Tiramisu (bez jajek)
Jeśli jesteś fanem tego kultowego włoskiego deseru, ale z różnych powodów nie możesz lub nie chcesz używać jajek, ten przepis na Tiramisu bez jajek jest dla Ciebie. To idealna propozycja dla tych, którzy cenią sobie klasykę z nutą nowoczesności. Puszysty krem mascarpone, pyszne biszkopty i brak surowych jaj – ta wersja popularnego deseru jest nie tylko smaczna, ale również bezpieczna dla osób z alergiami czy dla kobiet w ciąży. Niezależnie od tego, czy szukasz prostego deseru bez jajek, czy chcesz wprowadzić do ulubionego przepisu kilka zmian – tiramisu bez jajek to doskonała alternatywa.
admin
Składniki:
- Składniki (forma 20×20 cm):
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów (200 g na 2 warstwy)
- 250 ml mocnej i ostudzonej kawy
- 1 kieliszek likieru kawowego
- 200 g schłodzonej śmietanki 30%-36%
- 4 łyżki cukru pudru (65 g)
- 500 g serka mascarpone
- kakao do posypania
Tiramisu (bez jajek) – jak zrobić?
- Biszkopty zanurzamy tylko przez moment w ostudzonej kawie wymieszanej z likierem. Biszkopty układamy w blaszce lub innej formie. Jeśli biszkopty są za długie można je przyciąć nożykiem. Śmietankę ubijamy mikserem na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier puder. Następnie dodajemy mascarpone i miksujemy na gładko. Połowę masy wykładamy na biszkopty, posypujemy warstwą kakao (jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta można wymieszać kakao z łyżeczką cukru pudru). Następnie układamy kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i pozostały krem. Ciasto wstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki przykryty folią spożywczą. Tiramisu przed podaniem posypujemy pozostałym kakao.
Tiramisu (bez jajek) – dodatkowe informacje
Wierzch ciasta można dodatkowo udekorować jagodami, borówkami lub listkami mięty czy melisy.