Terrina z mięsa gotowanego
Terrina z mięsa gotowanego to pyszne i eleganckie danie, które z pewnością zaskoczy Twoich gości podczas specjalnej kolacji. Choć może wydawać się skomplikowane, z pewnością warto poświęcić na nie trochę czasu. Ta receptura wykorzystuje mięso z indyka, ale możesz dowolnie modyfikować ją według własnych preferencji. Indyk dodaje lekkości i subtelnego smaku, niezwykle ważnego w tak wyrafinowanym daniu, jakim jest terrina. Pamiętaj, że kluczem do sukcesu jest jakość składników – wybieraj świeże, najlepszej jakości produkty, a Twoja terrina z indyka na pewno będzie smakować wyśmienicie.
admin
Składniki:
- 500 g mięsa z indyka (podudzie)
- 6 wątróbek z kurczaka
- 1 cebula
- 100g smalcu (gęsiego lub masła)
- 3/4 szklanki rosołu
- 1-2 garście suszonej żurawiny
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 2 łyżki musztardy
- sól i pieprz do smaku
Terrina z mięsa gotowanego – jak zrobić?
- Zacznij od zalania żurawiny gorącą przegotowaną wodą- wody później nie wylewaj, ale wykorzystuj np. do herbaty. Smalec rozpuść i lekko studź. Wątróbkę oczyść i przesmaż na tłuszczu razem z posiekaną cebulą. Obsmażoną wątróbkę podlej rosołem i duś przez 9 minut- całość studź. Mięso z wątróbką i cebulą zmiel razem, a rosół odlej, ale nie wylewaj! Można go wykorzystać do herbaty. Do masy dodaj przyprawy, rosół i rozpuszczony smalec- wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Dodaj odcedzoną żurawinę, ewentualnie dopraw i ponownie wymieszaj. Masę przełóż do foremek – można je wyłożyć po sam brzeg.
- Foremki włóż do dużego garnka i wlej wodę tak, aby była 1-2 cm poniżej. Doprowadź do wrzenia i paruj pasztet przez około 40 minut. Następnie wyłóż foremki i studź. Zimne pasztety włóż do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
xxxx – dodatkowe informacje
Terrina z mięsa gotowanego
Do przepisu wykorzystałam smalec, gęsi jest najlepszy, ale może to też być masło- tłuszcz musi być dodany , po zastygnięciu spaja całą masę i pasztet się nie „sypie”
Do pasztetu wykorzystałam dwie małe foremki na 500ml wsadu
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Terrina z awokado, orzechów włoskich i zielonego ogórka z łososiem
Następny przepis: tilapia z zapiekanym porem