Tort Bezowy Rafaello

Tort Bezowy Rafaello

Tort Bezowy Rafaello to przepis inspirujący, które łączy ulubione smaki wielu osób. Słodkość bezy idealnie kontrastuje z kremową delikatnością nadzienia, wzbogaconego o lekki smak kokosu i migdałów. Ten elegancki deser charakteryzuje się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także estetycznym wyglądem. Jest on doskonałym pomysłem na specjalne okazje, kiedy chcemy zaskoczyć i zachwycić swoich gości. Tort Bezowy Rafaello to gwarancja niezapomnianych wrażeń smakowych, które zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Bez wątpienia jest to tort, który warto przygotować i wypróbować!

Składniki:

  • Płaty bezowe
  • 6 białek
  • Szczypta soli
  • 300g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 80g płatków migdałowych
  • KREM Rafaello
  • 100 g białej czekolady
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 250g serka mascarpone
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • Do dekoracji
  • Praliny Rafaello

Tort bezowy rafaello – jak zrobić?

  1. Płaty bezowe
  2. Oddzielamy białka od żółtek i umieszczamy je w misie miksera. Dodajemy szczyptę soli i lekko podbijamy białka. Uwaga żeby ich nie przebić!

    Kiedy będą lekko puszyste dodajemy partiami cukier. Ubijamy około 8 minut. Możemy sprawdzić pod palcami czy cukier się rozpuścił. Następnie dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną i Ubijamy około minuty.Kiedy mamy już błyszcząca i gładka beze dodajemy płatki migdałowe i delikatnie mieszamy do połączenia się.

    Piekarnik nastawiamy na 140 stopni opcja z termoobiegiem.

    Płaty bezowe wykładamy na blachy i dzielimy na dwa okręgi o średnicy ok. 23cm

    Wrzucamy do nagrzanego piekarnika i po 5 minutach zmieniamy temp na 120 stopni i w tej tdmp suszymy ok. 2h.

  3. Krem Rafaello
  4. Smietanke wlewamy do rondla i podgrzewamy lecz nie doprowadzamy do wrzenia. Obok w misce rozdzielamy czekoladę na mniejsze kawałki i zalewamy ja śmietanka i po 2 minutach mieszamy.

    Gotową masę studzimy.

    Następnie w misie miksera umieszczamy mascarpone i wlewamy ostudzony krem czekoladowy i mieszamy. Krem musi mieć puszysta konsystencję. Opcjonalnie można dodać śmietan fix. Następnie umieszczamy krem w lodówce na godzinę.

    Do kremu dodajemy 2 łyżki wiórków kokosowych i delikatnie mieszamy do połączenia.

    Dolny płat beżowy smarujemy kremem(zostawiamy trochę kremu na przytwierdzenie pralinek rafaello na górnym płacie).

    Nakładamy górny płat i dekorujemy wedle życzenia.

Tort Bezowy Rafaello – dodatkowe informacje

Nie wyrzucajcie żółtek! Możecie z nich zrobić absolutnie cudowny krem lemon curd. Idealnie pasuje do babeczek, ciast oraz bez.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort bezowy, owocowy
Następny przepis: Tort bezowy z kremem adwokatowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode