Tort bezowy Pavlova z malinami i płatkami pelargonii

Tort bezowy Pavlova z malinami i płatkami pelargonii

Jeśli szukasz efektownego, a jednocześnie prostego w przygotowaniu deseru, spróbuj upiec Tort bezowy Pavlova z malinami i płatkami pelargonii. Ten australijski deser to prawdziwa uczta dla zmysłów – słodka beza, kremowy serek, kwaśne maliny i aromatyczne płatki pelargonii tworzą wyjątkową harmonię smaków. Dodatkowo, wygląd tortu zwróci uwagę każdego gościa. Idealnie sprawdzi się na zakończenie eleganckiego obiadu lub podczas spotkania z przyjaciółmi. Niezależnie od okazji, ten ciasto bezowe Pavlova z pewnością zachwyci każdego miłośnika słodkości.

Składniki:

  • beza
  • 6 białek
  • 300 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • krem
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g sera mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ekstrakt wanilinowy
  • dodatkowo:
  • 250 g malin
  • gałązki lawendy
  • płatki pelargonii

Tort bezowy pavlova z malinami i płatkami pelargonii – jak zrobić?

  1. Białka miksujemy. Do gęstej piany (ale jeszcze nie sztywnej) dosypujemy stopniowo małe ilości cukru nie przerywając miksowania. Na koniec dokładamy do piany mąkę i ocet. Mieszamy delikatnie i krótko łopatką.
  2. Na papierze do pieczenia rozłożonym na blasze rysujemy okrąg o średnicy około 22 cm. Na zarysowaną powierzchnię wykładamy pianę i nadajemy jej odpowiedni kształt tworząc w środku zagłębienie.
  3. Bezę umieszczamy w nagrzanym do temperatury 170°C piekarniku z włączoną grzałką dolną i górną i pieczemy przez 3 minuty. Następnie przełączamy na termoobieg i obniżamy temperaturę do 100°C. Bezę suszymy przez około 3 godziny. Po godzinie suszenia możemy delikatnie rozszczelnić piekarnik, a po zakończonym pieczeniu zostawić bezę w ciepłym piekarniku, aby doschła.
  4. Ubijamy śmietanę na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania dosypujemy cukier i dodajemy ekstrakt waniliowy.
  5. Bezę Pavlova wypełniamy warstwą kremu, na którym układamy część malin. Przykrywamy je pozostałym kremem i dekorujemy malinami, gałązkami lawendy oraz płatkami pelargonii.
  6. Tort bezowy schładzamy w lodówce.

Tort bezowy Pavlova z malinami i płatkami pelargonii – dodatkowe informacje

Jedząc tort, gałązki lawendy najlepiej jest pominąć z uwagi na ich dość ostry i zbyt wyrazisty smak, który mógłby zdominować smak tortu. Warto je jednak umieścić na torcie, bo razem ze świeżymi malinami nadają mu wspaniałego zapachu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: BEZA PAVLOVA
Następny przepis: BEZA PAWŁOWA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode