Torcik bezowy z kremem malinowym i granatem

Torcik bezowy z kremem malinowym i granatem

Torcik bezowy z kremem malinowym i granatem to idealne połączenie słodkości i orzeźwiającego, soczystego owocu. Cienka, chrupiąca beza łączy się z delikatnym, kremowym wnętrzem, które jest doskonałym tłem dla aromatu intensywnych malin i wyrazistych kawałków granatu. To prawdziwa uczta dla podniebienia, która zachwyci zarówno miłośników klasycznych tortów, jak i tych, którzy szukają nowych, nieszablonowych kompozycji smakowych. Torcik, mimo swojej elegancji, jest prosty w przygotowaniu. Jego walory smakowe docenią zarówno dorośli, jak i dzieci. Idealny na rodzinne uroczystości, spotkania z przyjaciółmi czy jako deser po niedzielnym obiedzie.

Składniki:

  • Składniki bezy:
  • 3 białka jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • Składniki kremu:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1/3 szklanki gęstego przecieru malinowego (na przecier potrzeba 2 szklanki mrożonych malin) lub tyle samo syropu malinowego
  • Do przybrania ziarenka z 1 owocu granatu

Torcik bezowy z kremem malinowym i granatem – jak zrobić?

  1. Przygotowanie blatów bezowych:

    Schłodzone białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie nadal ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce.

    Następnie delikatnie wmieszać w ubite białka, skrobię i ocet jabłkowy.

    Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować 2 okręgi o średnicy 18 cm. Każdy z okręgów oprószyć skrobią ziemniaczaną, dzięki temu blaty bezowe nie będą przywierały do papieru.

    Masę białkową wyłożyć na narysowane koła, przy pomocy łyżki uformować lekko spłaszczone ,,chmurki”.

    Blaty bezowe są niewielkie i niezbyt grube, dlatego najlepiej piec je przez 40-45 minut w temperaturze 110 stopni.

    Wyłączyć piekarnik i pozostawić uchylony do wystygnięcia blatów bezowych.
  2. Przygotowanie kremu malinowego:

    Jeśli używacie mrożonych malin, należy je umieścić w garnku, podlać 1/3 szklanki wody i gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu przez 20 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i przez kolejne 10 minut redukować płyn, często mieszając aby maliny się nie przypaliły.

    Następnie przełożyć ugotowanie maliny wraz z sokiem na gęste sito i przetrzeć. Otrzymany mus schłodzić przed dodaniem do śmietanki.

    Wszystkie składniki kremu włożyć do miski miksera i ubić na gęsty krem.

    Krem malinowy podzielić na 2 części i wyłożyć na blaty bezowe.

    Torcik składa się z następujących warstw, od dołu patrząc: blat bezowy, krem malinowy, blat bezowy, krem malinowy, owoce.

    Torcik udekorować ziarenkami wyłuskanymi z granatu.

    Torcik wstawić na godzinę do lodówki.

Torcik bezowy z kremem malinowym i granatem – dodatkowe informacje

Składanie tortu w całość należy wykonywać na paterze lub talerzu, na którym będzie podany. Tort jest bardzo i kruchy, że nie ma szans na przekładanie go bez zniszczenia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Torcik bez pieczenia z borówką amerykańską
Następny przepis: Torcik chałwowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode