Tęczowe ciasto
Składniki:
- Ciasto makowe:
- 8 białek
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Ciasto żółte:
- 8 żółtek
- 2 jaja
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki mąki
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- Ciasto kakaowe:
- 3 jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki kakao
- Masa:
- 660 ml śmietany 30%
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 galaretka agrestowa
- odrobina barwnika czerwonego
Tęczowe ciasto – jak zrobić?
- Wszystkie ciasta należy upiec na blaszce o średnicy około 22-32 cm. Ciasto makowe:
- Ciasto żółte:
- Ciasto kakaowe:
- Rozpuszczamy galaretki osobno w 1/2 szklanki wrzątku. Studzimy je, aż zaczynają tężeć.
- Ciasto żółte wykładamy na blaszkę. Następnie ubijamy 330 ml śmietany 30% i gdy zaczyna robić się gęsta, dolewamy powoli czerwoną galaretkę. Mieszamy chwilę, dodajemy barwnik (opcjonalnie) i wylewamy masę na ciasto żółte. Na tę masę układamy biszkopt kakaowy. Następnie ubijamy 330 ml śmietany i gdy zaczyna gęstnieć, dolewamy powoli zieloną galaretkę. Mieszamy i wylewamy masę na biszkopt kakaowy. Na koniec nakładamy ciasto makowe. Całość chłodzimy w lodówce przez co najmniej 3 godziny.
Białka należy ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować dokładnie. Następnie stopniowo dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem i na koniec dodać mak. Całość delikatnie wymieszać i wyłożyć na blaszkę. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Żółtka z jajami należy utrzeć z cukrem na puch. Stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem. Wylać na blaszkę i piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Białka należy ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka, a następnie postępując stopniowo dodawać mieszankę mąki, proszku i kakao. Delikatnie wymieszać. Na koniec dodać olej. Biszkopt wylać na blaszkę i piec około 20 minut w temperaturze 160 stopni.
Tęczowe ciasto – dodatkowe informacje
Kolory galaretek można wybierać wedle uznania. Składanie ciasta również możemy zrobić w innej kolejności.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tęczowe ciasto
Następny przepis: Tęczowy deser z serkiem mascarpone