Tiramisu
Zapraszamy do odkrycia włoskiej klasycznej słodkości z naszym przepisem na Tiramisu. Ten tradycyjny deser charakteryzuje się subtelnym połączeniem kawy, likieru, kremu mascarpone oraz podłużnych biszkoptów, zwanych Savoiardi. Nazwa „Tiramisu” dosłownie oznacza „podnieść mnie w górę”, co niewątpliwie oddaje budujący na duchu efekt tego kremowego deseru na koniec posiłku. To nie tylko daje poczucie komfortu i radości dzięki swojej doskonałej słodyczy, ale również energetyczny zastrzyk dzięki zawartości kawy. Bez względu na okazję, czy to uroczysty obiad czy zwykłe spotkanie rodzinne, Tiramisu zawsze jest idealnym wyborem na deser. Włóż czapkę kucharską i odkryj smaki Włoch.
Piotr Zieliński
Składniki:
- (dla 4 – 5 osób)
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- 500 g serka mascarpone
- 1 opakowanie (200 g) biszkoptów podłużnych (u mnie Italian ladyfinger Vicenzovo do tiramisu)
- 200 ml wrzącej wody
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 – 3 łyżki likieru Amaretto
- 2 – 3 łyżki cukru trzcinowego lub białego
- 4 – 5 łyżek kakao naturalnego
- foremka lub naczynie szklane (u mnie o wymiarach opakowania biszkoptów około 10 cm x 30 cm)
Tiramisu – jak zrobić?
- Kawę i cukier trzcinowy zalać wrzątkiem i wystudzić. Dodać likier amaretto.
- Żółtka z cukrem pudrem włożyć do miski i postawić na garnku z wrzącą wodą, tak by dno nie dotykało lustra wody. Cały czas mieszać łyżką, aż żółtka będą miały jednolity jasny kolor, a cukier się całkowicie rozpuści.
- Zdjąć miskę z garnka z gorącą wodą i masę jajeczną miksować do czasu, aż wystygnie, będzie prawie biała i puszysta. Następnie stopniowo dodawać po łyżce serka mascarpone i bardzo delikatnie, na wolnych obrotach miksera łączyć go z masą. Intensywnie nie miksować, gdyż masa stanie się rzadka. Masa ma postać delikatnego kremu, który daje się rozsmarowywać (pozostawia ślady po łyżce), ale nie rozpływa się.
- Biszkopty układać w foremce i dokładnie za pomocą łyżeczki polewać zimną kawą (wykorzystać tylko 1/2 kawy). Można kawę przelać do głębokiego talerza i maczać w niej biszkopty lecz należy uważać by nie namaczać za mocno, gdyż będą się rozpadać.
- Na biszkopty wyłożyć połowę masy z mascarpone, wyrównać i delikatnie oprószyć za pomocą sitka kakao.
- Następnie ułożyć biszkopty, namoczyć kawą i rozsmarować pozostałą część masy kremowej. Jeśli tiramisu będzie jedzone w tym samym dniu, to wierzch oprószyć kakao, jeśli zaś na dzień następny, to lepiej to zrobić na drugi dzień. Tiramisu wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby się schłodziło i połączyły się wszystkie smaki.
Tiramisu – dodatkowe informacje
Gdyby były problemy z krojeniem zbyt miękkiej masy, proponuję formę z tiramisu wstawić na około 20 – 30 minut do zamrażarki.