Tort Barbie
Składniki:
- Ciasto marchewkowe:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cynamonu
- 3/4 szklanki oleju
- 4 całe jajka
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 1 szklanka rodzynek
- 2 szklanki startej na średnich oczkach marchewki
- Krem:
- 1,5 litra kremówki
- 6 śmietan fixów
- 1/2 szklanki cukru pudru
- sok 1 dużej cytryny
- 2 cukry waniliowe
- 1 szklanka dowolnych bakalii (rodzynki, migdały, orzechy plus posiekana dowolna czekolada)
- różowy barwnik spożywczy lub sok wyciśnięty z małego surowego buraka
- lalka typu barbie bez ubrania
Tort barbie – jak zrobić?
-
1.
Ciasto:W jednym misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon.
W drugiej misce roztrzepać jajka z olejem.
Połączyć zawartość obu misek, dodać marchewkę, orzechy, rodzynki, wymieszać łyżką.
Głęboką miskę o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 st.C przez 60-70 minut, lub aż wetknięty patyczek będzie suchy. Wystudzić w formie. -
2.
Krem:Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder, cukier waniliowy sok z cytryny i śmietan fixy. 1/3 kremu zabarwić na różowo barwnikiem lub sokiem z buraka. A pozostałą śmietanę wymieszać z bakaliami.
-
3.
Ciasto przekroić na 4 blaty i przełożyć białą bitą śmietaną z bakaliami. W czubek tortu wetknąć lalkę (z lalki wyjąć nogi aby łatwiej można było ją umieścić w torcie) tak jak na zdjęciu. Cały tort udekorować różowym kremem zaczynając od gorsetu dla lalki. Suknię można udekorować jadalnymi srebrnymi cukierkami.
Tort Barbie – dodatkowe informacje
Do przełożenia tortu można użyć dowolnego kremu np. budyniowego.
Słowa kluczowe: barwienie kremu do tortu.