Tort Biedronka i Czarny Kot

Tort Biedronka i Czarny Kot

Tort Biedronka i Czarny Kot to zabawna i oryginalna propozycja deseru, która zachwyci każdego miłośnika słodkości. Idealny przepis na dziecięcą imprezę czy tematyczne przyjęcie. Symbolika tortu, zapożyczona z popularnego serialu animowanego, na pewno przypadnie do gustu najmłodszym. Wykorzystanie pisaków cukrowych w kształcie biedronki dodaje deserowi uroku i kreatywności. Każdy szczegół, zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz, jest starannie zaplanowany, aby ostateczny rezultat zasługiwał na najwyższą ocenę na skali smaczności. Wszystko po to, aby znaleźć radość nie tylko w spożywaniu, ale także w procesie tworzenia. Spróbuj i ciesz się niezwykłością tego tortu Biedronka i Czarny Kot.

Składniki:

  • biszkopt:
    • 6 jajek, rozmiar L, umytych, w temperaturze pokojowej
    • 145 g cukru
    • 120 g mąki pszennej, przesianej
    • 90 g mąki ziemniaczanej, przesianej
    • 10 g proszku do pieczenia
  • poncz:
    • 80 g wody
    • 80 g cukru
    • sok z 1/2 limonki lub cytryny, sparzonej, wyszorowanej
  • przełożenie:
    • 2 kostki masła
    • puszka masy kajmakowej
    • mały słoiczek kwaśnego dżemu, np. wiśniowego
  • dekoracja:
    • lukier plastyczny w kolorach: czarny, czerwony, cielisty
    • pisaki cukrowe w kolorach: żółty, czerwony
  • dodatkowo:
    • klej spożywczy

Tort biedronka i czarny kot – jak zrobić? Sposób przygotowania:

  1. Figurki:
    Figurki postaci z bajki ulepić z lukru plastycznego i pozostawić w temperaturze pokojowej do wyschnięcia. Moje figurki schły już 3 dni wcześniej. Poszczególne elementy figurek sklejone są klejem spożywczym. Buzie i włosy Czarnego Kota ozdobione są pisakami cukrowymi.
  2. Biszkopt:
    Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia. Ubite białka delikatnie łączymy z żółtkami. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz proszek do pieczenia. Mieszamy, przekładamy do prostokątnej tortownicy (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką). Pieczemy 40-45 minut w temp. 170°C (na złoty kolor).
    Formę z biszkoptem spuszczamy do góry dnem z wysokości około 20-30 cm (od podłoża) na papier do pieczenia. W takiej pozycji odstawiamy biszkopt do całkowitego wystygnięcia, najlepiej pozostawić go na całą noc. Ostudzony biszkopt wyjmujemy z formy.
    Z jednej strony odkrajamy część biszkoptu, żeby utworzyć piętro tortu.
  3. Poncz:
    Zagotowujemy wodę z cukrem. Dodajemy sok z 1/2 limonki lub cytryny. Studzimy.
  4. Krem:
    Ucieramy masło. Dodajemy po trochu (wciąż ucierając) masę kajmakową. Krem jest gotowy, kiedy tworzy zwartą masę.
  5. Biszkopt przekrawamy wzdłuż na 3 części.
    Każdą nasączamy przygotowanym ponczem.
    Biszkopt przekładamy na zmianę dżemem i kremem.
    Na większy biszkopt kładziemy odcięty kawałek (również przełożony dżemem i kremem) tworząc piętro.
    Całą powierzchnię tortu smarujemy pozostałym kremem.
  6. Dekoracja:
    Czerwony lukier plastyczny rozwałkowujemy cienko i układamy na parterze tortu. Czarny lukier – na piętrze.
    Z czarnego lukru wykrawamy kółka, które układamy we wzór biedronki na czerwonym lukrze. Na czarnym lukrze układamy kółka z cielistego lukru, które imitować mają odcisk łapki kota.
    Dokładamy figurki.
    Tort przed podaniem powinien stać w lodówce.

Tort Biedronka i Czarny Kot – dodatkowe informacje

Świeżo utarty krem jest miękki i dobrze rozprowadza się na biszkopcie, ale gorzej się na nim układa lukier. Przed dekoracją można wstawić tort do lodówki na pół godz, żeby krem stwardniał.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort BEZOWY z truskawkami i gruszkami
Następny przepis: Tort biedronka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode