Tort bezowy z orzechami i czekoladą
Czy myślałeś kiedyś o stworzeniu czegoś równocześnie eleganckiego i niebanalnego? Oto odpowiedź na Twoje kulinarne poszukiwania – Tort bezowy z orzechami i czekoladą. Składniki tego przepisu łączą w sobie najlepsze aspekty deserów – lekkość bezy, delikatność mascarpone, chrupkość orzechów i luksusowy smak czekolady. Ta wyjątkowa kompozycja garantuje niepowtarzalny smak i jest doskonałym wyborem na wiele okazji – od urodzinowych przyjęć po eleganckie kolacje. Bez względu na to, czy jesteś zapalonym cukiernikiem, czy też dopiero zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem, ten tort bezowy z orzechami i czekoladą z pewnością zadowoli Twoje podniebienie.
admin
Składniki:
- Blaty 20cm
- 6 białek
- 300g cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki octu
- 200g śmietany kremówki 36%
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 50g orzechów włoskich
- 2 łyżki kremu czekoladowego (krem typu nutella lub opcjonalnie może być dżem porzeczkowy)
Tort bezowy z orzechami i czekoladą – jak zrobić?
- Białka ubijamy na prawie sztywno, dodajemy 2 łyżki cukru pudru i miksujemy do połączenia – tak samo partiami dodajemy resztę pudru. Masę dzielimy na dwie części. Orzechy włoskie owijamy folią spożywczą i uderzamy w nie kilka razy tłuczkiem do mięsa – by orzechy były rozdrobione na małe kawałki. Na zdjęciach rozkrojonego tortu widać mniej więcej kawałki orzechów dodałam.
-
Pierwszą część miksujemy z dodatkiem mąki ziemniaczanej, następnie dodajemy łyżkę octu i miksujemy przez kilka minut, aż piana będzie lśniąca i gładka. Do gotowej piany dodajemy pokruszone orzechy włoskie i delikatnie łączymy za pomocą szpatułki.
Drugą część miksujemy z łyżką kakao, następnie dodajemy łyżkę octu i miksujemy przez kilka minut, aż piana będzie lśniąca i gładka. - Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia, ołówkiem rysujemy na nich cztery okręgi o średnicy 20cm. Na jednej blaszce powinny zmieścić się dwa.
- Z białej bezy tworzymy na papierze dwa okręgi, z kakaowej również. Łyżką wyrównujemy wierzch. Na białym bezowym blacie rysujemy widelcem wzorki – ten blat będzie wierzchem tortu.
- Obie blaszki wkładamy do piekarnika (bezpośrednio pod sobą) i od razu zmniejszamy temperaturę z 180*C na 150*C. Pieczemy bezy 60 minut, po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy aż bezy się wystudzą.
- Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę. Z tabliczki czekolady odłamujemy trzy kostki, resztę ścieramy na tarce. Jeśli zamiast kremu czekoladowego użyjecie dżemu porzeczkowego, to ciasto nie będzie aż tak słodkie.
- Na paterze układamy pierwszy blat bezowy (użyłam jasnego) i rozsmarowujemy na nim połowę ubitej kremówki, posypujemy połową startej czekolady i przykrywamy blatem kakaowym – lekko dociskamy. Jako drugą warstwę rozsmarowujemy dwie łyżki kremu czekoladowego lub dżemu i przykrywamy blatem kakaowym. Trzecią warstwą jest ponownie kremówka i starta czekolada, którą przykrywamy blatem jasnym – tym ozdobnym. Odłożone kostki czekolady kruszymy na kawałki i ozdabiamy nimi wierzch tortu.
Tort bezowy z orzechami i czekoladą – dodatkowe informacje
Tort jest od razu gotowy do jedzenia, nie wymaga chłodzenia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort bezowy z malinami i mascarpone
Następny przepis: Tort bezowy z truskawkami