Tarta ze szpinakiem i serem ricotta

Tarta ze szpinakiem i serem ricotta

Zapraszam serdecznie do wypróbowania niezwykle aromatycznego przepisu na tartę ze szpinakiem i serem ricotta. To wyjątkowa propozycja dla wielbicieli połączenia delikatnej ricotty z lekko gorzkawym szpinakiem, których smaki idealnie komponują się na kruchym spodzie tarty. Jest to wspaniały pomysł na zdrowy i sycący posiłek, ale także na elegancką przekąskę podczas spotkań z przyjaciółmi. Dodatkowo, tarta ze szpinakiem i serem ricotta, to znakomity wybór dla wegetarian. Uproszczona wersja przepisu polega na użyciu gotowego ciasta francuskiego, co znacznie skraca czas przygotowania.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 270g mąki
  • 135g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • Nadzienie:
  • 300 g świeżego szpinaku (lub mrożonego)
  • 20 g masła
  • 3 jajka
  • 250 g ricotty
  • 100 ml gęstej śmietany
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka curry
  • sól i pieprz
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdzone

Tarta ze szpinakiem i serem ricotta – jak zrobić?

  1. 1.
    Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy sól i masło pokrojone na drobne kawałki. Rozcieramy masło z mąką, aż do uzyskania konsystencji piasku. Robimy wgłębienie na środku i wlewamy rozkłócene jajko. Łączymy wszystko. Ciastem wykładamy boki i spód tortownicy 24cm, nakłuwamy widelcem i chłodzimy przez 30 min w lodówce.
  2. 2.
    Rozgrzewamy piekarnik do 200 s C. Pieczemy spód ciasta ok 15 minut kładąc uprzednio na nim papier do pieczenia z fasolą, grochem lub ryżem. Wyjmujemy fasolę i papier i dopiekamy jeszcze następne 5-10 min dopóki środek się nie przyrumieni.
  3. 3.
    W międzyczasie przygotowujemy nadzienie.
  4. 4.
    Szpinak myjemy, odrywamy łodyżki i rwiemy liście na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy na patelni masło, wrzucamy szpinak. Dusimy do momentu odparowania szpinaku. Doprawiamy solą, gałką muszkatołową pieprzem i czosnkiem.
  5. 5.
    Ricottę mieszamy z jajkami i śmietaną, curry, kurkumą i lekko solimy. Dodajemy szpinak i mieszamy. Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy w 180 stopniach 25-30 min, do chwili, gdy nóż włożony do środka będzie czysty i suchy. Przed wyjęciem z formy lekko studzimy.

Tarta ze szpinakiem i serem ricotta – dodatkowe informacje

Smakuje świetnie nawet na 2 dzień. Podawac najlepiej z lekka sałatka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tarta ze szpinakiem i kurczakiem - najlepsza!
Następny przepis: Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode