Tort Biedronka z marcepanem

Tort Biedronka z marcepanem

Jeżeli szukasz kreatywnego, słodkiego przepisu na tort, który z pewnością zaskoczy Twoich gości, Tort Biedronka z Marcepanem to idealna propozycja! Stworzenie go to prawdziwa sztuka cukiernicza, która jednak jest w pełni osiągalna dla każdego. Przepis ten składa się głównie z dostępnych składników, które możemy znaleźć w popularnej sieci sklepów Biedronka, takich jak masa marcepanowa. Bez względu na to, czy jesteś doświadczonym cukiernikiem, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem w domu, ten tort to doskonały pomysł na wyjątkowy deser.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem kokosowy:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru
  • kostka dobrego masła w temp. pokojowej (200g)
  • Dodatkowo:
  • kostka masy marcepanowej (czyli potocznie marcepanu) 200g
  • tabliczka gorzkiej czekolady na elementy biedronki
  • mały kubek śmietanki 30% (200 ml)
  • 1 śmietan-fix
  • barwnik czerwony

Tort biedronka z marcepanem – jak zrobić?

  1. 1.

    Biszkopt: białka ubijamy stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka i mąkę z proszkiem. Wlewamy do tortownicy o średnicy 24cm wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Piec 170 stopni ok 20-30 min. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić wzdłuż na pół.

  2. 2.

    Krem: w rondelku podgrzewamy mleko z cukrem i chwilkę gotujemy dodajemy kokos. Cały czas mieszamy na wolnym ogniu aż kokos wchłonie płyn. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy mikserem i dodajemy po łyżce masy kokosowej.

  3. 3.

    Biszkopt przekładamy kremem ale zostawimy 1,4 kremu na wierch i boki tortu. Do tej 1/4 kremu dodajemy czerwony barwnik. Ja mam w proszku wiec dodaję ok 3 szczypty.

  4. 4.

    Ubijamy kremówkę z śmietan fixem. Do niej również dodajemy czerwony barwnik ale uwaga łyżeczkę ubitej śmietanki odkładamy i jej nie barwimy, oczy biedronki są białe. To taki fajny kontrastowy element toru.

  5. 5.

    Masę marcepanową zagniatamy, dodajemy również czerwony barwnik ok 4-5 szczypt. Znów zagniatamy aż uzyskamy kulkę o jednolitym kolorze.

  6. 6.

    Składamy tort: biszkopt przełożony kremem umieszczamy na paterze lub talerzu. Boki tortu smarujemy pozostałym czerwonym krem kokosowym a wierzch smarujemy nim tylko „gdzie nie gdzie” by marcepan się przykleił.

  7. 7.

    Szprycą lub rękawem cukierniczym robimy oczy biedronki z białej odłożonej kremówki. Resztą ( czerwoną) dekorujemy rant i boki tortu.

  8. 8.

    Dekoracje z czekolady. Tabliczkę czekolady rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Deskę owijamy w papier do pieczenia ( musi być, bo łatwiej na będą odrywać się elementy z czekolady. Przy pomocy łyżeczki robimy kropki ( moje mają średnice kieliszka od wódki), i resztę elementów widocznych na zdjęciach. Pozostawimy w lodówce aż zastygnie czekolada. Odklejamy przy pomocy małego nożyka i umieszczamy na torcie.

  9. 9.

    Naprawdę nic trudnego, a to doskonała zabawa robienie takiego tortu nawet przez dzieci. Smacznego.

    P. S. Jeśli zdecydujemy się robić ten tort z dzieckiem ( tak jak ja) należy koniecznie zabezpieczyć się w butelkę Vanisza lub innego środka odplamiającego. Miłej zabawy :))))))

Tort Biedronka z marcepanem – dodatkowe informacje

Dekoracje z czekolady robić dzień wcześniej.Tort jest średnicy 24cm, warto go trzymać w lodówce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort biedronka
Następny przepis: Tort Boisko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode