Torcik dla alergików

Torcik dla alergików

Torcik dla alergików to prawdziwa uczta dla zmysłów, niezależnie od twoich potrzeb dietetycznych. Dla tych, którzy szukają alternatywy dla tradycyjnych deserów, ten przepis łączy smakowitą słodycz z delikatną teksturą, idealną na każdą okazję. Tort jest bezglutenowy, bezmleczny i bezjajeczny, dzięki czemu nawet osoby z restrykcyjnymi dietami mogą cieszyć się pysznym deserem. Przy tym wszystkim nie pozbawiony jest klasycznej elegancji i smaku wspaniałego tortu. Kiedy chodzi o łakocie dostępne dla wszystkich, nasz bezglutenowy, bezmleczny i bezjajeczny torcik dla alergików nie ma sobie równych.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
  • 400 g mąki zwykłej
  • 400 g cukru pudru
  • 1 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100 ml oleju (lub oliwy)
  • 1,5 łyżeczki octu
  • 2 łyżeczki olejku waniliowego
  • 450 ml mleka sojowego, owsianego lub ryżowego
  • Składniki na masę:
  • 3 różnokolorowe galaretki
  • 6-7 bananów
  • ok 200 ml mleka sojowego lub kokosowego
  • opakowanie żelatyny na 1 litr płynu
  • Lukier plastyczny:
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżeczki glukozy
  • 70 g wody
  • ok1,3 kg cukru pudru
  • -2 krople świeżego soku z buraka lub różowy barwnik spożywczy
  • odrobina zielonego barwnika lub 1 kropelka kropli miętowych
  • Dodatkowo 1 szkl. cukru pudru
  • 1 margaryna
  • Kwiatki do dekoracji (można je zrobić z resztek lukru)

Torcik dla alergików – jak zrobić?

  1. 1.

    Biszkopt: Oddzielnie wymieszać suche i mokre składniki. Połączyć i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy (śr. 28 cm). Piec ok 50 min w temp. 180 st Celsjusza. Po upieczeniu studzić w tortownicy 10 minut. Po wystudzeniu przekrawamy na pół.

  2. 2.

    Masa: Galaretki rozpuszczamy osobno w 1 szkl. wody. Wylewamy do głębokich talerzy. Gdy zastygną, kroimy je w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy w letniej wodzie. Banany miksujemy, dodajemy mleko sojowe lub kokosowe. Następnie wlewamy żelatynę, nadal miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojone galaretki. Masę wylewamy na przekrojony biszkopt i przykrywamy drugą połową biszkopta. Wstawiamy do lodówki.

  3. 3.

    Lukier plastyczny: odmierzamy 70 g gorącej wody, dodajemy żelatynę i mieszamy, następnie dodajemy glukozę i również mieszamy. Na stolnicę wysypujemy 4-5 szklanek cukru pudru i wlewamy żelatynę. Jak złapie cukier puder zagniatamy, dodając jeszcze cukru pudru, do momentu uzyskania plastycznej konsystencji. Lukier rozwałkowujemy wałkiem wysmarowanym olejem lub oliwą.

  4. 4.

    Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i smarujemy tort. Na posmarowany tort wykładamy rozwałkowany lukier. Nadmiar lukru odcinamy. Dzielimy na 2 części w zależności od potrzeb. Dodajemy sok z buraka do jednej, a do drugiej 1 kroplę kropli miętowych. Robimy napis i ozdoby.

Torcik dla alergików – dodatkowe informacje

W wersji niealergicznej, można upiec normalny biszkopt, a mleko sojowe lub inne zastąpić krowim. Żeby banany nie ściemniały dodać kilka kropli soku z cytryny, jeśli alergik nie jest uczulony na cytrusy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Torcik dla „małych fanów traktorów”
Następny przepis: Torcik jabłkowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode