Torcik bezowy z kremem malinowym i granatem
Torcik bezowy z kremem malinowym i granatem to idealne połączenie słodkości i orzeźwiającego, soczystego owocu. Cienka, chrupiąca beza łączy się z delikatnym, kremowym wnętrzem, które jest doskonałym tłem dla aromatu intensywnych malin i wyrazistych kawałków granatu. To prawdziwa uczta dla podniebienia, która zachwyci zarówno miłośników klasycznych tortów, jak i tych, którzy szukają nowych, nieszablonowych kompozycji smakowych. Torcik, mimo swojej elegancji, jest prosty w przygotowaniu. Jego walory smakowe docenią zarówno dorośli, jak i dzieci. Idealny na rodzinne uroczystości, spotkania z przyjaciółmi czy jako deser po niedzielnym obiedzie.
admin
Składniki:
- Składniki bezy:
- 3 białka jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka octu jabłkowego
- Składniki kremu:
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
- 1/3 szklanki gęstego przecieru malinowego (na przecier potrzeba 2 szklanki mrożonych malin) lub tyle samo syropu malinowego
- Do przybrania ziarenka z 1 owocu granatu
Torcik bezowy z kremem malinowym i granatem – jak zrobić?
-
Przygotowanie blatów bezowych:
Schłodzone białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie nadal ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce.
Następnie delikatnie wmieszać w ubite białka, skrobię i ocet jabłkowy.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować 2 okręgi o średnicy 18 cm. Każdy z okręgów oprószyć skrobią ziemniaczaną, dzięki temu blaty bezowe nie będą przywierały do papieru.
Masę białkową wyłożyć na narysowane koła, przy pomocy łyżki uformować lekko spłaszczone ,,chmurki”.
Blaty bezowe są niewielkie i niezbyt grube, dlatego najlepiej piec je przez 40-45 minut w temperaturze 110 stopni.
Wyłączyć piekarnik i pozostawić uchylony do wystygnięcia blatów bezowych. -
Przygotowanie kremu malinowego:
Jeśli używacie mrożonych malin, należy je umieścić w garnku, podlać 1/3 szklanki wody i gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu przez 20 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i przez kolejne 10 minut redukować płyn, często mieszając aby maliny się nie przypaliły.
Następnie przełożyć ugotowanie maliny wraz z sokiem na gęste sito i przetrzeć. Otrzymany mus schłodzić przed dodaniem do śmietanki.
Wszystkie składniki kremu włożyć do miski miksera i ubić na gęsty krem.
Krem malinowy podzielić na 2 części i wyłożyć na blaty bezowe.
Torcik składa się z następujących warstw, od dołu patrząc: blat bezowy, krem malinowy, blat bezowy, krem malinowy, owoce.
Torcik udekorować ziarenkami wyłuskanymi z granatu.
Torcik wstawić na godzinę do lodówki.
Torcik bezowy z kremem malinowym i granatem – dodatkowe informacje
Składanie tortu w całość należy wykonywać na paterze lub talerzu, na którym będzie podany. Tort jest bardzo i kruchy, że nie ma szans na przekładanie go bez zniszczenia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Torcik bez pieczenia z borówką amerykańską
Następny przepis: Torcik chałwowy