Tartaletki z prażonymi jabłkami i cynamonem
Zapraszam do wypróbowania przepisu na tartaletki z prażonymi jabłkami i cynamonem! To idealny deser na jesienne i zimowe wieczory. Ciepłe, aromatyczne jabłka skąpane w cynamonie i zamknięte w kruchym cieście, stworzą wyjątkową kompozycję smaków. Subtelny słodki smak jabłek idealnie komponuje się z przyprawami, a chrupiące ciasto tworzy idealne tło dla miękkiego, prażonego nadzienia. Te przepyszne tartaletki to świetna propozycja dla osób, które cenią sobie połączenie tradycyjnych smaków w nowej, eleganckiej formie. Natomiast ich mały rozmiar sprawia, że są one idealne na przyjęcia lub jako mały, słodki przekąsek.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Formy do tartaletek ceramiczne lub zwykłe:
- 300 g mąki pszennej
- 150g prawdziwego masła
- 1 duże jajko
- 60 g cukru kryształu
- szczypta proszku do pieczenia
- Dodatkowo:
- słoik jabłek prażonych 0.5 l
- cynamon mielony
Tartaletki z prażonymi jabłkami i cynamonem – jak zrobić?
- Składniki na ciasto zagnieść i wyrobić gładkie ciasto, schłodzić w zamrażalniku 15 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części mniejszą i większą. Większą rozwałkować i wykrawać kółka o średnicy tartaletki. Ciastem wylepić dno tartaletek wyłożonych papierem do pieczenia.
- Do tartaletek nałożyć jabłka prażone i oprószyć cynamonem, można pominąć jeśli ktoś nie lubi. Z drugiej mniejszej części ciasta zrobić kuleczki jednakowej wielkości i wyłożyć na jabłka prażone.
- Tartaletki wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec ok 20 minut do ładnego zarumienienia. Gdy zbyt mocno się spiekały wystarczy nakryć folią aluminiową.
Tartaletki z prażonymi jabłkami i cynamonem – dodatkowe informacje
Link do jabłek prażonych: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/jablka-prazone-na-zime
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: tartaletki z gruszka i kajmakiem
Następny przepis: TARTE BURACZKI DO OBIADU