastek ,,delicje pomarańczowe,, 290 g
Tort brzoskwiniowy z galaretką – jak zrobić?
-
1.
Dno tortownicy wyłożyć pergaminowym krążkiem, boków nie smarujemy.
Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem i proszkiem do pieczenia, aż otrzymamy puszystą masę. Dodać do piany, krótko zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z kakaem. Delikatnie wymieszać rózgą, wlać zimną wodę, połączyć z ciastem i wyłożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku w 170’C przez ok. 35 minut. -
2.
Galaretki rozpuść we wrzątku, przelać do płaskiego, kwadratowego pojemniczka. Pozostawić żeby dobrze stężała, najlepiej w lodówce.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Brzoskwinie odcedź, sok zostawiamy do nasączenia tortu, owoce kroimy w plasterki.
Upieczony, chłodny biszkopt kakaowy przekroić na trzy cienkie blaty. Każdy nasączyć syropem brzoskwiniowym.
Dwa blaty smarujemy brzoskwiniami w żelu lub dżem. -
3.
Mus.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem.
Żelatynę rozpuści w mikrofali i zmiksować z setkami homogenizowanych.
Serki z żelatyną dodać do bitej śmietany i delikatnie wymieszać.
Stężałą galaretkę pokroić w drobną kostkę, 3/4 dodać do serka, jedną część odłożyć do dekoracji. -
4.
Na paterze układamy blat posmarowany brzoskwiniami, założyć obręcz tortownicy i wylać połowę masy serowej z galaretką. Masa powinna lekko zastygać.
Położyć drugi blat z brzoskwiniami i wyłożyć pozostałą masę.
Na wierzch położyć ostatni blat i lekko docisnąć.
Całość wstawić na 3 godziny do lodówki, żeby wszystko dobrze zastygło. -
5.
Po trzech godzinach możemy przygotować serek mascarpone do dekoracji.
Śmietanę ubijamy z cukrem, uważając żeby nie przebić.
Do miski wyłożyć serek mascarpone, do serka dodajemy po łyżce ubitej śmietany i delikatnie mieszamy, żeby wszystko połączyć. 1/3 serka odłożyć do dekoracji.
Zastygnięty tort odkroić od tortownicy.
Otynkować serkiem, przykleić delicje do boku tortu, na wierzchu układamy pokrojone brzoskwinie, dekorujemy brzeg rozetkami z serka.
Kostki galaretki ostrożnie podgrzać, żeby nam się trochę rozpuściła. Taką galaretką polać pokrojone brzoskwinie.
Tort wstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin, żeby wszystko dobrze stężało.
Smacznego
porady – dodatkowe informacje
Tort brzoskwiniowy z galaretką najlepiej pozostawić na noc w lodówce, żeby dobrze stężał.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort biszkoptowo - kokosowy z cytrynową pianką
Następny przepis: Tort - kiedy znów zakwitną białe bzy