tęczowa galaretka

tęczowa galaretka

Przygotowanie tęczowej galaretki to idealny sposób na dodanie koloru i zabawy do każdej okazji. Twój stół z pewnością zyska na wyrazistości i oryginalności za sprawą tej rajskiej, wielobarwnej atrakcji. Galaretka ta dosłownie mieni się kolorem, dzięki czemu z pewnością zrobi wrażenie na gościach. Do jej wykonania będziesz potrzebować różne smaki i kolory galaretki. Ta deser nie tylko wygląda efektownie, ale również jest przepyszny. Tęczowa galaretka to propozycja dla tych, którzy nie boją się kulinarnej eksplozji i lubią poeksperymentować. To idealny deser na dziecięce przyjęcia, ale nie tylko.

Składniki:

  • 2 opakowania galaretek porzeczkowych
  • 2 opakowania galaretek wiśniowych lub truskawkowych
  • 2 opakowania galaretek agrestowych
  • 2 opakowania galaretek brzoskwiniowych
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 2 kubeczki po 400 g jogurtu naturalnego

Tęczowa galaretka – jak zrobić?

  1. 1. Galaretkę z danego smaku rozpuścić w szklance gorącej wody. Galaretkę z tego samego smaku rozpuścić w 1 i 2/3 szklanki gorącej wody, tak samo rozpuścić galaretkę cytrynową.
  2. 2. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą. Wlać zimną galaretkę porzeczkową z większą ilością wody. Pozostawić do zastygnięcia najlepiej w lodówce.
    Do galaretki z mniejszą ilością wody dodać 1/2 kubka jogurtu dokładnie zmiksować na piankę. Tak powstałą masę wylać na zastygniętą galaretkę w tortownicy. Pozostawić do zastygnięcia. Pianka galaretowa jest bardzo delikatna dlatego przy wylewaniu kolejnego koloru galaretki trzeba się upewnić, że pianka jest już sztywna, a galaretkę prawie już stężającą wlewać powoli najlepiej na łyżkę, żeby nie przerwać warstwy pianki.
    Tak wlewamy i układamy z każdym smakiem tj. truskawkowym, agrestowym, pomarańczowym najpierw wlewamy warstwę z większą ilością wody, a do mniejszej dodajemy 1/2 kubka jogurtu i miksujemy na piankę.
    Wierzchnią warstwę stanowi galaretka żółta.

Słowa kluczowe: jak wylać galaretkę na ciasto

Porady – dodatkowe informacje

Każda galaretkę rozpuszczamy w oddzielnym naczyniu. Ja rozpuściłam wszystkie na raz, już pod koniec układania warstw już częst galaretek mi zastygła to ponownie je rozpuszczałam wkładają naczynie z zastygniętą galaretką do garnka z gorącą wodą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tatarka poganka - Groats
Następny przepis: Tęczowe ciasto

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode