Terrina z mięsa gotowanego

Terrina z mięsa gotowanego

Terrina z mięsa gotowanego to pyszne i eleganckie danie, które z pewnością zaskoczy Twoich gości podczas specjalnej kolacji. Choć może wydawać się skomplikowane, z pewnością warto poświęcić na nie trochę czasu. Ta receptura wykorzystuje mięso z indyka, ale możesz dowolnie modyfikować ją według własnych preferencji. Indyk dodaje lekkości i subtelnego smaku, niezwykle ważnego w tak wyrafinowanym daniu, jakim jest terrina. Pamiętaj, że kluczem do sukcesu jest jakość składników – wybieraj świeże, najlepszej jakości produkty, a Twoja terrina z indyka na pewno będzie smakować wyśmienicie.

Składniki:

  • 500 g mięsa z indyka (podudzie)
  • 6 wątróbek z kurczaka
  • 1 cebula
  • 100g smalcu (gęsiego lub masła)
  • 3/4 szklanki rosołu
  • 1-2 garście suszonej żurawiny
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Terrina z mięsa gotowanego – jak zrobić?

  1. Zacznij od zalania żurawiny gorącą przegotowaną wodą- wody później nie wylewaj, ale wykorzystuj np. do herbaty. Smalec rozpuść i lekko studź. Wątróbkę oczyść i przesmaż na tłuszczu razem z posiekaną cebulą. Obsmażoną wątróbkę podlej rosołem i duś przez 9 minut- całość studź. Mięso z wątróbką i cebulą zmiel razem, a rosół odlej, ale nie wylewaj! Można go wykorzystać do herbaty. Do masy dodaj przyprawy, rosół i rozpuszczony smalec- wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Dodaj odcedzoną żurawinę, ewentualnie dopraw i ponownie wymieszaj. Masę przełóż do foremek – można je wyłożyć po sam brzeg.
  2. Foremki włóż do dużego garnka i wlej wodę tak, aby była 1-2 cm poniżej. Doprowadź do wrzenia i paruj pasztet przez około 40 minut. Następnie wyłóż foremki i studź. Zimne pasztety włóż do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

xxxx – dodatkowe informacje

Terrina z mięsa gotowanego

Do przepisu wykorzystałam smalec, gęsi jest najlepszy, ale może to też być masło- tłuszcz musi być dodany , po zastygnięciu spaja całą masę i pasztet się nie „sypie”

Do pasztetu wykorzystałam dwie małe foremki na 500ml wsadu


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Terrina z awokado, orzechów włoskich i zielonego ogórka z łososiem
Następny przepis: tilapia z zapiekanym porem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode