Tiramisu
Tiramisu to klasyczny włoski deser, który zyskał popularność na całym świecie. Ten kremowy, słodki przysmak, łączący intensywną nutę kawy i delikatność sera mascarpone, to doskonała propozycja dla wszystkich smakoszy. Dzisiejszy przepis na tiramisu to prawdziwa esencja włoskiego słodkiego grzechu. Wykorzystuje on kremowy ser Piątnica, który doda deserowi niezwykle aksamitnej, gładkiej tekstury. To idealny przepis na szybki i łatwy w przygotowaniu deser, który zaskoczy swoim smakiem i eleganckim wyglądem niejednego gościa. Przygotuj się na kulinarną podróż do słonecznej Italii bez wychodzenia z domu!
admin
Składniki:
- 500 g serka mascarpone (marka Piątnica)
- 3 jajka
- 2 paczki biszkoptów podłużnych
- 1/2 szklanki cukru (ja preferuję mniej słodką wersję, czyli 1/4 szklanki)
- filiżanka mocnej kawy espresso
- 20 ml likieru np. kawowego albo rumowego
- kakao do posypania
Tiramisu – jak zrobić?
- Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy ser mascarpone i delikatnie mieszamy. Gdy całość się połączy dodajemy likier i odstawiamy.
- Ubijamy białka ze szczypta soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową.
- Biszkopty szybko maczamy w kawie, by za bardzo nie nasiąkły i układamy na dnie formy. Na biszkopty nakładamy warstwę sera, a na nią ponownie warstwę biszkoptów i kończymy warstwą sera.
- Całość posypujemy kakao i schładzamy co najmniej 12 godzin w lodówce.
Tiramisu – dodatkowe informacje
Gotowe ciasto można ozdobić połówkami truskawek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tiramisu (bez jajek)
Następny przepis: Tiramisu truskawkowe w pucharkach