Torcik lodowy bezowo-truskawkowy
Serdecznie zapraszam wszystkich miłośników słodkości do przygotowania wyjątkowego deseru – torciku lodowego bezowo-truskawkowego. To propozycja na prawdziwą ucztę dla kubków smakowych, która zachwyci nie tylko was, ale i waszych gości. Zaskakująca kombinacja delikatnej bezy, kruchego ciasta, słodko-pikantnych truskawek i orzeźwiającego lodu tworzy niepowtarzalną symfonię smaku. Już sama nazwa tego deseru brzmi apetycznie, a uwierzcie mi – smakuje jeszcze lepiej, niż byście sobie wyobrażali. Idealny na gorące letnie dni, a także na specjalne okazje. Ta propozycja to połączenie klasyki w nowoczesnym wydaniu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 blaty bezowe
- Ok 600 g truskawek + kilka do ozdoby
- 300 ml śmietanki kremówki lub 30%
- 1 opakowanie małe mascarpone
- Ok 4 łyżki cukru pudru
Torcik lodowy bezowo-truskawkowy – jak zrobić?
- Truskawki pokroić na mniejsze kawałki zasypać cukrem (3 łyżki)i odstawić aż puszczą sok.
- Gdy truskawki oddadzą już swój sok oddzielić sok od miąższu najlepiej przez gęste sito ,a pozostałe truskawki zblendować na jednolitą masę.
- Śmietankę ubić z mascarpone i cukrem na sztywną masę następnie dodać odciśnięty sok z truskawek wszystko ze sobą dokładnie wymieszać.
- Gotowe blaty bezowe smarujemy zblendowanymi truskawkami ,następnie nakładamy krem przyciskamy drugim blatem powtarzamy czynność jeszcze 2 razy.
- Włożyć do zamrażarki na minimum 6 godzin , a najlepiej na noc. Po wyjęciu udekorować dodatkowo świeżymi truskawkami.
- Można również świeże truskawki zmiksować z odrobiną cukru i podawać w formie sosu.
Porady – dodatkowe informacje
Tutaj wykorzystałam gotowe blaty zakupione w piekarni. Jeżeli jednak ktoś chciałby zrobić samemu podaję przepis na torcik lodowy bezowo-truskawkowy.
Składniki:
– 8 białek
– 250 g cukru (ja używam cukru pudru)
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
1. Białka ubijamy na sztywną pianę.
2. Następnie dodajemy powoli partiami cukier, cały czas ubijając.
3. Zmniejszamy obroty miksera do najmniejszych i dodajemy sok z cytryny oraz mąkę.
4. Mieszamy wszystkie składniki.
5. Suszymy w temperaturze 140 stopni przez około 1 godzinę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Torcik jabłkowy bez pieczenia
Następny przepis: Torcik miętowo-czekoladowy