Tęczowy deser z serkiem mascarpone

Tęczowy deser z serkiem mascarpone

Tęczowy deser z serkiem mascarpone to wyjątkowe danie, które swoją kolorystyką wprowadzi do Twojego menu słodki element fantazji. Inspiracją do jego stworzenia są przepiękne barwy tęczy, które idealnie oddają różnorodność zamkniętą w pucharku. Podstawa deseru to delikatny serek mascarpone, który zaskakuje swoją kremową konsystencją. Połączenie go z galaretką daje zaskakująco lekki efekt, doskonały po obfitym posiłku. To propozycja dla tych, którzy pragną odkrywać nowe smaki i cieszyć oczy kreatywnym podejściem do przygotowania deseru. Pomysł na deser z mascarpone i różnokolorową galaretką to propozycja nie tylko dla dzieci. Zachwyca smakiem, a jego przygotowanie to czysta przyjemność.

Składniki:

  • 200 gramów serka mascarpone
  • 300 ml śmietany 30%
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 4-5 owoców kiwi
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 6 łyżeczek cukru zwykłego
  • bita śmietana w aerozolu

Tęczowy deser z serkiem mascarpone – jak zrobić?

  1. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w niepełnych 2 szklankach wody, a następnie przelewamy równomiernie do 5 pucharków i czekamy aż stężeje.
  2. Serek mascarpone mieszamy łyżką z cukrem pudrem.
  3. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę, a następnie dodajemy ją do mascarpone i mieszamy – przekładamy do pucharków.
  4. Obrane i pokrojone w mniejsze cząstki owoce kiwi miksujemy w malakserze z dodatkiem cukru na jednolity mus – rozlewamy na serku mascarpone.
  5. Przed samym podaniem dekorujemy deser bitą śmietaną.

Sposoby przygotowania tęczowego deseru z serkiem mascarpone i galaretką można znaleźć na stronach internetowych o tematyce kulinarno-deserowej.

Tęczowy deser z serkiem mascarpone – dodatkowe informacje

Bitą śmietanę nakładamy tuż przed samym podaniem


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tęczowe ciasto
Następny przepis: Tęczowy sernik na zimno

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode