Tort bezowy z orzechami i czekoladą

Tort bezowy z orzechami i czekoladą

Czy myślałeś kiedyś o stworzeniu czegoś równocześnie eleganckiego i niebanalnego? Oto odpowiedź na Twoje kulinarne poszukiwania – Tort bezowy z orzechami i czekoladą. Składniki tego przepisu łączą w sobie najlepsze aspekty deserów – lekkość bezy, delikatność mascarpone, chrupkość orzechów i luksusowy smak czekolady. Ta wyjątkowa kompozycja garantuje niepowtarzalny smak i jest doskonałym wyborem na wiele okazji – od urodzinowych przyjęć po eleganckie kolacje. Bez względu na to, czy jesteś zapalonym cukiernikiem, czy też dopiero zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem, ten tort bezowy z orzechami i czekoladą z pewnością zadowoli Twoje podniebienie.

Składniki:

  • Blaty 20cm
  • 6 białek
  • 300g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki octu
  • 200g śmietany kremówki 36%
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 50g orzechów włoskich
  • 2 łyżki kremu czekoladowego (krem typu nutella lub opcjonalnie może być dżem porzeczkowy)

Tort bezowy z orzechami i czekoladą – jak zrobić?

  1. Białka ubijamy na prawie sztywno, dodajemy 2 łyżki cukru pudru i miksujemy do połączenia – tak samo partiami dodajemy resztę pudru. Masę dzielimy na dwie części. Orzechy włoskie owijamy folią spożywczą i uderzamy w nie kilka razy tłuczkiem do mięsa – by orzechy były rozdrobione na małe kawałki. Na zdjęciach rozkrojonego tortu widać mniej więcej kawałki orzechów dodałam.
  2. Pierwszą część miksujemy z dodatkiem mąki ziemniaczanej, następnie dodajemy łyżkę octu i miksujemy przez kilka minut, aż piana będzie lśniąca i gładka. Do gotowej piany dodajemy pokruszone orzechy włoskie i delikatnie łączymy za pomocą szpatułki.
    Drugą część miksujemy z łyżką kakao, następnie dodajemy łyżkę octu i miksujemy przez kilka minut, aż piana będzie lśniąca i gładka.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia, ołówkiem rysujemy na nich cztery okręgi o średnicy 20cm. Na jednej blaszce powinny zmieścić się dwa.
  4. Z białej bezy tworzymy na papierze dwa okręgi, z kakaowej również. Łyżką wyrównujemy wierzch. Na białym bezowym blacie rysujemy widelcem wzorki – ten blat będzie wierzchem tortu.
  5. Obie blaszki wkładamy do piekarnika (bezpośrednio pod sobą) i od razu zmniejszamy temperaturę z 180*C na 150*C. Pieczemy bezy 60 minut, po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy aż bezy się wystudzą.
  6. Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę. Z tabliczki czekolady odłamujemy trzy kostki, resztę ścieramy na tarce. Jeśli zamiast kremu czekoladowego użyjecie dżemu porzeczkowego, to ciasto nie będzie aż tak słodkie.
  7. Na paterze układamy pierwszy blat bezowy (użyłam jasnego) i rozsmarowujemy na nim połowę ubitej kremówki, posypujemy połową startej czekolady i przykrywamy blatem kakaowym – lekko dociskamy. Jako drugą warstwę rozsmarowujemy dwie łyżki kremu czekoladowego lub dżemu i przykrywamy blatem kakaowym. Trzecią warstwą jest ponownie kremówka i starta czekolada, którą przykrywamy blatem jasnym – tym ozdobnym. Odłożone kostki czekolady kruszymy na kawałki i ozdabiamy nimi wierzch tortu.

Tort bezowy z orzechami i czekoladą – dodatkowe informacje

Tort jest od razu gotowy do jedzenia, nie wymaga chłodzenia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort bezowy z malinami i mascarpone
Następny przepis: Tort bezowy z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode