Tęczowy deser z serkiem mascarpone
Tęczowy deser z serkiem mascarpone to wyjątkowe danie, które swoją kolorystyką wprowadzi do Twojego menu słodki element fantazji. Inspiracją do jego stworzenia są przepiękne barwy tęczy, które idealnie oddają różnorodność zamkniętą w pucharku. Podstawa deseru to delikatny serek mascarpone, który zaskakuje swoją kremową konsystencją. Połączenie go z galaretką daje zaskakująco lekki efekt, doskonały po obfitym posiłku. To propozycja dla tych, którzy pragną odkrywać nowe smaki i cieszyć oczy kreatywnym podejściem do przygotowania deseru. Pomysł na deser z mascarpone i różnokolorową galaretką to propozycja nie tylko dla dzieci. Zachwyca smakiem, a jego przygotowanie to czysta przyjemność.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 200 gramów serka mascarpone
- 300 ml śmietany 30%
- 1 galaretka wiśniowa
- 4-5 owoców kiwi
- 4 łyżki cukru pudru
- 6 łyżeczek cukru zwykłego
- bita śmietana w aerozolu
Tęczowy deser z serkiem mascarpone – jak zrobić?
- Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w niepełnych 2 szklankach wody, a następnie przelewamy równomiernie do 5 pucharków i czekamy aż stężeje.
- Serek mascarpone mieszamy łyżką z cukrem pudrem.
- W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę, a następnie dodajemy ją do mascarpone i mieszamy – przekładamy do pucharków.
- Obrane i pokrojone w mniejsze cząstki owoce kiwi miksujemy w malakserze z dodatkiem cukru na jednolity mus – rozlewamy na serku mascarpone.
- Przed samym podaniem dekorujemy deser bitą śmietaną.
Sposoby przygotowania tęczowego deseru z serkiem mascarpone i galaretką można znaleźć na stronach internetowych o tematyce kulinarno-deserowej.
Tęczowy deser z serkiem mascarpone – dodatkowe informacje
Bitą śmietanę nakładamy tuż przed samym podaniem