Tęczowe ciasto

Tęczowe ciasto

Przygoda z kuchnią bywa kolorową podróżą. Zaskocz swoich gości niezwykłym deserem, który zachwyca swoim wyglądem. Tęczowe ciasto to propozycja dla tych, którzy chcą wprowadzić do swojego menu coś wyjątkowego. Pisząc tęczowe ciasta, mamy na myśli nie tylko ich niesamowity kolorystyczny wygląd, ale także bogactwo smaku. Każda warstwa to inna odsłona smaku, które razem tworzą wyjątkowe połączenie. To ciasto to prawdziwa uczta dla zmysłów. Wzrok cieszy pięknem barw, a podniebienie – różnorodnością smaku. To idealne zakończenie każdej uroczystości, ale też sposób na codzienne rozpieszczenie domowników.

Składniki:

  • Ciasto makowe:
    • 8 białek
    • 1/2 szklanki cukru pudru
    • 1/2 szklanki mąki pszennej
    • 1/2 szklanki maku
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ciasto żółte:
    • 8 żółtek
    • 2 jaja
    • 3/4 szklanki cukru pudru
    • 3/4 szklanki mąki
    • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ciasto kakaowe:
    • 3 jaja
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1/2 szklanki mąki
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżki oleju
    • 2 łyżeczki kakao
  • Masa:
    • 660 ml śmietany 30%
    • 1 galaretka truskawkowa
    • 1 galaretka agrestowa
    • odrobina barwnika czerwonego

Tęczowe ciasto – jak zrobić?

  1. Wszystkie ciasta należy upiec na blaszce o średnicy około 22-32 cm. Ciasto makowe:
  2. Białka należy ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować dokładnie. Następnie stopniowo dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem i na koniec dodać mak. Całość delikatnie wymieszać i wyłożyć na blaszkę. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

  3. Ciasto żółte:
  4. Żółtka z jajami należy utrzeć z cukrem na puch. Stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem. Wylać na blaszkę i piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

  5. Ciasto kakaowe:
  6. Białka należy ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka, a następnie postępując stopniowo dodawać mieszankę mąki, proszku i kakao. Delikatnie wymieszać. Na koniec dodać olej. Biszkopt wylać na blaszkę i piec około 20 minut w temperaturze 160 stopni.

  7. Rozpuszczamy galaretki osobno w 1/2 szklanki wrzątku. Studzimy je, aż zaczynają tężeć.
  8. Ciasto żółte wykładamy na blaszkę. Następnie ubijamy 330 ml śmietany 30% i gdy zaczyna robić się gęsta, dolewamy powoli czerwoną galaretkę. Mieszamy chwilę, dodajemy barwnik (opcjonalnie) i wylewamy masę na ciasto żółte. Na tę masę układamy biszkopt kakaowy. Następnie ubijamy 330 ml śmietany i gdy zaczyna gęstnieć, dolewamy powoli zieloną galaretkę. Mieszamy i wylewamy masę na biszkopt kakaowy. Na koniec nakładamy ciasto makowe. Całość chłodzimy w lodówce przez co najmniej 3 godziny.

Tęczowe ciasto – dodatkowe informacje

Kolory galaretek można wybierać wedle uznania. Składanie ciasta również możemy zrobić w innej kolejności.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tęczowe ciasto
Następny przepis: Tęczowy deser z serkiem mascarpone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode