Tiramisu truskawkowe w pucharkach
Popularne włoskie tiramisu zyskało nową, letnią odsłonę – Tiramisu truskawkowe w pucharkach. Idealne dla miłośników słodkości i sezonowych owoców. Ta wykwintna wersja klasycznego deseru, podkreśla intensywność polskich truskawek, delikatność mascarpone i różnorodność smaku słodyczy. Kremowość tego deseru sprawi, że nawet najbardziej wytrawny smakosz nie będzie mógł się mu oprzeć. Dzięki podaniu go w pucharkach, ten deser zyskuje na elegancji, a jednocześnie jest łatwy do zaserwowania podczas spotkań ze znajomymi. Przygotujmy więc Tiramisu truskawkowe w pucharkach i cieszmy się smakiem lata, kiedy tylko mamy na to ochotę.
admin
Składniki:
- Na 4 porcje:
- 500 g mascarpone (schłodzone)
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka likieru amaretto
- 100 g ciasteczek amarettini
- Mus truskawkowy:
- 350 g truskawek
- 1 łyżka cukru
Tiramisu truskawkowe w pucharkach – jak zrobić?
- Truskawki oczyść, wrzuć do kielicha blendera, dodaj cukier, zmiksuj.
- Jajko sparz, ok. 10 sekund polewaj je wrzątkiem, uważaj by nie pękła skorupka. Białko oddziel od żółtka. Żółtko razem z 2 łyżkami cukru ubij do białości, dodawaj po 1 łyżce mascarpone, aż wymieszasz całość. Podczas miksowania wlej likier amaretto. Białko ubij na sztywno i wmieszaj delikatnie w masę serową.
- Przygotuj 4 szklanki lub pucharki. Na dno każdej pokrusz po 3-4 ciasteczka, wylej ok. 2-3 łyżek musu truskawkowego.
- Masę serową przełóż do szprycy cukierniczej i wyciśnij porcję na mus.
- Na masę serową wyłóż resztę musu truskawkowego, na niego połóż po 3 ciasteczka.
- Na wierzch wyłóż resztę masy serowej i posyp pokruszonymi ciastkami. Można też udekorować truskawkami i listkami mięty.
Porady – dodatkowe informacje
Deser tiramisu z truskawkami w pucharkach nie należy długo przechowywać w lodówce, około 3-4 godzin będzie wystarczające. W przeciwnym wypadku woda z truskawek może się wydzielić i sprawić, że deser będzie wyglądał nieapetycznie.
Jeśli chcemy przygotować ten deser dzień wcześniej, można do masy truskawkowej dodać żelatyny. Dzięki temu puree truskawkowe stężeje, a woda nie będzie się wydzielać.