Tort Barbie

Tort Barbie

Tort Barbie to piękna i smaczna propozycja na przyjęcie dla małej księżniczki. Fantastyczna, pełna kolorów kreacja, która zachwyci wszystkich gości. Wykorzystanie barwienia kremu do tortu pozwala na stworzenie efektownych, pastelowych odcieni sukni dla Barbie. Powtarzane w warstwach rozmieszczenie kolorów nadaje efekt bogatego, wielowarstwowego stroju, który od razu przyciąga wzrok. Choć ten tort może się wydawać skomplikowany, to własnoręczne wykonanie go przyniesie wiele satysfakcji i będzie prawdziwym wyzwaniem dla każdego, kto ceni sobie pieczenie. Sprawa komplikuje się nieco przy dekorowaniu, ale efekt końcowy jest tego wart.

Składniki:

  • Ciasto marchewkowe:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4 całe jajka
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 szklanka rodzynek
  • 2 szklanki startej na średnich oczkach marchewki
  • Krem:
  • 1,5 litra kremówki
  • 6 śmietan fixów
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok 1 dużej cytryny
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 szklanka dowolnych bakalii (rodzynki, migdały, orzechy plus posiekana dowolna czekolada)
  • różowy barwnik spożywczy lub sok wyciśnięty z małego surowego buraka
  • lalka typu barbie bez ubrania

Tort barbie – jak zrobić?

  1. 1.
    Ciasto:

    W jednym misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon.
    W drugiej misce roztrzepać jajka z olejem.
    Połączyć zawartość obu misek, dodać marchewkę, orzechy, rodzynki, wymieszać łyżką.
    Głęboką miskę o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 st.C przez 60-70 minut, lub aż wetknięty patyczek będzie suchy. Wystudzić w formie.

  2. 2.
    Krem:

    Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder, cukier waniliowy sok z cytryny i śmietan fixy. 1/3 kremu zabarwić na różowo barwnikiem lub sokiem z buraka. A pozostałą śmietanę wymieszać z bakaliami.

  3. 3.
    Ciasto przekroić na 4 blaty i przełożyć białą bitą śmietaną z bakaliami. W czubek tortu wetknąć lalkę (z lalki wyjąć nogi aby łatwiej można było ją umieścić w torcie) tak jak na zdjęciu. Cały tort udekorować różowym kremem zaczynając od gorsetu dla lalki. Suknię można udekorować jadalnymi srebrnymi cukierkami.

Tort Barbie – dodatkowe informacje

Do przełożenia tortu można użyć dowolnego kremu np. budyniowego.

Słowa kluczowe: barwienie kremu do tortu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort auto
Następny przepis: Tort Barbie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode