Torcik dla alergików
Składniki:
- Składniki na biszkopt:
- 400 g mąki zwykłej
- 400 g cukru pudru
- 1 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 100 ml oleju (lub oliwy)
- 1,5 łyżeczki octu
- 2 łyżeczki olejku waniliowego
- 450 ml mleka sojowego, owsianego lub ryżowego
- Składniki na masę:
- 3 różnokolorowe galaretki
- 6-7 bananów
- ok 200 ml mleka sojowego lub kokosowego
- opakowanie żelatyny na 1 litr płynu
- Lukier plastyczny:
- 4 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżeczki glukozy
- 70 g wody
- ok1,3 kg cukru pudru
- -2 krople świeżego soku z buraka lub różowy barwnik spożywczy
- odrobina zielonego barwnika lub 1 kropelka kropli miętowych
- Dodatkowo 1 szkl. cukru pudru
- 1 margaryna
- Kwiatki do dekoracji (można je zrobić z resztek lukru)
Torcik dla alergików – jak zrobić?
-
1.
Biszkopt: Oddzielnie wymieszać suche i mokre składniki. Połączyć i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy (śr. 28 cm). Piec ok 50 min w temp. 180 st Celsjusza. Po upieczeniu studzić w tortownicy 10 minut. Po wystudzeniu przekrawamy na pół.
-
2.
Masa: Galaretki rozpuszczamy osobno w 1 szkl. wody. Wylewamy do głębokich talerzy. Gdy zastygną, kroimy je w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy w letniej wodzie. Banany miksujemy, dodajemy mleko sojowe lub kokosowe. Następnie wlewamy żelatynę, nadal miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojone galaretki. Masę wylewamy na przekrojony biszkopt i przykrywamy drugą połową biszkopta. Wstawiamy do lodówki.
-
3.
Lukier plastyczny: odmierzamy 70 g gorącej wody, dodajemy żelatynę i mieszamy, następnie dodajemy glukozę i również mieszamy. Na stolnicę wysypujemy 4-5 szklanek cukru pudru i wlewamy żelatynę. Jak złapie cukier puder zagniatamy, dodając jeszcze cukru pudru, do momentu uzyskania plastycznej konsystencji. Lukier rozwałkowujemy wałkiem wysmarowanym olejem lub oliwą.
-
4.
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i smarujemy tort. Na posmarowany tort wykładamy rozwałkowany lukier. Nadmiar lukru odcinamy. Dzielimy na 2 części w zależności od potrzeb. Dodajemy sok z buraka do jednej, a do drugiej 1 kroplę kropli miętowych. Robimy napis i ozdoby.
Torcik dla alergików – dodatkowe informacje
W wersji niealergicznej, można upiec normalny biszkopt, a mleko sojowe lub inne zastąpić krowim. Żeby banany nie ściemniały dodać kilka kropli soku z cytryny, jeśli alergik nie jest uczulony na cytrusy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Torcik dla „małych fanów traktorów”
Następny przepis: Torcik jabłkowy