Tarta ze szpinakiem i serem ricotta
Zapraszam serdecznie do wypróbowania niezwykle aromatycznego przepisu na tartę ze szpinakiem i serem ricotta. To wyjątkowa propozycja dla wielbicieli połączenia delikatnej ricotty z lekko gorzkawym szpinakiem, których smaki idealnie komponują się na kruchym spodzie tarty. Jest to wspaniały pomysł na zdrowy i sycący posiłek, ale także na elegancką przekąskę podczas spotkań z przyjaciółmi. Dodatkowo, tarta ze szpinakiem i serem ricotta, to znakomity wybór dla wegetarian. Uproszczona wersja przepisu polega na użyciu gotowego ciasta francuskiego, co znacznie skraca czas przygotowania.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 270g mąki
- 135g zimnego masła
- szczypta soli
- 1 jajko
- Nadzienie:
- 300 g świeżego szpinaku (lub mrożonego)
- 20 g masła
- 3 jajka
- 250 g ricotty
- 100 ml gęstej śmietany
- gałka muszkatołowa do smaku
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka curry
- sól i pieprz
- 3 ząbki czosnku, zmiażdzone
Tarta ze szpinakiem i serem ricotta – jak zrobić?
-
1.
Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy sól i masło pokrojone na drobne kawałki. Rozcieramy masło z mąką, aż do uzyskania konsystencji piasku. Robimy wgłębienie na środku i wlewamy rozkłócene jajko. Łączymy wszystko. Ciastem wykładamy boki i spód tortownicy 24cm, nakłuwamy widelcem i chłodzimy przez 30 min w lodówce. -
2.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 s C. Pieczemy spód ciasta ok 15 minut kładąc uprzednio na nim papier do pieczenia z fasolą, grochem lub ryżem. Wyjmujemy fasolę i papier i dopiekamy jeszcze następne 5-10 min dopóki środek się nie przyrumieni. -
3.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. -
4.
Szpinak myjemy, odrywamy łodyżki i rwiemy liście na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy na patelni masło, wrzucamy szpinak. Dusimy do momentu odparowania szpinaku. Doprawiamy solą, gałką muszkatołową pieprzem i czosnkiem. -
5.
Ricottę mieszamy z jajkami i śmietaną, curry, kurkumą i lekko solimy. Dodajemy szpinak i mieszamy. Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy w 180 stopniach 25-30 min, do chwili, gdy nóż włożony do środka będzie czysty i suchy. Przed wyjęciem z formy lekko studzimy.
Tarta ze szpinakiem i serem ricotta – dodatkowe informacje
Smakuje świetnie nawet na 2 dzień. Podawac najlepiej z lekka sałatka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tarta ze szpinakiem i kurczakiem - najlepsza!
Następny przepis: Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami