Tort Biedronka i Czarny Kot
Tort Biedronka i Czarny Kot to zabawna i oryginalna propozycja deseru, która zachwyci każdego miłośnika słodkości. Idealny przepis na dziecięcą imprezę czy tematyczne przyjęcie. Symbolika tortu, zapożyczona z popularnego serialu animowanego, na pewno przypadnie do gustu najmłodszym. Wykorzystanie pisaków cukrowych w kształcie biedronki dodaje deserowi uroku i kreatywności. Każdy szczegół, zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz, jest starannie zaplanowany, aby ostateczny rezultat zasługiwał na najwyższą ocenę na skali smaczności. Wszystko po to, aby znaleźć radość nie tylko w spożywaniu, ale także w procesie tworzenia. Spróbuj i ciesz się niezwykłością tego tortu Biedronka i Czarny Kot.
admin
Składniki:
- biszkopt:
- 6 jajek, rozmiar L, umytych, w temperaturze pokojowej
- 145 g cukru
- 120 g mąki pszennej, przesianej
- 90 g mąki ziemniaczanej, przesianej
- 10 g proszku do pieczenia
- poncz:
- 80 g wody
- 80 g cukru
- sok z 1/2 limonki lub cytryny, sparzonej, wyszorowanej
- przełożenie:
- 2 kostki masła
- puszka masy kajmakowej
- mały słoiczek kwaśnego dżemu, np. wiśniowego
- dekoracja:
- lukier plastyczny w kolorach: czarny, czerwony, cielisty
- pisaki cukrowe w kolorach: żółty, czerwony
- dodatkowo:
- klej spożywczy
Tort biedronka i czarny kot – jak zrobić? Sposób przygotowania:
-
Figurki:
Figurki postaci z bajki ulepić z lukru plastycznego i pozostawić w temperaturze pokojowej do wyschnięcia. Moje figurki schły już 3 dni wcześniej. Poszczególne elementy figurek sklejone są klejem spożywczym. Buzie i włosy Czarnego Kota ozdobione są pisakami cukrowymi. -
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia. Ubite białka delikatnie łączymy z żółtkami. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz proszek do pieczenia. Mieszamy, przekładamy do prostokątnej tortownicy (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką). Pieczemy 40-45 minut w temp. 170°C (na złoty kolor).
Formę z biszkoptem spuszczamy do góry dnem z wysokości około 20-30 cm (od podłoża) na papier do pieczenia. W takiej pozycji odstawiamy biszkopt do całkowitego wystygnięcia, najlepiej pozostawić go na całą noc. Ostudzony biszkopt wyjmujemy z formy.
Z jednej strony odkrajamy część biszkoptu, żeby utworzyć piętro tortu. -
Poncz:
Zagotowujemy wodę z cukrem. Dodajemy sok z 1/2 limonki lub cytryny. Studzimy. -
Krem:
Ucieramy masło. Dodajemy po trochu (wciąż ucierając) masę kajmakową. Krem jest gotowy, kiedy tworzy zwartą masę. -
Biszkopt przekrawamy wzdłuż na 3 części.
Każdą nasączamy przygotowanym ponczem.
Biszkopt przekładamy na zmianę dżemem i kremem.
Na większy biszkopt kładziemy odcięty kawałek (również przełożony dżemem i kremem) tworząc piętro.
Całą powierzchnię tortu smarujemy pozostałym kremem. -
Dekoracja:
Czerwony lukier plastyczny rozwałkowujemy cienko i układamy na parterze tortu. Czarny lukier – na piętrze.
Z czarnego lukru wykrawamy kółka, które układamy we wzór biedronki na czerwonym lukrze. Na czarnym lukrze układamy kółka z cielistego lukru, które imitować mają odcisk łapki kota.
Dokładamy figurki.
Tort przed podaniem powinien stać w lodówce.
Tort Biedronka i Czarny Kot – dodatkowe informacje
Świeżo utarty krem jest miękki i dobrze rozprowadza się na biszkopcie, ale gorzej się na nim układa lukier. Przed dekoracją można wstawić tort do lodówki na pół godz, żeby krem stwardniał.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort BEZOWY z truskawkami i gruszkami
Następny przepis: Tort biedronka