Tort bezowy z truskawkami

Tort bezowy z truskawkami

Zapraszam na niebiańską ucztę dla kubków smakowych – Tort bezowy z truskawkami. To połączenie puszystego, lekko chrupiącego placka bezowego z wyrazistym smakiem świeżych, soczystych truskawek to prawdziwy przepis na letni deser. Dodać do tego delikatną, aksamitną konsystencję bitej śmietany i mamy cymes, który zachwyci nie tylko łasuchów. Najlepsze? Wszystko przygotujesz ze składników, które z łatwością znajdziesz w swojej kuchni. Tort bezowy z truskawkami to idealna propozycja na letnie popołudnie, rodzinne spotkanie czy urodzinowe przyjęcie. Wspaniałe połączenie słodyczy, lekkości i owocowej świeżości.

Składniki:

  • Blaty bezowe
  • 8 białek z dużych jajek – 250 ml
  • 450 g cukru
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki octu
  • Krem
  • 500 g sera mascarpone
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 kg truskawek

Tort bezowy z truskawkami – jak zrobić?

  1. Blaty bezowe

    • Białka ubić na sztywno.
    • Dodawać po kilka łyżek cukru, cały czas ubijając.
    • Masa ma być sztywna i nie spadać z łyżki.
    • Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet.
    • Upiekłam dwa blaty na kratce, na 2 spodach od tortownic wyłożonych papierem do pieczenia – średnica 22 cm.
    • Sztywne białka rozłożyć na 2 koła, jedno płaskie jako spód tortu, drugie z podniesionymi bokami na wierzch. Białka ładnie się kształtują i zachowują nadany im kształt.
    • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 st.C i piec przez 30 minut.
    • Zmniejszyć temperaturę do 100 st.C i suszyć bezy przez 2,5 godziny.
  2. Krem

    • Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem.
    • Pod koniec ubijania dodać ser mascarpone i szybko zmiksować na gładko.
  3. Składanie tortu

    • Na tortownicy ułożyć płaski spód bezowy, nałożyć połowę masy i przykryć drugim blatem delikatnie dociskając, bo beza jest krucha.
    • Resztę masy nałożyć na wierzch tortu.
    • Truskawki obrać z szypułek i podzielić na połowę.
    • Część powciskać w masę pomiędzy dwa blaty, resztą udekorować wierzch tortu.

Tort bezowy z truskawkami – dodatkowe informacje

Białka zbieram do pudełka plastikowego w zamrażarce, na którym mam naklejkę i dopisuję tylko ilość dodanych białek. Po rozmrożeniu idealnie nadają się na bezę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort bezowy z orzechami i czekoladą
Następny przepis: Tort Biedronka i Czarny Kot

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode