Tęczowiec

Tęczowiec

Tęczowiec to kwintesencja kreatywnego stylu kuchni. Ten niezwykły i efektowny deser nie tylko zachwyca wyglądem, ale również smakiem. Słodki, kremowy, o bogatej konsystencji i intensywnych, różnorodnych smakach – to niepowtarzalne doświadczenie kulinarne. Składniki, z których przygotowuje się tęczowca, to kombinacja różnych owoców, galaretki, kremów i jogurtu, co sprawia, że każdy kęs jest inny. Tęczowiec idealnie sprawdzi się na urodzinach, imprezach dla dzieci, ale też jako efektowne zakończenie rodzinnego obiadu. To doskonała propozycja dla osób, które chcą zaskoczyć swoich gości niebanalnym deserem.

Składniki:

  • 1 duże opakowanie biszkoptów okrągłych
  • 1 kartonik mleka skondensowanego
  • 3 różne galaretki według swojego upodobania
  • owoce
  • 2 galaretki na wierzch

Tęczowiec – jak zrobić?

  1. Blaszkę wykładamy biszkoptami.3 galaretki rozpuszczamy,każdą osobno w 1 szklance wrzącej wody.Ostudzić.
  2. Ubić mleko.Mleko ubijamy tak długo,aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
    Po 1/3 masy dodajemy do każdej z galaretek.Dokładnie wymieszać każdą galaretkę z ubitą masą.
  3. Wylewać na środku blaszki po 3-4 łyżki na przemian każdą masę.Masa sama się rozpłynie na boki,tworząc kolorowe fale.Wstawić do lodówki na kilka minut. Udekorować owocami.
  4. 2 galaretki na wierzch rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody.Studzimy.Zimną galaretkę wylewamy na wierzch placka.Ponownie wstawiamy do lodówki na czas całkowitego zastygnięcia.Smacznego!

Tęczowiec – dodatkowe informacje

Robiłam go już wiele razy. Zamiast biszkoptów polecam upiec normalny biszkopt. Kolory i smaki galaretek zależą od upodobania i od owoców jakie mamy. Na zdjęciach są truskawki i banany, a ostatnio dawałam jeżyny, maliny i borówki. Pychotka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tęczowe ciasto
Następny przepis: Tęczowy sernik na zimno

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode