Tiramisu truskawkowe w pucharkach

Tiramisu truskawkowe w pucharkach

Popularne włoskie tiramisu zyskało nową, letnią odsłonę – Tiramisu truskawkowe w pucharkach. Idealne dla miłośników słodkości i sezonowych owoców. Ta wykwintna wersja klasycznego deseru, podkreśla intensywność polskich truskawek, delikatność mascarpone i różnorodność smaku słodyczy. Kremowość tego deseru sprawi, że nawet najbardziej wytrawny smakosz nie będzie mógł się mu oprzeć. Dzięki podaniu go w pucharkach, ten deser zyskuje na elegancji, a jednocześnie jest łatwy do zaserwowania podczas spotkań ze znajomymi. Przygotujmy więc Tiramisu truskawkowe w pucharkach i cieszmy się smakiem lata, kiedy tylko mamy na to ochotę.

Składniki:

  • Na 4 porcje:
  • 500 g mascarpone (schłodzone)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka likieru amaretto
  • 100 g ciasteczek amarettini
  • Mus truskawkowy:
  • 350 g truskawek
  • 1 łyżka cukru

Tiramisu truskawkowe w pucharkach – jak zrobić?

  1. Truskawki oczyść, wrzuć do kielicha blendera, dodaj cukier, zmiksuj.
  2. Jajko sparz, ok. 10 sekund polewaj je wrzątkiem, uważaj by nie pękła skorupka. Białko oddziel od żółtka. Żółtko razem z 2 łyżkami cukru ubij do białości, dodawaj po 1 łyżce mascarpone, aż wymieszasz całość. Podczas miksowania wlej likier amaretto. Białko ubij na sztywno i wmieszaj delikatnie w masę serową.
  3. Przygotuj 4 szklanki lub pucharki. Na dno każdej pokrusz po 3-4 ciasteczka, wylej ok. 2-3 łyżek musu truskawkowego.
  4. Masę serową przełóż do szprycy cukierniczej i wyciśnij porcję na mus.
  5. Na masę serową wyłóż resztę musu truskawkowego, na niego połóż po 3 ciasteczka.
  6. Na wierzch wyłóż resztę masy serowej i posyp pokruszonymi ciastkami. Można też udekorować truskawkami i listkami mięty.

Porady – dodatkowe informacje

Deser tiramisu z truskawkami w pucharkach nie należy długo przechowywać w lodówce, około 3-4 godzin będzie wystarczające. W przeciwnym wypadku woda z truskawek może się wydzielić i sprawić, że deser będzie wyglądał nieapetycznie.

Jeśli chcemy przygotować ten deser dzień wcześniej, można do masy truskawkowej dodać żelatyny. Dzięki temu puree truskawkowe stężeje, a woda nie będzie się wydzielać.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tiramisu
Następny przepis: Tiramisu z malinami w pucharkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode