Torcik chałwowy
Torcik chałwowy to prawdziwa uczta dla miłośników słodkości. Idealny na weekendowy deser lub wytworne przyjęcie. To połączenie chrupiącej chałwy i aksamitnej czekolady, które razem tworzą duet idealny. Ta wyjątkowa potrawa pachnąca czekoladą i chałwą, zaczaruje wszystkich gości. Składniki są proste i łatwiejsze do znalezienia, niż mogłoby się wydawać. Torcik chałwowy to deser, który wprowadzi urozmaicenie do tradycyjnych ciast. Z pewnością zaskoczy zaproszonych gości swoim wyglądem i smakiem. Na pewno warto spróbować tego niezwykłego przepisu. Czy jesteś gotowy na słodkie wyzwanie?
admin
Składniki:
- Biszkopt (potrzebujemy takich dwóch, te składniki są na jeden taki biszkopt):
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 pełne łyżki kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa chałwowa:
- 40 dag chałwy waniliowej
- 40 dag masła
- Nasączenie:
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1,5 szkl. wrzącej wody
- Dodatkowo:
- 1 mały słoik dżemu wiśniowego
- 1 szkl. wiśni w syropie lub alkoholu
- 1/2 tabliczki startej czekolady deserowej
Torcik chałwowy – jak zrobić?
- Biszkopt: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy przesiane mąki, kakao i proszek do pieczenia. Przekładamy do tortownicy o średnicy ok. 26 cm i pieczemy 30-40 min w temp 180 st. (Tak samo robimy drugi biszkopt)
- Masa chałwowa: Masło rozkręcić mikserem na białą masę i stopniowo dodawać chałwę cały czas miksując
- Każdy biszkopt przekroić na 2 placki (zostawić okruszki, przydadzą się do obsypania boków). Włożyć jeden placek do tortownicy i nasączyć. Posmarować 1/4 słoiczka dżemu. Przełożyć 1/4 masy i wyłożyć 1/3 wiśni. Postępować dalej tak samo. Wierzch i boki także posmarować masą. Wierzch udekorować czekoladą a boki okruszkami biszkoptu. Schłodzić.
Torcik chałwowy – dodatkowe informacje
Możemy zrobić mniej intensywne kawowe nasączenie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Torcik bezowy z kremem malinowym i granatem
Następny przepis: Torcik dla „małych fanów traktorów”