Terrina wieprzowa

Terrina wieprzowa

Terrina wieprzowa to elegancki i smakowity sposób na podanie mięsa. To tradycyjna francuska potrawa, w której wieprzowina jest smażona, a następnie pieczona w foremce do terriny – naczyniu o prostokątnym kształcie, nazwanym na cześć tej potrawy. Aromatyczne zioła i przyprawy przydają naszej terrinie głębi i intensywności, a powolne pieczenie sprawia, że mięso jest delikatne i soczyste. Opcjonalnie, może być podawane z dodatkiem żelatyny, która zapewni eleganckie wykończenie i dodatkową smakową warstwę. Przepis na terrinę wieprzową jest prosty do wykonania, lecz wymaga cierpliwości i czasu, aby osiągnąć odpowiednią konsystencję i smak.

Składniki:

  • Mięso wieprzowe w galarecie (ilość według preferencji)
  • Musztarda sarepska
  • Oliwa
  • Sól i pieprz
  • Koperek
  • Natka pietruszki
  • Powidła śliwkowe
  • Cytryna lub sok z cytryny

Terrina wieprzowa – jak zrobić?

  1. Mięso zsiekać na drobniejsze kawałki. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać odrobinę oliwy. Wymieszać w jednolitą masę, a następnie schłodzić w lodówce przez 10 minut.
  2. Z natki pietruszki i koperku zerwać tylko liście. Wymieszać i doprawić szczyptą soli, oliwą oraz paroma kroplami cytryny.
  3. Schłodzone mięso uformować dowolnie, dodać musztardę do smaku.
  4. Sałatkę z ziół i powidła wyłożyć obok mięsa.
  5. Smacznego!!!

Terrina wieprzowa – dodatkowe informacje

Do zsiekanego mięsa terrina wieprzowa można dodać trochę galarety by zwiększyć lepkość mięsa. Należy uważać z przyprawianiem ziół. Smak powinien być lekko słono kwaśny. Do tego polecam świeżą bagietkę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tęczowy tort z opłatkiem
Następny przepis: Terrina z awokado, orzechów włoskich i zielonego ogórka z łososiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode