Tort bezowy Pavlova z malinami i płatkami pelargonii
Jeśli szukasz efektownego, a jednocześnie prostego w przygotowaniu deseru, spróbuj upiec Tort bezowy Pavlova z malinami i płatkami pelargonii. Ten australijski deser to prawdziwa uczta dla zmysłów – słodka beza, kremowy serek, kwaśne maliny i aromatyczne płatki pelargonii tworzą wyjątkową harmonię smaków. Dodatkowo, wygląd tortu zwróci uwagę każdego gościa. Idealnie sprawdzi się na zakończenie eleganckiego obiadu lub podczas spotkania z przyjaciółmi. Niezależnie od okazji, ten ciasto bezowe Pavlova z pewnością zachwyci każdego miłośnika słodkości.
Piotr Zieliński
Składniki:
- beza
- 6 białek
- 300 g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego
- krem
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 250 g sera mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- ekstrakt wanilinowy
- dodatkowo:
- 250 g malin
- gałązki lawendy
- płatki pelargonii
Tort bezowy pavlova z malinami i płatkami pelargonii – jak zrobić?
- Białka miksujemy. Do gęstej piany (ale jeszcze nie sztywnej) dosypujemy stopniowo małe ilości cukru nie przerywając miksowania. Na koniec dokładamy do piany mąkę i ocet. Mieszamy delikatnie i krótko łopatką.
- Na papierze do pieczenia rozłożonym na blasze rysujemy okrąg o średnicy około 22 cm. Na zarysowaną powierzchnię wykładamy pianę i nadajemy jej odpowiedni kształt tworząc w środku zagłębienie.
- Bezę umieszczamy w nagrzanym do temperatury 170°C piekarniku z włączoną grzałką dolną i górną i pieczemy przez 3 minuty. Następnie przełączamy na termoobieg i obniżamy temperaturę do 100°C. Bezę suszymy przez około 3 godziny. Po godzinie suszenia możemy delikatnie rozszczelnić piekarnik, a po zakończonym pieczeniu zostawić bezę w ciepłym piekarniku, aby doschła.
- Ubijamy śmietanę na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania dosypujemy cukier i dodajemy ekstrakt waniliowy.
- Bezę Pavlova wypełniamy warstwą kremu, na którym układamy część malin. Przykrywamy je pozostałym kremem i dekorujemy malinami, gałązkami lawendy oraz płatkami pelargonii.
- Tort bezowy schładzamy w lodówce.
Tort bezowy Pavlova z malinami i płatkami pelargonii – dodatkowe informacje
Jedząc tort, gałązki lawendy najlepiej jest pominąć z uwagi na ich dość ostry i zbyt wyrazisty smak, który mógłby zdominować smak tortu. Warto je jednak umieścić na torcie, bo razem ze świeżymi malinami nadają mu wspaniałego zapachu.