Torcik lodowy bezowo-truskawkowy

Torcik lodowy bezowo-truskawkowy

Serdecznie zapraszam wszystkich miłośników słodkości do przygotowania wyjątkowego deseru – torciku lodowego bezowo-truskawkowego. To propozycja na prawdziwą ucztę dla kubków smakowych, która zachwyci nie tylko was, ale i waszych gości. Zaskakująca kombinacja delikatnej bezy, kruchego ciasta, słodko-pikantnych truskawek i orzeźwiającego lodu tworzy niepowtarzalną symfonię smaku. Już sama nazwa tego deseru brzmi apetycznie, a uwierzcie mi – smakuje jeszcze lepiej, niż byście sobie wyobrażali. Idealny na gorące letnie dni, a także na specjalne okazje. Ta propozycja to połączenie klasyki w nowoczesnym wydaniu.

Składniki:

  • 3 blaty bezowe
  • Ok 600 g truskawek + kilka do ozdoby
  • 300 ml śmietanki kremówki lub 30%
  • 1 opakowanie małe mascarpone
  • Ok 4 łyżki cukru pudru

Torcik lodowy bezowo-truskawkowy – jak zrobić?

  1. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki zasypać cukrem (3 łyżki)i odstawić aż puszczą sok.
  2. Gdy truskawki oddadzą już swój sok oddzielić sok od miąższu najlepiej przez gęste sito ,a pozostałe truskawki zblendować na jednolitą masę.
  3. Śmietankę ubić z mascarpone i cukrem na sztywną masę następnie dodać odciśnięty sok z truskawek wszystko ze sobą dokładnie wymieszać.
  4. Gotowe blaty bezowe smarujemy zblendowanymi truskawkami ,następnie nakładamy krem przyciskamy drugim blatem powtarzamy czynność jeszcze 2 razy.
  5. Włożyć do zamrażarki na minimum 6 godzin , a najlepiej na noc. Po wyjęciu udekorować dodatkowo świeżymi truskawkami.
  6. Można również świeże truskawki zmiksować z odrobiną cukru i podawać w formie sosu.

Porady – dodatkowe informacje

Tutaj wykorzystałam gotowe blaty zakupione w piekarni. Jeżeli jednak ktoś chciałby zrobić samemu podaję przepis na torcik lodowy bezowo-truskawkowy.

Składniki:

– 8 białek

– 250 g cukru (ja używam cukru pudru)

– 1 łyżeczka soku z cytryny

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

1. Białka ubijamy na sztywną pianę.

2. Następnie dodajemy powoli partiami cukier, cały czas ubijając.

3. Zmniejszamy obroty miksera do najmniejszych i dodajemy sok z cytryny oraz mąkę.

4. Mieszamy wszystkie składniki.

5. Suszymy w temperaturze 140 stopni przez około 1 godzinę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Torcik jabłkowy bez pieczenia
Następny przepis: Torcik miętowo-czekoladowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode