Tort Bezowy Rafaello
Składniki:
- Płaty bezowe
- 6 białek
- Szczypta soli
- 300g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 80g płatków migdałowych
- KREM Rafaello
- 100 g białej czekolady
- 250 ml śmietanki 30%
- 250g serka mascarpone
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- Do dekoracji
- Praliny Rafaello
Tort bezowy rafaello – jak zrobić?
- Płaty bezowe
- Krem Rafaello
Oddzielamy białka od żółtek i umieszczamy je w misie miksera. Dodajemy szczyptę soli i lekko podbijamy białka. Uwaga żeby ich nie przebić!
Kiedy będą lekko puszyste dodajemy partiami cukier. Ubijamy około 8 minut. Możemy sprawdzić pod palcami czy cukier się rozpuścił. Następnie dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną i Ubijamy około minuty.Kiedy mamy już błyszcząca i gładka beze dodajemy płatki migdałowe i delikatnie mieszamy do połączenia się.
Piekarnik nastawiamy na 140 stopni opcja z termoobiegiem.
Płaty bezowe wykładamy na blachy i dzielimy na dwa okręgi o średnicy ok. 23cm
Wrzucamy do nagrzanego piekarnika i po 5 minutach zmieniamy temp na 120 stopni i w tej tdmp suszymy ok. 2h.
Smietanke wlewamy do rondla i podgrzewamy lecz nie doprowadzamy do wrzenia. Obok w misce rozdzielamy czekoladę na mniejsze kawałki i zalewamy ja śmietanka i po 2 minutach mieszamy.
Gotową masę studzimy.
Następnie w misie miksera umieszczamy mascarpone i wlewamy ostudzony krem czekoladowy i mieszamy. Krem musi mieć puszysta konsystencję. Opcjonalnie można dodać śmietan fix. Następnie umieszczamy krem w lodówce na godzinę.
Do kremu dodajemy 2 łyżki wiórków kokosowych i delikatnie mieszamy do połączenia.
Dolny płat beżowy smarujemy kremem(zostawiamy trochę kremu na przytwierdzenie pralinek rafaello na górnym płacie).
Nakładamy górny płat i dekorujemy wedle życzenia.
Tort Bezowy Rafaello – dodatkowe informacje
Nie wyrzucajcie żółtek! Możecie z nich zrobić absolutnie cudowny krem lemon curd. Idealnie pasuje do babeczek, ciast oraz bez.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort bezowy, owocowy
Następny przepis: Tort bezowy z kremem adwokatowym