Tort bezglutenowy ze Scooby Doo
Przygotuj się na przyjemność gotowania z naszym tortem bezglutenowym ze Scooby Doo. Ten smakowity deserter, inspirowany postacią kreskówkową, z pewnością uraduje małych fanów serii. Co więcej, jest to świetny pomysł na specjalne okazje, takie jak urodziny dzieci. Dodatkowym atutem jest bezglutenowy charakter tego przepisu, dzięki czemu będzie on odpowiadał na dietaryczne wymagania osób z nietolerancjami pokarmowymi. Składniki wykorzystywane do przygotowania tortu ze Scooby Doo są łatwo dostępne, a efekt końcowy z pewnością zadowoli zarówno dzieci, jak i dorosłych. Czy jesteś gotowy do przygód w kuchni z naszym Scooby Doo?
Piotr Zieliński
Składniki:
- Biszkopt:
7 jaj, 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki, 0,5 szklanki mąki kukurydzianej i 2 łyżki, 3/4 szklanki cukru pudru. - Masa:
0,5 litra śmietanki kremówki 36%
borówki - Krem na wierzchu:
3 łyżki mąki kukurydzianej, 0,5 litra mleka, 1 łyżeczka masła, 3 łyżeczki cukru, 1 żółtko, 200g masła - Poncz:
zaparzona herbata z cytryną i łyżeczką cukru - dodatki dekoracyjne, postać Scooby Soo wycięta z masy cukrowej
Tort bezglutenowy ze Scooby Doo – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
Biszkopt:
- Ubij białka z cukrem na sztywną pianę.
- Dodaj wymieszane żółtka i przesianą mąkę, delikatnie wymieszaj.
- Wlej masę do blaszki o wymiarach 28x24cm.
- Piecz w temperaturze 180 stopni około 35-40 minut, sprawdź patyczkiem.
- Wyjmij z piekarnika, odwróć do góry dnem i pozostaw do ostudzenia.
- Ostudzone ciasto przekrój na 3 blaty.
-
Ubij kremówkę z 3 łyżkami cukru pudru.
- Nasącz blaty biszkoptu i nałóż ubitą kremówkę oraz borówki.
- Powtórz na każdym kolejnym blaszce.
-
Zrób budyń z podanych składników.
- Z 0,5 litra mleka odlej niecałą szklankę i wymieszaj w niej mąkę kukurydzianą i żółtko.
- Do gotującego mleka dodaj łyżeczkę masła i cukru, ugotuj budyń.
- Wystudź budyń, a następnie zmiksuj z masłem.
Obłóż wierzch tortu i udekoruj.
Scooby Doo tort, tort ze Scooby Do, tort Skubi Doo.
dodatkowe informacje – Tort bezglutenowy ze Scooby Doo
Proponuje biszkopt upiec dzień wcześniej będzie smaczniejszy.