Tort Biedronka z marcepanem
Składniki:
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem kokosowy:
- 1,5 szklanki mleka
- 200 g wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki cukru
- kostka dobrego masła w temp. pokojowej (200g)
- Dodatkowo:
- kostka masy marcepanowej (czyli potocznie marcepanu) 200g
- tabliczka gorzkiej czekolady na elementy biedronki
- mały kubek śmietanki 30% (200 ml)
- 1 śmietan-fix
- barwnik czerwony
Tort biedronka z marcepanem – jak zrobić?
-
1.
Biszkopt: białka ubijamy stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka i mąkę z proszkiem. Wlewamy do tortownicy o średnicy 24cm wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Piec 170 stopni ok 20-30 min. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić wzdłuż na pół.
-
2.
Krem: w rondelku podgrzewamy mleko z cukrem i chwilkę gotujemy dodajemy kokos. Cały czas mieszamy na wolnym ogniu aż kokos wchłonie płyn. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy mikserem i dodajemy po łyżce masy kokosowej.
-
3.
Biszkopt przekładamy kremem ale zostawimy 1,4 kremu na wierch i boki tortu. Do tej 1/4 kremu dodajemy czerwony barwnik. Ja mam w proszku wiec dodaję ok 3 szczypty.
-
4.
Ubijamy kremówkę z śmietan fixem. Do niej również dodajemy czerwony barwnik ale uwaga łyżeczkę ubitej śmietanki odkładamy i jej nie barwimy, oczy biedronki są białe. To taki fajny kontrastowy element toru.
-
5.
Masę marcepanową zagniatamy, dodajemy również czerwony barwnik ok 4-5 szczypt. Znów zagniatamy aż uzyskamy kulkę o jednolitym kolorze.
-
6.
Składamy tort: biszkopt przełożony kremem umieszczamy na paterze lub talerzu. Boki tortu smarujemy pozostałym czerwonym krem kokosowym a wierzch smarujemy nim tylko „gdzie nie gdzie” by marcepan się przykleił.
-
7.
Szprycą lub rękawem cukierniczym robimy oczy biedronki z białej odłożonej kremówki. Resztą ( czerwoną) dekorujemy rant i boki tortu.
-
8.
Dekoracje z czekolady. Tabliczkę czekolady rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Deskę owijamy w papier do pieczenia ( musi być, bo łatwiej na będą odrywać się elementy z czekolady. Przy pomocy łyżeczki robimy kropki ( moje mają średnice kieliszka od wódki), i resztę elementów widocznych na zdjęciach. Pozostawimy w lodówce aż zastygnie czekolada. Odklejamy przy pomocy małego nożyka i umieszczamy na torcie.
-
9.
Naprawdę nic trudnego, a to doskonała zabawa robienie takiego tortu nawet przez dzieci. Smacznego.
P. S. Jeśli zdecydujemy się robić ten tort z dzieckiem ( tak jak ja) należy koniecznie zabezpieczyć się w butelkę Vanisza lub innego środka odplamiającego. Miłej zabawy :))))))
Tort Biedronka z marcepanem – dodatkowe informacje
Dekoracje z czekolady robić dzień wcześniej.Tort jest średnicy 24cm, warto go trzymać w lodówce.