Terrina wieprzowa
Terrina wieprzowa to elegancki i smakowity sposób na podanie mięsa. To tradycyjna francuska potrawa, w której wieprzowina jest smażona, a następnie pieczona w foremce do terriny – naczyniu o prostokątnym kształcie, nazwanym na cześć tej potrawy. Aromatyczne zioła i przyprawy przydają naszej terrinie głębi i intensywności, a powolne pieczenie sprawia, że mięso jest delikatne i soczyste. Opcjonalnie, może być podawane z dodatkiem żelatyny, która zapewni eleganckie wykończenie i dodatkową smakową warstwę. Przepis na terrinę wieprzową jest prosty do wykonania, lecz wymaga cierpliwości i czasu, aby osiągnąć odpowiednią konsystencję i smak.
admin
Składniki:
- Mięso wieprzowe w galarecie (ilość według preferencji)
- Musztarda sarepska
- Oliwa
- Sól i pieprz
- Koperek
- Natka pietruszki
- Powidła śliwkowe
- Cytryna lub sok z cytryny
Terrina wieprzowa – jak zrobić?
- Mięso zsiekać na drobniejsze kawałki. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać odrobinę oliwy. Wymieszać w jednolitą masę, a następnie schłodzić w lodówce przez 10 minut.
- Z natki pietruszki i koperku zerwać tylko liście. Wymieszać i doprawić szczyptą soli, oliwą oraz paroma kroplami cytryny.
- Schłodzone mięso uformować dowolnie, dodać musztardę do smaku.
- Sałatkę z ziół i powidła wyłożyć obok mięsa.
- Smacznego!!!
Terrina wieprzowa – dodatkowe informacje
Do zsiekanego mięsa terrina wieprzowa można dodać trochę galarety by zwiększyć lepkość mięsa. Należy uważać z przyprawianiem ziół. Smak powinien być lekko słono kwaśny. Do tego polecam świeżą bagietkę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tęczowy tort z opłatkiem
Następny przepis: Terrina z awokado, orzechów włoskich i zielonego ogórka z łososiem