Tort ajerkoniakowy
Zapraszamy do odkrycia prawdziwie wyrafinowanego smaku dzięki naszemu przepisowi na tort ajerkoniakowy. Ten unikalny deser jest prawdziwym uczta dla podniebienia. Delikatnie alkoholowy posmak ajerkoniaku doskonale komponuje się ze słodkim ciastem, tworząc niezapomniane doświadczenie kulinarnych rozkoszy. Ten tort z ajerkoniakiem to kapitalna propozycja na wszelkiego rodzaju okazje – od urodzin po święta. Z pewnością zaskoczy on zarówno miłośników klasycznych smaków, jak i tych, którzy lubią kulinarną odrobinę szaleństwa. Choć przygotowanie tortu wymaga odrobinę cierpliwości i precyzji, efekt końcowy na pewno wynagrodzi wszelkie trudy.
admin
Składniki:
- CIASTO:
- 3 całe jajka
- 90 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 płaskie łyżki kakao
- 3 łyżki wody
- 2 czubate łyżki mąki
- MASA:
- 100g masła
- 100g cukru pudru
- 350ml ajerkoniaku
- 500ml śmietany 30%
- 5 łyżek żelatyny
- DODATKOWO:
- 35 dag suchych rurek
- 1 galaretka cytrynowa
- tortownica 26cm
Tort ajerkoniakowy – jak zrobić?
- Ciasto: Utrzeć białka z cukrem, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, kakao i wodę. Wymieszać. Wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 25 minut w temperaturze 200 stopni.
- Masa: Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać powoli ajerkoniak. W osobnym naczyniu ubić śmietanę. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody i dodać do ubitej śmietany. Delikatnie wmieszać śmietanę w utarte masło. Wokół przestygniętego ciasta ułożyć rurki i masę przelać na ciasto i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
- Galaretkę rozpuścić w niepełnych 2 szklankach wody i przestudzić. Tort wyjąć po 2 godzinach z lodówki i wlać tężejącą galaretkę.
Słowa kluczowe: tort z ajerkoniakiem, tort ajerkoniakowy
Tort ajerkoniakowy – dodatkowe informacje
Najlepiej do ubitej śmietany dodać letnią rozpuszczoną żelatynę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort leśna łąka
Następny przepis: Tort ambasador - urodzinowy