Torcik bez pieczenia z borówką amerykańską

Torcik bez pieczenia z borówką amerykańską

Torcik bez pieczenia z borówką amerykańską to doskonała propozycja dla miłośników lekkich, owocowych desery. Łączy w sobie soczyste, intensywne smaki sezonowych owoców z delikatnymi słodyczami. Nie wymaga użycia piekarnika, co czyni go idealnym wyborem na ciepłe, letnie dni. Ta wykwintna i efektowna kompozycja zdobi każde święto i spotkanie. Nasza propozycja to słodka ucztuj w sam raz dla smakoszy niebanalnych połączeń. Przepis nie jest skomplikowany, a owoce możesz zastąpić ulubionymi sezonowymi smakołykami. Swoją niepowtarzalną barwą, smakiem i konsystencją torcik bez pieczenia z borówką amerykańską zaskoczy każdego łasucha.

Składniki:

  • Tortownica 24 cm
  • Spód:
  • • 200 gram razowych herbatników
  • • 100 gram masła
  • Masa śmietanowo-serowa z borówkami:
  • • 0,5 litry śmietanki 30%
  • • 350 gram sera białego z wiaderka
  • • 6 łyżeczek żelatyny
  • • Cukier puder do smaku (około 2-3 łyżki)
  • • 400 gram borówki amerykańskiej
  • Wykończenie:
  • • 2 niebieskie galaretki
  • • 3,5 szklanki wody

Torcik bez pieczenia z borówką amerykańską – jak zrobić?

  1. dodanie masła1. SPÓD: Herbatniki przekładamy do malaksera i rozkruszamy. Gotowe przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy. Jeszcze ciepłe dodajemy do „ciasteczkowego piasku”. Całość mieszamy do połączenia składników.
  2. ubijanie2. MASA ŚMIETANKOWA: Żelatynę rozpuszczamy w około 1/3 szklanki wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy stopniowo ser oraz cukier puder do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę i całość dokładnie miksujemy.
  3. gotowy spód3. Gotową masą wykładamy dno przygotowanej tortownicy. Całość wkładamy do chłodu by masa zastygła.
  4. wyłożenie masy z owocami4. Do tak przygotowanej masy wsypujemy borówki, pozostawiając ich część na wierzch toru. Owoce łączymy z masą już za pomocą łyżki. Całość wykładamy na ciasteczkowy spód. Na śmietankę wykładamy odłożone borówki. Torcik ponownie odstawiamy do lodówki.
  5. wylanie galaretki5. WYKOŃCZENIE: Galaretki rozpuszczamy z przegotowanej wody. Gotowe pozostawiamy do ostygnięcia. Tężejącą wylewamy za nasz torcik. Po wylaniu ponownie wkładamy go do chłodu, by galaretka zastygła. Gotowe.

Torcik bez pieczenia z borówką amerykańską – dodatkowe informacje

Ciasto można wykończyć dowolnym kolorem galaretki. Niebieski idealnie pasuje do borówki, jak również do letniego, lazurowego nieba.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Torcik ajerkoniakowy z orzechami laskowymi
Następny przepis: Torcik bezowy z kremem malinowym i granatem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode