Tort bezowy z truskawkami
Zapraszam na niebiańską ucztę dla kubków smakowych – Tort bezowy z truskawkami. To połączenie puszystego, lekko chrupiącego placka bezowego z wyrazistym smakiem świeżych, soczystych truskawek to prawdziwy przepis na letni deser. Dodać do tego delikatną, aksamitną konsystencję bitej śmietany i mamy cymes, który zachwyci nie tylko łasuchów. Najlepsze? Wszystko przygotujesz ze składników, które z łatwością znajdziesz w swojej kuchni. Tort bezowy z truskawkami to idealna propozycja na letnie popołudnie, rodzinne spotkanie czy urodzinowe przyjęcie. Wspaniałe połączenie słodyczy, lekkości i owocowej świeżości.
admin
Składniki:
- Blaty bezowe
- 8 białek z dużych jajek – 250 ml
- 450 g cukru
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki octu
- Krem
- 500 g sera mascarpone
- 500 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 kg truskawek
Tort bezowy z truskawkami – jak zrobić?
-
Blaty bezowe
- Białka ubić na sztywno.
- Dodawać po kilka łyżek cukru, cały czas ubijając.
- Masa ma być sztywna i nie spadać z łyżki.
- Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet.
- Upiekłam dwa blaty na kratce, na 2 spodach od tortownic wyłożonych papierem do pieczenia – średnica 22 cm.
- Sztywne białka rozłożyć na 2 koła, jedno płaskie jako spód tortu, drugie z podniesionymi bokami na wierzch. Białka ładnie się kształtują i zachowują nadany im kształt.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 st.C i piec przez 30 minut.
- Zmniejszyć temperaturę do 100 st.C i suszyć bezy przez 2,5 godziny.
-
Krem
- Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem.
- Pod koniec ubijania dodać ser mascarpone i szybko zmiksować na gładko.
-
Składanie tortu
- Na tortownicy ułożyć płaski spód bezowy, nałożyć połowę masy i przykryć drugim blatem delikatnie dociskając, bo beza jest krucha.
- Resztę masy nałożyć na wierzch tortu.
- Truskawki obrać z szypułek i podzielić na połowę.
- Część powciskać w masę pomiędzy dwa blaty, resztą udekorować wierzch tortu.
Tort bezowy z truskawkami – dodatkowe informacje
Białka zbieram do pudełka plastikowego w zamrażarce, na którym mam naklejkę i dopisuję tylko ilość dodanych białek. Po rozmrożeniu idealnie nadają się na bezę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort bezowy z orzechami i czekoladą
Następny przepis: Tort Biedronka i Czarny Kot