Tiramisu (bez jajek)

Tiramisu (bez jajek)

Jeśli jesteś fanem tego kultowego włoskiego deseru, ale z różnych powodów nie możesz lub nie chcesz używać jajek, ten przepis na Tiramisu bez jajek jest dla Ciebie. To idealna propozycja dla tych, którzy cenią sobie klasykę z nutą nowoczesności. Puszysty krem mascarpone, pyszne biszkopty i brak surowych jaj – ta wersja popularnego deseru jest nie tylko smaczna, ale również bezpieczna dla osób z alergiami czy dla kobiet w ciąży. Niezależnie od tego, czy szukasz prostego deseru bez jajek, czy chcesz wprowadzić do ulubionego przepisu kilka zmian – tiramisu bez jajek to doskonała alternatywa.

Składniki:

  • Składniki (forma 20×20 cm):
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów (200 g na 2 warstwy)
  • 250 ml mocnej i ostudzonej kawy
  • 1 kieliszek likieru kawowego
  • 200 g schłodzonej śmietanki 30%-36%
  • 4 łyżki cukru pudru (65 g)
  • 500 g serka mascarpone
  • kakao do posypania

Tiramisu (bez jajek) – jak zrobić?

  1. Biszkopty zanurzamy tylko przez moment w ostudzonej kawie wymieszanej z likierem. Biszkopty układamy w blaszce lub innej formie. Jeśli biszkopty są za długie można je przyciąć nożykiem. Śmietankę ubijamy mikserem na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier puder. Następnie dodajemy mascarpone i miksujemy na gładko. Połowę masy wykładamy na biszkopty, posypujemy warstwą kakao (jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta można wymieszać kakao z łyżeczką cukru pudru). Następnie układamy kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i pozostały krem. Ciasto wstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki przykryty folią spożywczą. Tiramisu przed podaniem posypujemy pozostałym kakao.

Tiramisu (bez jajek) – dodatkowe informacje

Wierzch ciasta można dodatkowo udekorować jagodami, borówkami lub listkami mięty czy melisy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tiramisu
Następny przepis: Tiramisu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode